یکشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۹:۵۵
کوشیدم کلامی جدید با رویکرد اهل‌بیت(ع) ارایه کنم

نویسنده كتاب «اهل‌بیت(ع) و علم کلام» گفت: با توجه به برخی ویژگی‌های علم کلام رایج، تصمیم گرفتم با استناد به سنت و سیره اهل‌بیت(ع) علم کلام جدید را با رویکرد اهل‌بیت(ع) به جهان اسلام معرفی کنم.-

حجت‌الاسلام سیدرشید صمیمی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با اشاره به این که با مراجعه به سنت و سیره ائمه‌اطهار(ع) می‌توانیم الگوی خاصی از تفکر کلامی برای جامعه اسلامی ارایه دهیم، اظهار کرد: در مباحث کلام با دو گونه «کلام سنتی مرسوم» و «کلام اهل‌بیت(ع)» مواجهیم. گونه دوم کلامی است که بدون تاثیرپذیری از مکاتب و فرهنگ‌های دیگر به وجود آمده و کلامی برتر و والاتر از علم کلامی به‌شمار می‌آید که امروزه در جوامع فکری دنیای اسلام وجود دارد.

این دکترای کلام و عضو هیات علمی جامعة‌المصطفی العالمیه درباره ضرورت پرداختن به این موضوع عنوان کرد: با مراجعه به تاریخ علم کلام با دو شاخصه مهم که در مواردی ایراد به‌شمار می‌‌آید، مواجهیم؛ نخست تاثیرپذیری علم کلام کنونی از فرهنگ فلسفی یونان باستان در عرصه استدلال و روش‌های استدلالی است که به شکل علم وارداتی از طریق ترجمه‌های مرکز «بیت الحکمه» در زمان مامون به دنیای اسلام راه یافتند. دومین ویژگی، تاثیرپذیری متقابل میان فرهنگ کلامی شیعی و فرهنگ کلامی معتزلی است. معتزلیان به عنوان عقل‌گرایان افراطی جامعه اسلامی آن روز، داد و ستد فرهنگی با شیعه برقرار کردند این رابطه تاحدی بود که برخی مورخان به دلیل وجود مشابهت‌های فراوان می‌گفتند شیعه همان معتزله است!

نویسنده کتاب «راه انسجام» گفت: از این رو احساس کردم علم شیعه 12 امامی را بر اساس سنت و سیره اهل‌بیت(ع) بازنگری کنم و دریابم که ائمه‌اطهار(ع) به عنوان اولیاء الهی و متصلان به علم برتر چه راهکارها و روش‌هایی را در مباحث کلامی و مناظرات خود اختیار می‌کردند تا به عنوان الگو از آن‌‌ها استفاده کنیم و کلام جدید را با رویکرد اهل‌بیتی(ع) برای جامعه اسلامی معرفی كنیم.

حجت‌الاسلام والسلمين سیدرشید صمیمی پیش‌بینی می‌کند این اثر تخصصی که آن را براي دانشگاهیان و حوزیان تالیف کرده است در سال آینده از سوی مرکز علمی جامعة‌المصطفی العالمیه چاپ و منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط