سه‌شنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۸
بررسي زندگی و زمانه محمدعلی فروغی در يك كتاب

محمدعلی فروغی، یکی از چهره‌های مشهور و تاثیرگذار تاریخ ایران در اواخر قاجار و دوران پهلوی اول است. کتاب «زندگی و زمانه محمدعلی فروغی» به بررسی نقش تاریخی فروغی می‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محمدعلی فروغی (۱۳۲۱-۱۲۵۴) معروف به «ذکاء الملک»، سیاستمدار، روزنامه‌نگار و ادیب مشهور دوران قاجار است و تاثیرات عمیقی بر سیاست‌ها و فعالیت‌های فرهنگی عصر خود بر جای گذاشت.

«زندگی و زمانه محمدعلی فروغی» عنوان کتابی است که با محوریت معرفی شخصیت علمی و سیاسی فروغی، به بررسی اوضاع زمانه او پرداخته است. چنان‌که در یادداشت مترجم آمده است، این کتاب پایان‌نامه دکتری «احمد واردی» در دانشگاه «یوتا» آمریکاست که نویسنده در آن به بیان مهم‌ترین و اصلی‌ترین اطلاعات زندگی محمدعلی فروغی پرداخته است.

پس از یادداشت ترجمه و درآمد، این کتاب چهار بخش با عنوان‌های «پیش‌زمینه تاریخی»، «زندگی محمدعلی فروغی: سرگذشت‌نامه‌ای سیاسی»، «آثار محمدعلی فروغی» و «جایگاه فروغی در تاریخ ایران» را شامل می‌شود.

نخستین فصل این کتاب با عنوان «پیش‌زمینه تاریخی» به بررسی اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران در اواخر سده 19 میلادی، همزمان با دوران زندگی محمدعلی فروغی پرداخته است. 

فصل‌‌های دوم و سوم کتاب نیز به ترتیب به بررسی زندگی و آثار فروغی اختصاص یافته‌اند و فصل چهارم و آخر کتاب با عنوان «جایگاه فروغی در تاریخ ایران» به دنبال بیان اهمیت این شخصیت در تاریخ ایران در دوران پهلوی اول یعنی بین سال‌های 1300 تا 1320 است. 

در این فصل آمده است: «نفوذ فروغی بر رضاشاه نه تنها او را توانا می‌ساخت جان مقاماتی را نجات بخشد که آماج خشم شاه قرار گرفته بودند، بلکه به او امکان می‌داد شاه را به برداشتن گام‌هایی در راه اصلاحات هدایت کند.»

این کتاب شامل سه پیوست است که نخستین پیوست با عنوان «ایران را چرا باید دوست داشت؟» شامل مقاله‌ای با همین عنوان و به قلم فروغی است که در سال 1307 در یادنامه «سر دکتر مودی» نویسنده چند اثر درباره پارسیان هند و مذهب آنان (زرتشتی) به چاپ رسید. در سال 1307 از دانشمندان سراسر جهان خواسته شد تا درباره موضوعات مربوط به ایران و هند مقاله بفرستند تا در یادنامه دکتر مودی چاپ شود و فروغی، وزیر امور خارجه وقت، از جمله این دانشمندان بود. محتوای این مقاله فروغی نشان‌دهنده دیدگاه‌های وی درباره ملی‌گرایی، فرهنگ و تمدن ایران است.

پیوست دوم این کتاب، تبارنمای محمدعلی فروغی را روایت می‌کند و سومین پیوست نیز فهرست آثار فروغی را بر اساس سال انتشار ارایه کرده است. در این فهرست به برخی آثار منتشر نشده فروغی از جمله ترجمه «شجره اتراک» اثر «بهادرخان ابوالغازی» اشاره شده است. در پایان کتاب نیز مجموعه‌ای از تصاویر فروغی به همراه نمونه‌ای از دست خط وی قابل مشاهده است. 

این کتاب قصد دارد به دور از حاشیه‌پردازی و تفصیل، مهم‌ترین و اصلی‌ترین اطلاعات را درباره محمدعلی فروغی به عنوان شخصیتی سرشناس و اثرگذار در تاریخ بررسی و ارایه کند که در این راستا برخی نکاتی که درباره فروغی بیان می‌کند، به ویژه آن‌چه به اتکای اسناد وزارت خارجه انگلیس و آمریکا و نشریه‌های خارجی می‌گوید، قابل توجه است.

چاپ نخست کتاب «زندگی و زمانه محمدعلی فروغی» نوشته «احمد واردی» با ترجمه عبدالحسین آذرنگ در 234 صفحه، شمارگان هزار و 500 نسخه و بهای هشت هزار و ۵۰۰ تومان از سوی نشر نامک منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط