چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۰
بررسي جامعه‌شناسی طنز با فرهنگ فولکلور کهگیلویه و بویراحمد

«جامعه‌شناسی طنز از منظر فرهنگ عامه» عنوان پژوهشی به قلم سمیه طالبی، پژوهشگر جوان است که به زودی وارد بازار کتاب می‌شود. این کتاب به بررسی ادبیات شفاهی، طنز و فرهنگ فولکلور مردم استان کهگیلویه و بویراحمد می‌پردازد.-

طالبی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، ادبیات شفاهی هر جامعه را یکی از راه‌های شناخت فرهنگ آن جامعه دانست و اظهار کرد: ادبیات شفاهی و فرهنگ فولکلور ایرانیان بسیار غنی است و آشنایی با این ادبیات، جایگاه مهمی در شناخت فرهنگ اقوام مختلف ایرانی دارد. 

وی با اشاره به کارکرد اصلاحی طنز گفت: مردم استان کهگیلویه و بویراحمد، فرهنگ فولکلور بسیار باروری‌ دارند. از آن‌جا که مردم این منطقه از قدیم همواره در حال کوچ بوده و زندگی خود را به کشاورزی و دامپروری می‌گذراندند، برای تلطیف اوقات خود، به استفاده از طنز در کلام روی می‌آوردند. از سوی دیگر به وسیله طنز می‌توانستند به طور غیرمستقیم انتقادات خود را از فضای حاکم بر جامعه بیان کنند.

نویسنده «جامعه‌شناسی طنز از منظر فرهنگ عامه» درباره این اثر گفت: این کتاب در سه فصل تدوین شده است. معرفی و تعریف ادبیات شفاهی و طنز مکتوب از جمله بخش‌های این کتابند. در بخش دیگری از کتاب نیز طنزپردازان استان کهگیلویه و بویراحمد معرفی شده‌اند. در این بخش همچنین به نوپا بودن طنز مکتوب در این استان پرداخته شده و علاوه بر معرفی فعالان طنز مکتوب منطقه، نمونه‌ای از کار آنان نیز ارایه شده است. تحلیلی از طنزهای این منطقه در رسانه‌ها و در فضای مکتوب نیز از دیگر بخش‌های کتاب است.

وی ادامه داد: بحث ادبیات شفاهی کهگیلویه و بویراحمد از مهم‌ترین بخش‌های کتاب است که در آن، مهم‌ترین نمونه‌های ادبیات شفاهی این منطقه و به‌ویژه نمونه‌های طنز گردآوری شده‌اند.

این پژوهشگر جوان اظهار کرد: این کتاب همچنین از نظر تاریخی، کارکرد طنز را در بین قوم لُر نشان داده و بیان می‌کند که این قوم چگونه طنز را ابزاری برای ظلم‌ستیزی قرار می‌دادند که این، بیان کارکرد سیاسی طنز در میان این قوم است. تلطیف فضای کار و زندگی و ایجاد آگاهی‌های اجتماعی نیز از کارکردهای اجتماعی طنز در میان قوم لر بوده است.

طالبی درباره برخی نتایج به دست آمده در پژوهش خود اظهار کرد: اگرچه فرهنگ قوم لُر از نظر طنز بسیار غنی است، به دلیل فقدان سرمایه‌گذاری مناسب، این فرهنگ مغفول مانده است در حالی که در موارد مختلفی از جمله تربیت کودکان یا ترویج آداب و فرهنگ همسایگی می‌توان از این فرهنگ و ادبیات غنی استفاده کرد.

این نویسنده ادامه داد: در این منطقه توجه کافی به ادبیات شفاهی نشده است. به عنوان مثال گنجینه ضرب‌المثل‌های موجود در این استان جمع‌آوری نشده است. ضرب‌المثل‌های رایج در میان مردم این منطقه (ضرب‌المثل‌های لُری) به فارسی برگردانده نشده‌اند و فعالیت خاصی در این حوزه انجام نشده است. این مباحث در کتاب مطرح و تحلیل شده‌اند. علاوه بر این تلاش شده بخشی از این فرهنگ شامل برخی افسانه‌ها، داستان‌ها و ضرب‌المثل‌های این منطقه در کتاب گردآوری و ارایه شوند. 

کتاب «جامعه‌شناسی طنز از منظر فرهنگ عامه، جستاری در جایگاه طنز در ادبیات شفاهی استان کهگیلویه و بویراحمد» نوشته سمیه طالبی اردکانی و رضا پارسیان‌نژاد را انتشارات بهتاپژوهش به زودی با شمارگان یک هزار نسخه و 104 صفحه وارد بازار کتاب می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط