دوشنبه ۳ مهر ۱۳۹۱ - ۰۹:۴۵
ترجمه یک اثر تازه از دیوید بوردول در ایران

کتاب «معناسازی» یکی از تالیفات دیوید بوردول استاد نظریه فیلم و یکی از منتقدان و تاریخ‌نگاران سینما، به زودی با ترجمه شاپور عظیمی منتشر می‌شود. بوردول در این کتاب در پی آن است تا تحلیل فیلم و دست یافتن به جوهر فیلم را جایگزین شیوه‌های رایج نقد فیلم کند.-

شاپور عظیمی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: کتاب «معناسازی» یکی از مشهورترین تالیفات دیوید بوردول است که به زودی با ترجمه من از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) وابسته به فرهنگستان هنر، منتشر می‌شود. 

وی افزود: من ابتدا در کتاب «حقیقت و زیبایی» آقای بابک احمدی با نام این کتاب بوردول آشنا شدم و بعدها یکی از دوستانم از یکی از سفرهای خارجی خود این کتاب را برایم هدیه آورد. بوردول در این کتاب به مقوله تحلیل و تفسیر فیلم می‌پردازد و جان کلامش این است که این مساله تحلیل باید جایگزین نقدهای سلیقه‌ای و عموما بی‌ارتباط با فیلم شود. 

این منتقد سینما در ادامه با اشاره به این نکته که نقد ساختارگرایانه فیلم تاکنون مورد بی‌توجهی قرار گرفته، گفت: به تعبیر من بوردول با این کتاب خطاب به منتقدان بیان می‌کند که دیگر صحبت از قصه فیلم و لفاظی و سخن‌پردازی در مورد علاقه شخصی و یا عدم علاقه به برخی از تصاویر فیلم‌ها بس است و اکنون باید به تحلیل فیلم پرداخت تا به جوهر فیلم و در نهایت جوهر سینما رسید. 

عظیمی در ادامه با بیان این نکته که این کتاب برای علاقه‌مندان جدی سینما کتاب مناسب و مفیدی است، گفت: ذات سینما مساله بسیار مهمی است. با این کتاب منتقدان سینما خواهند دانست که نمی‌توانند مدام نظرات خود را به فیلم تحمیل کنند. 

عظیمی در ادامه در پاسخ به این سوال که چقدر زمان برای ترجمه این کتاب صرف کرده، گفت: «معناسازی» متن بسیار دشواری بود و ترجمه و مراحل انتشار آن چهار سال طول کشیده است، اما به هر حال این کار تجربه ارزشمندی بود، چرا که خود من هم با کلام بوردول در این کتاب هم‌عقیده هستم. 

عظیمی در پایان گفت: من لازم است از آقای سید مجید پروانه‌پور برای ویراستاری این کتاب تشکر و قدردانی کنم. آقای پروانه‌پور در ویرایش این کتاب بسیار زحمت کشید و من از این بابت مدیون ایشان هستم. 

دیوید بوردول نظریه پرداز فیلم و تاریخ‌نگار سینماست. او به همراه نوئل کرول از بنیانگذاران «پسانظریه» و به همراه کریستین تامسون از از نظریه‌پردازان نئوفرمالیسم در سینما به شمار می‌رود. 

به قلم دیوید بوردول تاکنون کتاب‌های «هنر سینما» و «تاریخ سینما» تالیف مشترک با کریستین تامسون، به ترتیب با ترجمه فتاح محمدی و روبرت صافاریان و کتاب «روایت در فیلم داستانی» با ترجمه مشترک علاالدین طباطبایی و مهناز فاتحی منتشر شده است. 

شاپور عظیمی منتقد فیلم و دبیر تحریریه سابق فصلنامه فارابی است. با تالیف و ترجمه شاپور عظیمی تاکنون کتاب‌های، «عناصر ساختاری سینمای هیچکاک» نوشته استفان شارف، «روبر برسون: سبک معنوی در فیلم» نوشته جوزف کانین، «الهامات معنوی در سینما»، «نسخه کارگردان: رمز و رازهای کارگردانی از زبان فیلمسازان برگزیده سینمای جهان» نوشته استفن لیتگر و «روانشناسی و زیبایی‌شناسی سینما» نوشته ژان میتری، منتشر شده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط