پنجشنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۹
مساجد سندهای جامع تاریخی شیعه‌اند

پژوهشگر حوزه دين و دولت‌هاي شيعه، کتابی درباره «مساجد خاص» می‌نویسد. به اعتقاد وی مساجد سندهای جامعی در تاریخی شیعه‌اند که مطالعه و بازخوانی نقش آن‌ها در گذشته و آینده تشیع و اسلام اهمیت به‌سزایی دارد.-

حجت‌الاسلام حامد قرائتي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با اشاره به این‌که این اثر را به سفارش مرکز تحقیقات حج به رشته تحریر درآورده است، اظهار کرد: در این اثر به بررسی مساجدی پرداخته‌ام که به نحوی با تاریخ اهل‌بیت(ع) مرتبط‌ند؛ نظیر مسجد الاحرام، مسجد کوفه، مسجد النبی(ص) و مسجد غدیر که در محل واقعه غدیر ساخته شده و همچنان که در سفرنامه‌های گوناگون نیز به آن اشاره شده، شاهد و سند زنده تاریخ برای رخداد مهم غدیرند.

وی با اشاره به این‌که در تحقیقات خود به این نکته رسیده است که بسیاری از مساجد علاوه بر تاریخ اهل‌بیت با موضوع مهدویت نیز ارتباط تنگاتنگی دارند، گفت: در روایات متعددی درباره مسجد «سهله» در کوفه و مسجد «براثا» در عراق سخن گفته شده است که این اماکن در آینده نیز نقش مهمی در جهان اسلام ایفا می‌کنند، به عنوان نمونه، یکی از آن‌ها محل اقامت منجی موعود و خانواده او پس از ظهور ذکر شده‌ است.

نویسنده کتاب «ام هاني، خواهر گرامي اميرالمومنين(ع)» با اشاره به این‌که افزون بر مناسک و آداب زیارتی این اماکن به مباحث روایی و بحث‌های تاریخی و اجتماعی این مساجد خاص نیز توجه داشته است، عنوان کرد: بررسی این موضوع که این مساجد در طول تاریخ شاهد چه جریاناتی بودند از  مواردی محسوب می‌‌شود که مخاطبان با مطالعه اين كتاب آن آشنا می‌شوند؛ با همچنین ماجرای ربوده شدن حجر‌الاسود در قرن چهارم هجری توسط قرامطه و نگهداری آن در مسجد کوفه.

قرائتی درباره ضرورت تالیف این اثر و فواید مطالعه آن عنوان کرد: مساجد سندهای جامعی در تاریخ تشیع‌اند که متاسفانه کمتر به آن‌ها توجه شده است. به عنوان نمونه با وجود آن که وهابیت تمامی نمادهای شیعه را از میان می‌برند، مسجد النبی(ص) چند سالی است در اختیار وهابیت قرار دارد، اما همچنان نام ائمه دوازده‌گانه ما در معماری کتیبه‌های آن و بالای دیوارها حک شده است. از این رو این سندهای تاریخی[مساجد] نیازمند بازخوانی‌اند؛ چرا که می‌توانیم با استفاده از اطلاعات این اماکن با دریافت بسیاری از اندیشه‌ها به مقابله با انحرافات آینده بپردازیم.

مولف کتاب «مساجد خاص» درباره رویکردهای تحقیقاتی‌اش گفت: در طرح پروژه غیر از جنبه‌های حدیثی، زیارتی و فضایل عبادی این مساجد، به جنبه‌های تاریخی و اندیشه‌ مذهبی و رخدادهایی که در این اماکن اتفاق افتاده‌اند و در منابع مهدویت چه نقش‌هایی را ایفا خواهند کرد، پرداخته‌ام.

قرائتی یادآور شد: در یک تقسیم‌بندی کلی اطلاعات این اثر تحقیقی در بخش‌های «مساجد قبل از اسلام که به عنوان معبد اهل کتاب و یکتاپرستان شهرت داشته‌اند»، «مساجد در عهد نبوی مانند مسجد غدیر و مسجد مدینه»، «مساجد در عصر ظهور ائمه(ع) در سال‌های 255 هجری قمری» و «مساجد در عصر غیبت» جای می‌گیرند.

قرار است تا پایان سال مراحل پیش‌نگاری «مساجد خاص» به پايان برسد و پیش‌بینی می‌شود این اثر در سال 92 از سوی مرکز تحقیقات حج منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها