به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، پنجاه و سومین نشست از سلسله نشستهای «با هم بخوانیم» در فرهنگسرای فردوس روز گذشته (دوشنبه، 20 شهریور) به نقد کتاب «آرام شب بخیر» تجار اختصاص داشت.
در ابتدای نشست توزندهجانی، کارشناس ادبی، درباره داستان «آرام شب بخير» گفت: این کتاب با رویکردی متنوع به بيان مسایل و مشكلات اقشار مختلف زنان میپردازد و سعی دارد موضوعات و شخصيتهای داستانهای خود را در جامعه خويش و در بين شخصيتهايی كه همه ما شايد با آنها برخورد كنيم، نشان دهد.
این منتقد توضیح داد: از سویی دیگر نگاه نویسنده به مسایل زنان در برخی بخشهای این کتاب از نوعی محدوديت برخوردار است؛ تا جايی كه برخی از وقايع فقط در بين گروه خاصی از جامعه زنان ما به چشم میخورد.
وی درباره دغدغه اصلی نویسنده در نگارش این کتاب گفت: به طور حتم دغدغه نویسنده از نگارش چنین داستانهایی، ارتباط بین زن و مرد است؛ ارتباطی که یا به جدایی ختم میشود یا به عشق. شاید به همین دلیل است که درونمایه یا مشخصه همه آثار، عشق و انتظار است و همه زنها در این داستانها رنجنامه خاص خودشان را دارند.
این منتقد ادامه داد: بیشتر این داستانها شامل سرگذشت تلخ و شیرین زنانی است که هر یک به نوعی درگیر نابسامانیهای زندگی هستند و دغدغه بیشتر آنان بیمهری و بیتوجهی همسرانشان است و در اغلب اوقات هر یک از این زنان خود را فدای دیگران به ویژه خانواده میکنند.
توزنده جانی افزود: این زنان به سه گروه تقسیم میشوند؛ یک گروه زنانی هستند که اسیر فقر، بیفرهنگی یا خودخواهی اطرافیانشان هستند و از قدرت تصمیمگیری چندانی برخوردار نیستند و گروه دیگر، زنانی هستند که گاه مرفه به شمار میآیند ولی خود، خواهان رنج عشق یا رنج زندگی هستند و دسته سوم زنانی هستند که مردها نقش چندانی در زندگی و سرنوشتشان ندارند چرا که خودشان راه تحول، تنزل یا ارتقا را برمیگزینند.
این کارشناس ادبی درباره برخی اختصاصات شخصیتپردازی در داستانهای این کتاب گفت : شخصیتهای داستانها در این اثر با این که بینام و نشان هستند دارای هویتند و این هویت را خواننده درک میکند؛ چرا که معمولا برای خواننده مهم نیست که شناسنامه کاملی از شخصیتها ندارد، او هر آنچه را که لازم است درباره شخصیتها درک میکند و در غم، عشق یا شکست با آنان همراه میشود.
وی اضافه کرد: نویسنده در تمامی این داستانها یک طبقه از اجتماع را گلچین کرده و شخصیتهای متعدد را با ذهنیتهای مختلف و براساس مهارتها کنار هم چیده و دنیایی واقعی را ترسیم کرده است. او علاوه بر تصویر دنیای ساده این افراد، خواننده را وامیدارد تا با آنان همذاتپنداری کند.
توزندهجانی در پایان گفت: نویسنده این کتاب، روانشناسی قابل است و روح و روان تک تک شخصیتها را میکاود. در واقع با بیان درد و رنج این زنان سعی در شناساندن باورهای نادرست آنها دارد و دنیای امروز و دیروزشان را به نمایش میگذارد. برای همین راه حلی ارایه نمیدهد. آنان به همان شکلی که زندگی برایشان مقدر کرده است، زندگی میکنند و میمیرند.
پنجاه و سومین برنامه «باهم بخوانیم» فرهنگسرای فردوس ساعت 19 به کار خود پایان داد.
« آرام شب بخیر » از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است. اين كتاب برای نخستین بار در سال 1384 از سوی همين انتشارات روانه بازار كتاب شد.
اين کتاب از 13 داستان كوتاه كه عناوين آن عبارتنداز «نيلوفران بركه خاموشی»، «آخرين پناه»، «ازآسمانی ديگر»، «پلهها»، «سه برگ مرگ»، «خرگوش كوچولو»، «هم سيب هم ستاره»، «آن صدای روشن»، «تيفوس عشق»، «آن سوی تاريكی»، «آرام شب بخير»، «بهشت گمشده» و «سوری» تشکیل شده است.
سهشنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۹
نظر شما