«چالش سنت و مدرنیته در لبنان و سوریه» نوشته محمدعلی میرعلی عنوان کتابی است که به تازگی منتشر شده و به بررسی فرایند چالش میان «سنت و مدرنیته» میپردازد. این کتاب جریانهای فکری و سیاسی- اجتماعی را در دو کشور سوریه و لبنان بررسی میکند._
در بخش نخست، بسترها و تاریخچه چالش لبنان و سوریه بررسی شده است. این بخش به مفاهیم و چارچوب نظری اختصاص یافته و همچنین تلاش شده تا زمینههای سیاسی ـ اجتماعی چالش در امپراتوری عثمانی از زمان حمله ناپلئون به مصر تا جنگ جهانی اول بررسی شود زیرا رویارویی اسلام و غرب در دولت عثمانی آغاز شد و در این میان دو دولت سوریه و لبنان نیز از جمله ایالات تاثیرگذار عثمانی در این دوره بودند. در پایان این بخش نیز به طور اجمالی به تاریخچه دو کشور سوریه و لبنان اشاره شده است.
در بخش دوم، جریانهای غربگرا (ناسیونالیسم و سوسیالیسم)بررسی شده است. جریانهای ناسیونالیسم در اثر دسیسههای استعماری غرب و ابتدا از سوی ترکان جوان و تهییج صهیونیستها قبل از جنگ جهانی اول شکل گرفت اما جریان سوسیالیسم بالعکس، پس از جنگ جهانی اول و به دلیل ناامید شدن جهان عرب از سیاستها و وعدههای دروغین غربیها و نیز انگیزه فعالیت شوروی در منطقه خاورمیانه به وجود آمد. این دو جریان عمدتا پیشرفت را در دنیای غرب و شرق جستوجو میکردند.
در بخش سوم، جریانهای اسلامگرا واکاوی شده که شامل دو گروه اخوان المسلمین شاخه سوریه و حزبالله لبنان است که این دو جریان در برابر غرب قرار داشتند و در مقابل پدیده غربگرایی افراطی موجود میان مسلمانان ظهور و بروز یافتهاند.
نویسنده در پایان کتاب نتیجهگیری میکند که حزبالله لبنان برخلاف سکولارها معتقد به حکومت دینی و توانمندی فقه در پاسخگویی به مسایل سیاسی و تنظیم روابط اجتماعی و مسایل متغیر آن هستند از این رو رویکرد حزبالله لبنان بر اساس اسلام است و اعتقاد آنها برپایه سه اصل اساسی شکل گرفته که متمایز از دیگر احزاب و گروههای لبنانی مسلمان و غیر مسلمان است.
چاپ نخست کتاب «چالش سنت و مدرنیته در لبنان و سوریه» در 408 صفحه، با شمارگان یک هزار و پانصد نسخه و بهای هفت هزار و 800تومان از سوی موسسه بوستان کتاب منتشر شده است.
نظر شما