سه‌شنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۸
«کتاب ماه علوم و فنون» بار دیگر بر دکه روزنامه‌فروشی‌ها نشست

شماره 65 کتاب ماه علوم و فنون با محوریت موضوعات پزشکی و با نگاهی به حوزه‌های ریاضیات، نفت، فیزیک، شیمی و کامپیوتر بر دکه روزنامه‌فروشی‌ها قرار گرفت.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، ریاضیات، فیزیک، کامپیوتر، نفت و پزشکی، علوم و فنونی هستند که بخش‌های مختلف شماره 65  کتاب ماه را به خود اختصاص داده‌اند.

نخستین معرفی تحلیلی این ماهنامه به کتاب «درآمدی به نظریه مجموعه‌ها» اختصاص یافته است که دانشگاه زنجان آن را در سال 1390 روانه بازار کتاب کرده است. بخش اعظم این مقاله به معرفی فصل‌ها و محتوای کتاب اختصاص یافته و در پایان دو پاراگراف درباره ضعف‌ها و قوت‌های کتاب آمده است.

کتاب «ذرات و جهان هستی» را زهرا طاهری اخوان در مقاله‌ای با عنوان «دل هر ذره را که بشکافی» بررسی کرده است. وی به محتوای کتاب از نظر علمی پرداخته و توضیحاتی هم درباره مباحث مطرح شده در کتاب ارایه داده است.

در بخشی از این مقاله آمده است: «آخرین نکته مطرح شده در کتاب درباره نظریه‌های وحدت بزرگ است. مولف بر این باور است که متحد و مربوط بودن قوانین و نظریه‌های فیزیک با یکدیگر کار بسیار مطلوبی است زیرا از پیچیدگی‌های فیزیک کم می‌کند و این مساله مدت زیادی از اهداف اصلی فیزیکدانان بوده است.»

در مقاله بعدی فصل‌های 23 گانه کتابی با عنوان «اصول شیمی عمومی» اثر مارتین سیلبرگ جداگانه بررسی شده‌اند و به نوعی این مقاله را می‌توان خلاصه‌ای از محتوای کتاب دانست. ترجمه‌ای از این کتاب در سال 1390 از سوی انتشارات نوپردازان منتشر شده است.

سیدعلی معبودی در مقاله بعدی به سراغ موضوع نانو رفته و علاوه بر تشریح مطالبی که به کاربرد نانو الیاف پلیمری در مهندسی بافت سلول‌های بنیادی می‌پردازد، نقد و بررسی کتاب را هم در مقاله نسبتا کوتاهش گنجانده است.

وی یکی از انتقادات وارد بر این کتاب را تمرکز نداشتن کتاب در حوزه‌ای دانشته که عنوان کتاب بر اساس آن انتخاب شده است. معبودی می‌نویسد: «تنها فصل هشتم کتاب به طور مشخص و بخش‌هایی از فصل چهارم در مباحث الکتروریسی به جنبه‌های کاربرد نانو در حوزه مذکور اختصاص یافته و هفت فصل نخست به ذکر مقدمات، تعاریف و اصول پایه‌ای علوم مرتبط با عنوان پرداخته است.»

معبودی فارسی‌سازی واژگان را در ترجمه از نقاط قوت کتاب می‌داند.

یکی از مشکلات کتاب ماه علوم و فنون که لازم است مسوولان به آن توجه بیشتری نشان دهند عناوینی است که در بالای صفحات نوشته می‌شود و مقالات حوزه‌های مختلف را از هم متمایز می‌کند. برای مثال در این شماره، نقد و بررسی کتاب «کاربرد نانو الیاف پلیمری در مهندسی بافت سلول‌های بنیادی» در بخش کامپیوتر مجله گنجانده شده است؛ اشتباهی که در شماره‌های گذشته این ماهنامه هم مشاهده شده بود. گرچه در فهرست ابتدایی مجله این مشکل به چشم نمی‌خورد.

در بخش کامپیوتر این شماره از ماهنامه، سه مطلب با عناوین «تئوری محاسبات»، «مدیریت زیرساخت شبکه» و «ابزاری مهم برای تولید وب سایت‌های تعاملی» گنجانده شده است و هر سه مقاله، مروری بر فصل‌های مختلف کتاب هستند.

در شماره جدید کتاب ماه علوم و فنون، بخشی هم به «نفت» اختصاص یافته و کتاب «تجربیات عملی تقطیر» اثر «هنری کیستر» بررسی شده است.

حسنا بنی‌طبا در بخش ابتدایی مقاله‌اش می‌نویسد: «کتاب عملیات تقطیر کیستر یکی از شناخته‌شده‌ترین کتاب‌ها در حوزه تجربیات عملی تقطیر است. نویسنده مشکلات عملیاتی متنوع پیش آمده در برج‌های تقطیر و جذب را جمع‌آوری کرده و با استخراج نکاتی درباره عیب‌یابی و راه حل، راهنمای جامعی برای طراحان، کارشناسان نصب و راه‌اندازی و متخصصان عیب‌یابی برج‌های تقطیر و جذب فراهم آورده است.» این کتاب را انتشارات پژوهشگاه صنعت نفت منتشر کرده است.

بیشترین بخش از این ماهنامه به حوزه پزشکی اختصاص یافته که هفت مقاله را در بر می‌گیرد. مائده پناهی کتاب «سکته مغزی» دکتر محمدرضا آذرپژوه را مرور کرده و آن را اثری جامع و مهم در تشخیص، پیشگیری و درمان سکته مغری معرفی می‌کند. فصل‌های مختلف دو کتاب‌ «شناخت درمانی» و «مبانی ژنتیک» در گام‌های بعدی معرفی شده‌اند و معصومه سادات پوربخش، ترجمه جدیدی از کتاب «کبد و مجاری صفراوی» را از مجموعه «طب داخلی هاریسون» تشریح کرده است. این کتاب را انتشارات ارجمند در سال جاری (1391) روانه بازار کتاب ایران کرد.

نویسنده مقاله «راهی نو در مبارزه با سرطان» با نگاهی به کتاب «زیستن به شیوه ضد سرطان»، به نقد این کتاب همت گمارده و آن را «از لحاظ صوری و محتوایی یکی از بهترین و کارآمدترین آثار در این حوزه» می‌داند. مخاطب این مقاله می‌تواند با رژیم غذایی مناسب و فواید آن آشنا شود.

«گام به گام با تکامل انسان» به قلم نادیا معقولی به بررسی اثری پرداخته و در ابتدای مقاله، نقدی بر ترجمه کتاب وارده کرده است.

نگاهی به تجدید چاپ کتاب «مخزن الادویه» و بررسی کتاب «حفظ البدن» و مروری بر فصلنامه پیام بهارستان، مطالبی هستند که در بخش «تاریخ علم» به آ‌ن‌ها پرداخته شده است.

کتاب‌های «اصول و روش‌های PCR» با ترجمه بهرام باقرپور و لیلا خدادوستان، «مدیریت و مصرف کودهای شیمیایی در حبوبات» اثر اکبر همتی، «کاربردهای عملی انرژی خورشیدی» حاصل کار واحد تدوین کتاب نشر برگا، «بیماری‌های راینولوژیک» با ترجمه محسن نراقی، «خلاصه مصور بیوشیمی دولین» با ترجمه مجید آسیابان‌ها رضایی، «جراحی سینوس، اربیت و قاعده جمجمه» با ترجمه محسن نراقی، «اصول قالب‌گیری مولکولی» تالیف مجید عبدوس و «مهندسی مکانیک: استاتیک» با ترجمه داوود تاتی بختیاری برخی از آثاری هستند که در بخش «دنیای کتاب» این شماره از کتاب ماه علوم و فنون معرفی شده‌اند.

شماره 65 «كتاب ماه علوم و فنون» ويژه شهریور ماه سال 1391 است که به سردبيری دكتر يونس كرامتی و به همت موسسه خانه كتاب، همراه با لوح فشرده فهرست كتاب‌های منتشر شده مردادماه با قيمت یک هزار و 500 تومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها