سه‌شنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۰
ببران: شعر و ادبیات در فرهنگ‌سازی نقش موثری دارند

صدیقه ببران در نشست خبری «عصر شعر صلح و طبیعت» گفت: تلفیق صلح و طبیعت و ارایه آن در تصاویر شعری به فرهنگسازی در عرصه حفاظت کمک می‌کند. همچنین فاطمه راکعی نیز در این جلسه از انتشار دو کتاب شعر با موضوع صلح و طبیعت خبر داد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست خبری «عصر شعر صلح و طبیعت» با حضور فاطمه راکعی، مدیرعامل این انجمن، ببران، مدیرعامل مرکز صلح و محیط زیست و جمعی از اصحاب رسانه‌ها صبح امروز (21 شهریور) در سالن اجتماعات انجمن شاعران ایران برگزار شد.

در آغاز این جلسه راکعی اشاره‌ای به برپایی عصر شعر طبیعت در گذشته و با همکاری شهرداری تهران در فضای باز انجمن شاعران ایران داشت و گفت: پس از برپایی این نشست تصمیم به تدوین و انتشار کتابی با موضوع طبیعت و گزینش تاثیرگذارترین شعرهای این حوزه طی 100 سال گذشته گرفته شد که با مقدمه من آماده انتشار است و به زودی منتشر می‌شود.
 

تجلی طبیعت در روح شاعران
وی ادامه داد: در تاریخ شعر ایران و جهان، طبیعت و جلوه‌های آن از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند و کمتر شاعری را می‌توان یافت که به نحوی درگیری روحی با طبیعت در شعرش تجلی نیافته باشد؛ چراکه شاعران در سخت‌ترین شرایط روحی و اجتماعی به دامن طبیعت پناه برده‌اند.

مدیر عامل انجمن شاعران ایران با تاکید بر نقش و اهمیت طبیعت در شعر، اظهار کرد: پناه بردن به طبیعت در آن‌چه احساس آرامش، تلطیف عواطف و تقویت روحیه آشتی با خود و دیگران و تقویت صلح و دوستی نامید می‌شود، نقشی اساسی دارد.

وی افزود: در حقیقت انجمن شاعران ایران می‌اندیشد با برگزاری چنین عصر شعرهایی می‌توانیم با شرکت هنرمندان، شاعران و عموم علاقه‌مندان در راستای تقویت این روحیه گام برداریم.

راکعی توضیح داد: با پیشنهاد معصومه ابتکار، عضو شورای شهر تهران تصمیم گرفته شد در روز جهانی صلح «عصر شعر صلح و طبیعت» برگزار شود. در این عصر شعر شاعران سراسر کشور و به‌ویژه آن‌هایی که در حوزه صلح و محیط زیست آثار شناخته شده‌ای داشته‌اند، حضور دارند و به شعرخوانی می‌پردازند.

زمان برگزاری «عصر شعر صلح و طبیعت»
وی درباره زمان برگزاری و بخش‌های مختلف این عصر شعر گفت: این برنامه پنج‌شنبه (30 شهریور) از ساعت 17 تا 20 در فضای باز انجمن شاعران ایران برگزار می‌‌شود. برپایی نمایشگاه و فروشگاه کتاب و ارایه کتاب‌هایی با موضوع صلح و طبیعت نیز از بخش‌های جنبی این برنامه است.

تجلیل از شفیعی‌کدکنی و اصغر فرهادی
این شاعر ادامه داد: همچنین از دو چهره ادبی و هنری نیز که نقش ویژه‌ای در ارتباط با صلح و طبیعت در سال‌های اخیر ایفا کرده‌اند، نیز تجلیل می‌شود. برهمین اساس و باتوجه به این‌که نگاه صلح آمیز به انسان و هستی از دیرباز در شعرهای محمدرضا شفیعی‌کدکنی دیده شده است، از این شاعر و همچنین باتوجه به سخنرانی اصغر فرهادی هنگام دریافت جایزه اسکار، از این کارگردان تجلیل خواهد شد.

وی یادآور شد: همچنین امیدوارم با همکاری مرکز صلح و محیط زیست از سال آینده بتوانیم همایش ملی شعر طبیعت و محیط زیست را برگزار کنیم و دبیرخانه دایمی آن نیز فعال شود تا با انتشار فراخوان در سطح کشور و در دانشگاه‌ها بتوانیم مقاله‌ها و اشعار این حوزه را گردآوری کنیم.

راکعی در بخش دیگر از سخنانش گفت: در نظر داریم شعرهایی که در این عصر شعر قرائت می‌شوند و همچنین پژوهش‌هایی در این عرصه را نیز گردآوری و در قالب کتابی ارایه کنیم. این کتاب بیشتر دربرگیرنده سروده‌های 30 سال گذشته و به‌ویژه شاعران جوان خواهد بود.

دفاع از نامه‌هایی که به شفیعی‌کدکنی نوشته می‌شود
وی در ادامه اشاره‌ای به طرح هزارنامه به شفیعی‌کدکنی و همچنین «کارنامه 100 سال شعر زنان‌فارسی‌سرا» داشت و توضیح داد: طرح نامه به شفیعی‌کدکنی از سوی شاعران جوان مطرح و در هیات مدیره انجمن تایید شد.

این شاعر در ارتباط با انتقاد مطرح شده از سوی محمدهاشم اکبریانی نسبت به این طرح در نشست بررسی «ادبیات مهاجرت ایران» گفت: ارج‌نهادن به افرادی که در تاریخ ادبیات ایران و جهان، بنیانگذار یک جریان ویژه بوده‌اند، امری شایسته است. شفیعی‌کدکنی چهره‌ای قابل تقدیر است و باید نسل امروز بیش از پیش با شخصیت و آثار او آشنا شوند.

وی افزود: بهتر بود اکبریانی پیش از مطرح کردن چنین انتقادی به صورت رسانه‌ای، موضوع را دوستانه با متولیان این کار مطرح می‌کرد و دلایل آن‌ها را جویا می‌شد.

این شاعر ادامه داد: سومین دوره «کارنامه 100 سال شعر زنان فارسی‌سرا» در مهر ماه و با همکاری شهرداری و شورای شهر تهران برگزار می‌شود. هدف اصلی این همایش پرداختن به زن و مسایل زنان از سوی تمامی شاعران و به‌ویژه شاعران زن است.

کاربرد شعر در حفظ محیط زیست
در ادامه این جلسه ببران، به ارایه گزارشی از تاسیس، فعالیت و عملکرد مرکز صلح و محیط زیست پرداخت و گفت: مرکز صلح و محیط زیست به همت معصومه ابتکار تاسیس شد، اما پیش‌تر و باتوجه به سمت‌ دولتی ایشان مبنی بر معاون رییس جمهور در بخش محیط زیست طی سال‌های 1376 تا 1384، در آن دوران شاهد حضور گسترده سازمان‌های غیردولتی نیز در این عرصه بوده‌ایم.

وی تاکید کرد: به‌طور کلی در این زمینه دولت یک بخش از مسوولیت‌ها را برعده دارد و بخش دیگر آن مشارکت مردی در حفاظت از محیط زیست است و برهمین اساس باید خود افراد جامعه را در این کار دخالت دهیم.

ببران ادامه داد: در گذشته حدود 700 سازمان غیردولتی در این حوزه فعالیت داشتند، اما متاسفانه طی سال‌های اخیر این مشارکت کاهش یافته و حتی در بحث حفاظت از محیط زیست نیز افت کرده‌ایم. این در حالی‌است که خسارت به محیط‌زیست، در دراز مدت هم دیده می‌شود و نسل‌های بعدی را هم درگیر می‌کند.

وی درباره اهداف مرکز صلح و محیط زیست توضیح داد: این مرکز با هدف نهادینه کردن بحث حفاظت از محیط زیست در میان مردم، نفوذ در نگاه سیاستگذاران و تغییر نگاه آن‌ها به این موضوع تاسیس شده است. همچنین در این حوزه همکاری‌های با مجلس شورای اسلامی نیز داشته‌ایم.

مدیر عامل مرکز صلح و محیط زیست ادامه داد: بخش دیگر فعالیت‌های مرکز حضور در عرصه‌های بین‌المللی است. برهمین اساس در طی هفت سال از تاسیس مرکز، هر سال یک جلسه بین‌المللی با عنوان بررسی آثار جنگ بر محیط زیست در 6 نوامبر با حضور کشورهای مختلفی که درگیر جنگ بوده‌اند، برگزار می‌شود.

وی اظهار کرد: همچنین طی هفت سال گذشته برای شناسایی و قدرداني از متخصصان ملی محیط زیست جایزه ملی دکتر تقی ابتکار از سوی این مرکز برگزار می‌شود. از سوی دیگر مرکز در همایش‌ها نیز حضور داشته است و با همکاری مجمع تشخیص مصلحت‌نظام نیز همایش‌هایی درباره خلیج فارس، دریای خزر و اکوتوریسم برگزار شده است.

ببران با تاکید بر این امر که یکی از عرصه‌های بسیار مهم برای تاثیرگزاری بر فرهنگ عامه، شعر و ادبیات است، گفت: یکی از مهم‌ترین عرصه‌ها برای فرهنگ‌سازی همان شعر است و از سوی دیگر خاستگاه شعر و هنر ایرانی طبیعت است، اما تا زمانی‌که صلح نباشد، محیط زیست هم وجود ندارد.

وی افزود: تلفیق صلح و طبیعت و ارایه آن در تصاویر شعری می‌تواند کمک شایانی به فرهنگ‌سازی در عرصه حفاظت از محیط زیست به حساب آید؛ چراکه همواره و در گذر تاریخ دیوان‌های شعر ماندگار بوده‌اند. همچنین امیدوارم این فرهنگ‌سازی گسترش یابد و همایش‌ سالیانه‌ای در سطح ملی و بین‌المللی با این موضوع برگزار شود.

مدیرعامل مرکز صلح و محیط زیست در پایان یادآور شد: برای این عصر شعر نیز تلاش می‌کنیم از سفیران فارسی‌زبان دیگر کشورها نیز برای حضور در مراسم دعوت کنیم؛ چراکه حضور افراد سیاسی نیز در عرصه شعر و ادبیات بسیار تاثیرگذار است.

نشست خبری «عصر شعر صلح و طبیعت» سه‌شنبه (21 شهریور) از ساعت 11 و 30 دقیقه در انجمن شاعران ایران، واقع در خیابان دکتر شریعتی، خیابان شهدی کلاهدوز (دولت)، نبش کوچه شهید نعمتی برگزار شد.

همچنین شب شعر «عصر شعر صلح و طبیعت» پنجشنبه (30 شهریور) از ساعت 17 تا 20 در محوطه باز انجمن شاعران ایران برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها