به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی و امور بینالملل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، گردهمایی نویسندگان شاخص عرصه «رمان نوجوان امروز» با حضور نوجوانان جذابتر و هیجانانگیزتر شد.
نمایندگان نوجوانان اردبیل علاوه بر قدردانی از صاحبان آثار و مجریان این طرح، از دغدغهها و دلمشغولیهای خود و آنچه که به گفته آنان در بسیاری از رمانها اثری از آن دیده نمیشود، با نویسندگان کتابهای خود به بحث و گفتوگو پرداختند.
اگرچه شش دختر نوجوان از یک شهر نمیتوانند نماینده تمامی همسالان خود در سراسر کشور با جنسیتها، گروههای سنی، قومیتها و خردهفرهنگهای مختلف باشند اما بیتردید بخشی از نوجوانان هم سن و سال خود را نمایندگی میکنند.
این نشست زمانی به اوج خود رسید که وقتی از «سِودا خیرخواه» دختر 15 ساله عضو کانون اردبیل پرسیده شد که «مجموعه رمان نوجوان را چهگونه ارزیابی میکند؟» او نيز به صراحت گفت: کارها اگرچه خوبند اما برای نوجوان امروز نوشته نشدهاند، نوجوانی که درگیر مسایل اجتماعی خاص خود است و دوست دارد آثار متناسب با سن خود را مطالعه کند. برخی از این رمانها مال بچههاست و نوجوانها در آنها دستکم گرفته شدهاند.
وي که نقد خود بر رمان «حتی یک دقیقه کافی است» نوشته آتوسا صالحی را برای حاضران میخواند، در پاسخ به سوال یکی از نویسندگان که «مسایل شما چیست؟» چشم و همچشمی و مقایسه کردن آنان با دیگر همسالانشان توسط بزرگترها را مهمترین مشکلی دانست که نویسندگان میتوانند در آثارشان به آن بپردازند.
سوال دیگر نویسندگان از نوجوانان این بود که «آیا حاضر بودند این رمانی را که اکنون به درخواست مربیانشان در اختیار آنان قرار گرفته، به صورتی عادی تا پایان بخوانند؟» «سِودا خیرخواه» پاسخ داد: من دوست دارم کتابها را حتی اگر ضعیف هم باشند، تا آخر بخوانم و از هر کتاب درسهایی میآموزم، به ویژه اگر راجع به تاریخ کشورم باشد.»
پاسخهای دیگر نوجوانان به این پرسش متفاوت بود و برخی از آنها گفتند که اگر نمیخواستند نقدی بر بعضی از این آثار بنویسند، بیتردید حوصلهای برای خواندن تمامی کتاب نداشتند.
«الهه احمدی» یکی دیگر از نوجوانان حاضر در جلسه، فضاهای غیرقابل باور و بسیار تخیلی برخی از این آثار را نقد كرد و گفت: مخاطب دوست دارد در یک فضای واقعی نفس بکشد، نه در دنیای تخیلهای غیرقابل باور. ما مایلیم ماجراهای داستانها برای ما باورپذیر باشند.
توجه به سن و سال نوجوانان، خواستهها و شرایط زندگی امروز و دانستهها و سطح درک آنان، از جمله موضوعهایی بودند که نوجوانان حاضر در این نشست بر آنها تاکید داشتند. «کیمیا روحنواز» دختر 13 ساله اردبیلی در اینباره گفت: نوجوان امروز در فضای اكنون نفس میکشد و دنبال آینده است، خیلی به گذشته کاری ندارد و نمیتوان او را فریب داد. نوجوانان کودک نیستند و عاقلتر از آنند که تصور میشود.
ضعف در طرح داستان، پردازش و پایانبندیهای آن نیز از جمله موضوعهایی بودند که بارها توسط نوجوانان حاضر در جلسه مطرح شدند. «هانیه جعفری» 15 ساله از اردبیل برخی از این داستانها را بیشباهت به بعضی از سریالهای تلویزیونی ندانست که کارگردان میخواهد به سرعت فیلم را جمعبندی کند و به پایان برساند.
سولماز صادقزاده یکی از مربیان این نوجوانان نیز در این نشست علاوه بر نقد کتاب «فقط بابا میتواند من را از خواب بیدار کند» نوشته مژگان بابامرندی، به طرح دیدگاههایش در باره طرح رمان نوجوان امروز پرداخت.
به گفته وی، برای ارزیابی این طرح به زمان بیشتری نیاز است، چرا که باید به مخاطبان فرصت بیشتری بدهیم اما در مجموع استقبال خوبی از این آثار بهعمل آمده است.
صادقزاده انتشار کتابهایی با درونمایه طنز را که باعث ایجاد شادی و خنده در نوجوانان میشود، با اهمیت تلقی کرد و افزود: پیش از آن که به فکر آموزش و انتقال مفاهیم از طریق کتاب باشیم، باید در نظر بگیریم که نوجوانان میخواهند از این آثار لذت هم ببرند.
در این نشست، نویسندگانی مانند محسن هجری، محمدرضا یوسفی، لاله جعفری، مرجان فولادوند، قاسمعلی فراست، عباس جهانگیریان و چند نویسنده دیگر با نوجوانان به صورت رو در رو به گفتوگو پرداختند.
حمیدرضا شاهآبادی، مدیر طرح «رمان نوجوان امروز» در ادامه این جلسه یادآور شد که حضور نوجوانان در این نشستها فرصتی را فراهم میکند تا بدانیم چه آثاری برای مخاطبان ما مهم است و آن را میپسندند.
وی برخی از دیدگاههای نوجوانان را بیانیهای علیه کل ادبیات کودک ونوجوان دانست و افزود: این نقدها را نباید تنها شامل دو رمان مورد نظر دانست، بلکه میتوان آن را به کل ادبیات و یکایک ما تعمیم داد. به نظر من باید به خواستههای آنان بیشتر فکر کنیم.
شاهآبادی در عین حال پرداختن به خاطرات قدیمی نویسندگان از دوران کودکی و نوجوانی خود را در آثار ادبی این حوزه، موضوعی قابل تامل دانست و گفت: این ویژگی در ادبیات ما زیاد به چشم میخورد و ظاهرا بچهها آن را خیلی دوست ندارند.
ناهید اللهویردیزاده، مدیر کانون استان اردبیل نیز در پایان این نشست با اشاره به اینکه «آنچه از ما برجای میماند، کلمه است» اظهار امیدواری کرد كه این کلمه، کلمه طیبه باشد.
گردهمایی نویسندگان طرح رمان نوجوان امروز (24 تیر) در سرعین اردبیل به پایان میرسد. این گردهمایی 21 تیر ماه آغاز شد و در آن حدود 50 نویسنده، آثار خود را فصل به فصل برای همکاران خود قرائت کردند و به نقد و بررسی آثاری پرداختند که هنوز به مرحله انتشار نرسیدهاند.
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۴
نظر شما