«روششناسی دینپژوهی» عنوان اثری از علی موحدیانعطار است که بهتازگی تالیف آن را در حوزه مطالعات دینپژوهی به عنوان متنی آموزشی به پایان رسانده است.-
نویسنده و محقق حوزه فلسفه دین اظهار کرد: کتاب «روششناسی دینپژوهی» میان رویکرد، روش و نگرش تفاوت قائل است و بر خلاف برخی از مکتوبات این حوزه این واژهها و مفاهیم را خلط نمیکند و تمایز واضحی میان آنها قایل است.
موحدیانعطار با اشاره به این که حجم زیادی از این اثر به بیان رویکردهای دینپژوهی اختصاص دارد که از آن میان میتواند به مفاهیمی مانند رویکرد روانشناسانه، رویکرد پدیدارشناختی، رویکرد تاریخی، رویکرد فلسفی و رویکرد الاهیاتی اشاره کرد، گفت: در هریک از این موارد کوشیدم سیر تاریخی مرتبط با بهکارگیری این رویکردها را ارایه و سپس مولفهها و ویژگیها اصلی هریک را دستهبندی و معرفی کنم.
وی درباره تفاوت «رویکردهای مطالعات دینپژوهی» نسبت به «نگرش»های این حوزه اظهار کرد: «رویکرد» نحوه مواجهه و تقرب به یک موضوع است در حالی که «نگرش» ذهنیتی شناخته میشود که محقق درباره موضوعی دارد و بر اساس آن ذهنیت موضوع را مورد مطالعه قرار میدهد. همچنین درباره روشها یادآور شدهام که روشها شامل روشهای توصیفی، تحلیلی و تطبیقیاند. در این اثر این عناصر را به همراه مولفههایشان بازگو کردهام.
دکترای فلسفه دین درباره تفاوت «روش» و «رویکرد» در مطالعات دینپژوهی گفت: روش در حکم ابزاری است که محقق برای جمعآوری دادهها از آن استفاده میکند. برای مثال روش توصیفی استفاده از توصیف مستقیم، مشاهده و تجربه برای جمعآوری اطلاعات دادهها در یک موضوع و گزارش آن در قالب توصیف ساده و بدون تحلیل و تبیین است. در حالی که «رویکرد» نحوه تقرب و مواجهه با موضوع را عنوان میکند.
وی اکنون با به پایان رساندن اثر آموزشی خود در حال انتخاب ناشری است که میتواند آن را به چاپ رساند.
نظر شما