شنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۱ - ۱۶:۳۸
کتاب تازه‌ای درباره «کودتای نافرجام نقاب» نوشته می‌شود

مجید نجف‌پور که چند سالی است، آثار متعددی درباره نقش ارتش در طول انقلاب اسلامی تدوین کرده، مشغول تحقيق و نگارش اثری با محوریت كودتاي نافرجام نقاب است. این کتاب با تکیه بر فیلم دفاعیات متهمان این کودتای نافرجام و تاریخ شفاهی نیروهای مدافع انقلاب اسلامی نوشته می‌شود./

مجيد نجف‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اظهار كرد: در این كتاب 12 فصلي، از نخستين كودتاهاي رخ داده در ايران را تا ماجراي كودتاي نقاب و نتيجه و تاثير آن بر آغاز جنگ ‌تحميلي عراق عليه ايران بررسي کرده‌ام.

وی ادامه داد: ابتداي فصل نخست كتاب، بر كودتاي رضا خان در سال 1299 به سركردگي انگليسي‌ها، سقوط حكومت قاجار و روي كار آمدن پهلوي‌ها مروري دارد. دومين كودتا در ایران، در سال 1332 با حمايت آمريكايي‌ها و با هدف زمين زدن دولت دكتر مصدق رخ داد. اين دو كودتا، موفقيت‌آميز بودند اما كودتاي سوم كه در سال 1357، پس از خروج محمدرضا پهلوي از ايران طرح‌‌ريزي و ژنرال هايزر براي عملي كردن آن به ايران اعزام شد، با تدبير امام‌خميني (ره) ناكام ماند.

این محقق حوزه ارتش تاکید کرد: كودتاي نقاب هم با طرح و نقشه آمريكايي‌ها، پس از شكست آن‌ها در طبس، با همكاري مهره‌های باقی مانده حکومت پهلوی مانند شاپور بختيار طرح‌ريزي و قرار شد كه جمعي از بدنه نيروي هوايي ارتش ايران، آن را اجرايي كنند. اين نيروها از آبدارچي تا خلبانان را شامل مي‌‌شدند. یکی از خلبانان که قرار بود، بمب 5 تنی در جماران خالی کند، یک شب قبل از آغاز عملیات، این ماجرا را به آیت‌الله خامنه‌ای و سپاه خبر می‌دهد که این موضوع در کتاب کودتای نافرجام نقاب آمده است. ‌این خلبان زنده است، اما نام آن خلبان را در کتاب نیاورده‌ایم.

نویسنده کتاب «تاریخ‌شفاهی نقش نیروی‌هوایی در انقلاب‌اسلامی» با اشاره به نقش محسن رضایی در دفع کودتای نقاب تصریح کرد: فرماندهان پايگاه‌هاي هوايي بوشهر، شاهرخي همدان و وحدت دزفول، به عنوان راس کودتا و 250 نفر از آبدارچی تا خلبانان دستگیر شدند که فیلم دفاعیات آن‌ها در دادگاه انقلاب در آرشیو صداوسیما موجود است. این فیلم‌ها همراه اصل پرونده‌ها در تدوین کتاب کوتادی نقاب استفاده شده‌اند.

نجف‌پور خاطرنشان کرد: آمریکا خودش می‌دانست که این کودتا شکست می‌خورد. چون بدون رعایت اصل مخفی کاری، حدود 800 نفر را وارد عمل کرده و تمامی اطلاعات را در اختیارشان قرار می‌دهد. آمریکا بعد از ماجرای ناکام طبس، تحریک عراق برای حمله به ایران را شروع کرده بود، اما از آن‌جایی که نیروی هوایی، سریع‌ترین نیروی عمل کننده در مقابل حمله عراق و نخستین نیروی ارتشی بیعت کننده با امام‌خمینی (ره) در نوزدهم بهمن 1357 بود، قصد نابودی آن را به دست خودش داشت. 

این پژوهشگر تاریخ انقلاب یادآور شد: اما عملیات کمان 99 که یک روز پس از آغاز رسمی جنگ‌ تحمیلی عراق علیه ایران اجرا شد، با موفقیت به پایان رسید و نیروی هوایی ارتش، يكي از حماسه‌آفرین نيروها در طول دفاع‌مقدس بود.

مجید نجف‌پور از نقش همافران نیروی هوایی ارتش و کمیته و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دفع کودتای نقاب یاد کرد و ادامه داد: سعی می‌کنم که با کمک تیم تحقیقاتی که در اختیار دارم، تاریخ شفاهی افراد حاضر در این درگیری را گردآوری کنیم. هر چه پیش می‌رویم، اسناد و اطلاعات تازه‌تری به دست می‌آوریم. به همین خاطر فکر نمی‌کنم که کتاب، امسال منتشر شود. 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا درباره معرفی شهید محمد نوژه در این پروژه تحقیقاتی اظهار کرد: شهيد محمد نوژه، نخستين شهيد نيروي هوايي ارتش بعد از پيروزي انقلاب اسلامي است كه در سركوبي نيروهاي گروهک دموكرات در كردستان، همراه شهيد مصطفي چمران بوده و در ماجراي سركوبي این گروهک در سال 1358، در حال پرواز با هواپيماي F5 هدف موشك گروهک كوموله قرار گرفت. به همين خاطر، پايگاه هوايي شاهرخي همدان را به نام اين شهيد خواندند اما به پس از کشف سرنخ‌های کودتا ازاین پایگاه، به اشتباه اسم اين شهيد را روي كودتايي كه اكنون آن را به اسم «نقاب» مي‌شناسيم، گذاشتند،اما از آن‌جایی که محور این کتاب عملیات نقاب است، فقط اشاره‌ای کوتاه به نقش این شهید داشته‌ایم. اين كتاب با حمايت و مشاركت پژوهشگاه علوم و معارف دفاع‌مقدس و مركز اسناد انقلاب اسلامي در حال تدوين است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط