مریم پوررضاقلی در کتاب «فلسفه امامت و خاتمیت» با پرداختن به اهمیت مساله امامت به ارتباط آن با خاتمیت، تاکید میکند که بدون وجود امامت، خاتمیت ادعایی نامفهوم از سوی دین اسلام خواهد بود.-
همچنان که وی در مقدمه اثر نیز عنوان کرده است، امامت مفهومی است که در اسلام جایگاه ویژهای دارد و در مکتب تشیع، محور قرار میگیرد به صورتی که تفاوت این مذهب با سایر مذاهب اسلامی، در شئونی است که برای امام قایل است. خاتمیت یکی از آموزههای مسلم اسلام، موردقبول تمام مسلمانان است و ارتباط تنگاتنگی با مفهوم امامت دارد. با توجه به متون و اهداف دین اسلام، خاتمیت به معنای ختم نبوت و قطع وحی تشریعی است و نمیتواند به معنای قطع ارتباط با عالم بالا و واگذاری انسان به عقل خود باشد.
این کتاب در سه فصل به مباحث مهم اعتقادی میپردازد. فصل نخست کلیات مباحث را مطرح میکند. مولف در فصل دوم به تبیین خاتمیت در شش گفتار میپردازد. ضرورت نبوت، دلایل تجدد نبوت، وجوه تمایز امت پیغمبر(ص) با سایر امم، ارکان خاتمیت، جاودانگی و خاتمیت و وحی و خاتمیت از موضوعات این فصلاند.
نویسنده در فصل آخر کتاب بحث فلسفه امامت و فلسفه خاتمیت را مطرح میکند. وی در بررسی کلامی مساله امامت نوشته است: «بحث درباره امامت و خلافت تنها یک بحث تاریخی نیست که به تبیین و شرح آن در تاریخ اسلام اکتفا کنیم، زیرا امامت، ابعاد و زوایای مهم دیگری نیز دارد. این موضوع با حیات فکری، اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی امت اسلامی رابطه ای استوار و اساسی دارد.»
در گفتار چهارم از فصل سوم، نویسنده شبهات مهم اعتقادی را مطرح میکند و به آنها پاسخ میدهد. پایان کتاب نیز به نقد کتاب «مکتب در فرایند تکامل» اختصاص دارد.
در بخشی از معرفی این اثر آمده است: «امامت در مذهب تشیع جایگاه اساسی و محوری دارد به طوری که این اصل، ملاک جدایی مذهب شیعه از دیگر مذاهب اسلامی است. حساسیت و اهمیت اصل امامت در طول تاریخ همواره سوالاتی را در خصوص این اصل برانگیخته و متکلمان شیعه آنها را بیپاسخ نگذاشتهاند. در عصر حاضر نیز سوالهایی در اینباره جامعه شیعه را به پاسخگویی واداشته است از جمله آنها ارتباط اصل امامت با خاتمیت پیامبر(ص) است. اثر حاضر قصد دارد به این سوال به صورت ریشهای پاسخ گوید، در همین راستا ابتدا به فلسفه امامت و تبیین خاتمیت، سپس به ارتباط آن دو با یکدیگر میپردازد و ما را به این نتیجه رهنمون میسازد که نه تنها اصل امامت هیچ منافاتی با خاتمیت ندارد بلکه لازمه آن است. در پایان نیز به نقد کتاب مکتب در فرآیند تکامل آقای مدرسی پرداخته میشود.»
نخستین چاپ کتاب «فلسفه امامت و خاتمیت؛ با تاکید بر شبهات جدید» را موسسه بوستان کتاب در سال 90 با شمارگان هزار نسخه در 392 صفحه به بهای هفت هزار تومان منتشر کرده است.
نظر شما