مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در مراسم اختتامه جایزه ادبی شیراز که عصر امروز (پنجشنبه، 22 تیر) در تالار حافظیه شهر شیراز برگزار شد، با اشاره به ارسال دو هزار و 290 اثر به دبیرخانه جایزه، گفت: بیشترین آثار ارسالی به این جشنواره از استان های فارس، تهران، قم و چهار محال و بختیاری بودند.-
وی ادامه داد: بازخوانی اولیه آثار، 16 فروردین امسال صورت گرفت و جلسه نهایی نیز در تاریخ چهارم و پنجم خرداد ماه امسال انجام شد.
عالیشوندی با اشاره به بخش های این جشنواره گفت: این جشنواره در بخش های شعر کلاسیک، شعر نو، شعر کودک و نوجوان و فارس پژوهی برگزار شد که از میان آن ها بیشترین آثار رسیده در بخش شعر کلاسیک بود.
وی تعداد آثار راه یافته به مرحله دوم را 290 اثر اعلام کرد و یادآور شد: برگزاری این مسابقه، از مصوبات سومین سفر رییس جمهوری به استان شیراز بود که خوشبختانه امسال محقق شد.
عالیشوندی درباره ترکیب هیات داوران گفت: 60 درصد داوران از استان فارس و 40 درصد از داوران کشوری بودند و تلاش شد تا شيراز به عنوان پایتخت فرهنگ، اندیشه و هنر میزبان جمعی از اندیشه ورزان، شعرمسلکان و پژوهشگرانی باشد که درون پرغوغای خود نشانه های مهر را مي جويند.
در بخش دیگری از این مراسم، حجت الاسلام و المسلیمن محمدحسن مرادی، امام جمعه موقت شیراز نیز در سخنانی به بيان نظرات رهبر معظم انقلاب اسلامی و همچنين شهید آيت الله دكتر بهشتی پرداخت و به جایگاه هنر از دیدگاه اسلام، احادیث و آیات قرآنی اشاره کرد.
همچنین منصور اوجی، نویسنده شیرازی که بیش از 25 کتاب در حوزه شعر نیمایی دارد، قطعاتی از اشعار خود را قرائت کرد.
دیگر سخنران این نشست، دکتر احمد خاتمی، رییس دانشکده ادبیات دانشگاه شهید بهشتی تهران بود. وی خواستار برگزاری جایزه ادبی شیراز در سطح ملی و بین المللی شد و گفت: قدردانی از اهل قلم ادب فارسی، یک رسالت ملی است و نهادهای فرهنگی و مسوولان موظفند از مقوله زبان و ادبیات فارسی پاسداری کنند.
وی ادامه داد: برگزاری این جشنواره در استان فارس از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا فارس و شیراز به عنوان پایگاه فرهنگی و مهد تمدن ایران اسلامی در حوزه ادب می شناسیم و درخشندگی های ادبیات فارس در این منطقه برای ایران اهمیت زیادی دارد.
خاتمی با بیان این که استان فارس در شاخه های فرهنگی مانند فلسفه و هنر همپای ادبیات جلو آمده است، اظهار کرد: درخشندگی اهل فارس در حوزه فلسفه، هنر و ادبیات، تاثیرگذاری زیادی در حوزه علوم انسانی داشته است.
وی در بخش دیگر سخنان خود درباره مبحث ایجاد مکتب های ادبی جدید در حوزه ادبیات عنوان کرد: می توان دو راه برای ایجاد سبک های ادبی در نظر گرفت. نخست، این که با تسامح و سهل انگاری، سبک های ادبی را به مکتب ادبی تعبیر کنیم و نگاه علمی دیگر این که از این که سبک های ادبی را مکتب بدانیم، پرهیز کنیم. وظیفه و رسالت این کار بر دوش اهل ادب است تا بتوانند برای آیندگان مکتب ادبی را طراحی و با این کار به پیدایش مکتب های ادبی کمک کنند. در این میان باید در استخدام اصطلاحات و واژگان مختلف دقت کنیم، زیرا نگاه به مکتب و سبک، متفاوت است و ادغام آن ها مناسبتی با یکدیگر ندارد.
خاتمی با بیان این که وقتی بحث از مکتب ادبی می شود، می خواهیم خود را در جهان با این مکاتب معرفی کنیم، گفت: این کار نیازمند تمهیدات و ابزار خاصی است. یکی از مهمترین ابزارها، این است که اندیشه را در ادبیات تقویت کنیم.
به گفته وی، این موضوع اتفاق نمی افتد، مگر این که به پیوند ادبیات و فلسفه بازگردیم، زیرا تجربه تاریخی نشان داده است که فلسفه موتور حرکت ادبیات است و افرادی مانند سعدی، حافظ و خواجوی کرمانی نیز اهل فلسفه بودند. در اين ميان، بزرگترین آفت، جدایی دانشجویان رشته ادبیات از فلسفه است، در حالی که تمام مکتب های ادبی جهان پشتوانه فلسفی دارند و دانشجویان ما نیز در این زمینه باید حرکت های خوب و موثری انجام دهند.
خاتمی یادآور شد: مهمترین گام در این مسیر، این است که زمینه های تفکر و اندیشه را در میان دانشجویان ادبیات تقویت کنیم، زیرا ما در هیچ یک از مقاطع تحصیلی سه گانه دانشگاهی، درسی که به علوم عقلی مرتبط باشد و سایه فلسفه بر ادبیات نیندازد، وجود ندارد.
در پایان این مراسم، در بخش شعر کلاسیک اصغر عظیمی مهر به عنوان نفر برگزیده شد و محمدحسین ملکیان، رضا شیبانی اصل و ندا هدایتی به طور مشترک به عنوان نفر دوم برگزیده و حسن روشان و صالح دروند نیز به عنواننفرات سوم این بخش انتخاب شدند.
در بخش شعر نو نیز الهام حاج هاشمی به عنوان نفر اول برگزیده شد و فریاد ناصری و شراره کامرانی به عنوان نفرات دوم و همچنین آرش شفاعی و علی سلیمانی به عنوان شعرای سوم به طور مشترک انتخاب شدند. نفر نخست شعر کودک و نوجوان نیز حسین تولائی بود و مریم زندی و مریم زرنشان به عنوان نفرات دوم و سوم برگزیده شدند.
نقد ادبی این جشنواره نفر نخست نداشت و اسماعیل صادقی به عنوان نفر دوم و فرشاد سادات شریفی، فاطمه طوبائی و فرزانه رحمانی به طور مشترک به عنوان نفرات سوم انتخاب شدند.
همچنین در بخش پژوهش، اکرم رضوی زاده نفر نخست این بخش شناخته شد و محمود آقاخانی بیژنی و حسن بهرامی در رتبه دوم قرار گرفتند. نفر سوم این بخش عبدالرضا کوهمال جهرمی بود.
در بخش فارس پژوهی نیز جمشید صداقت کیش به عنوان نفر اول، حبیب رحیمی، سهیلا هاشمی و راضیه احمدی سعدی به طور مشترک به عنوان نفرات دوم و همچنین ابوالقاسم فقیری و غلامرضا کافی به طور مشترک نفر سوم شدند.
مراسم اختتامه جایزه ادبی شیراز عصر امروز (پنجشنبه، 22 تیر) در تالار حافظیه شهر شیراز با حضور نویسندگان و شعرای کشور آغاز شد و تاشامگاه ادامه داشت.
نظر شما