«بررسی تالیفات دانشگاهی صنعت چاپ» عنوان نخستین نشست از سلسله نشستهای علمی چاپ است که دیروز (3 مهر) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد. رییس دانشکده چاپ در این نشست با بیان این که با کمبود منابع آکادمیک در صنعت چاپ مواجهایم، از مدرسان چاپ خواست نوشتهها و تجربیات خود را مکتوب کنند.-
رییس دانشکده چاپ در ادامه سخنانش گفت: در این راستا دورههای آموزشی در دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد پنج تهران تعریف و برای این دورهها سرفصلهایی بر اساس تجربیات کسانی که سالها در حوزه فنیحرفهای و آموزش و پرورش فعالیت میکردند، تعیین شد.
وی افزود: این دورهها به مرور آغاز به کار کردند اما هرچه جلوتر میرفتیم به این نتیجه میرسیدیم که منابع آموزش آکادمیک موجود در صنعت چاپ کافی نیستند.
رییس دانشکده چاپ با اشاره به اهل قلم نبودن مدرسان دورههای آموزشی مذکور عنوان کرد: برخی از مدرسانی که در این رشته فعالیت میکردند در آن زمان بنا به دلایلی نوشتهها و تجربیات خود را مکتوب نمیکردند و این باعث میشد که کمبود منابع آکادمیک بیش از پیش احساس شود.
فکری عنوان کرد: ما انتظار داریم که مدرسان و صاحبنظران صنعت چاپ دست به قلم ببرند، کتاب بنویسند و در یافتن منابع جدید برای کتابخانههای دانشکدههای چاپ کمک کنند. اکنون در دانشگاهها کتابهای خوبی در حوزه صنعت چاپ به زبان انگلیسی وجود دارد که از مدرسان میخواهیم تا به این منابع مراجعه کنند.
عباس صالحی، رییس انجمن پیشکسوتان صنعت چاپ در این نشست اظهار کرد: اکنون شرایط بهگونهای است که در سایتهای مختلف امکان دانلود کتاب وجود دارد و همه میتوانند کتابهای مورد نیاز خود را از این طریق تهیه و مطالعه کنند که جای تاسف دارد.
وی در ادامه سخنانش گفت: جامعه باید با هدف تولید کتاب از نویسندگان و نشریات مکتوب که در ذهن تاریخی یک ملت ماندگارند، حمایت کند تا آنها نیز بتوانند مواد لازم صنعت چاپ را آماده کنند.
رییس انجمن پیشکسوتان صنعت چاپ افزود: متاسفانه صنعت چاپ هیچگاه جایگاه اصلی و اساسی خود را پیدا نکرده است. اگر ما به تاریخچه این صنعت نگاه کنیم، متوجه میشویم که همواره این صنعت به نوعی ملعبه دست حکمرانان و صاحبان قدرت بوده است. همین مساله باعث شده که صنعت چاپ رشد علمی و فنی پیدا نکند.
صاحبی عنوان کرد: بینش علمی به صنعت چاپ بینش جدیدی است که با حمایت و نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام و طلیعه بسیار خوب برای صنعت چاپ محسوب میشود چرا که زمینههای شناسایی و بررسی تواناییها و ناتواناییهای صنعت چاپ و تطبیق آن با علم و تکنولوژی روز فراهم میشود.
یوسف افراش، سرپرست دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این نشست حضور داشت. وی ضمن قدردانی از متولیان برپایی نشستهای علمی صنعت چاپ، خواهان مشارکت همه نهادها، سازمانها و صاحبنظران صنعت چاپ در برپایی این نشستها شد و گفت: امیدوارم برپایی این نشستها در طول سال استمرار داشته باشند و تنها در روز یا مناسبت ویژهای به برگزاری چنین نشستها اکتفا نشود.
از دیگر سخنرانان این نشست، احمد ابوالحسنی، رییس اتحادیه لیتوگرافان تهران بود که به انجام پژوهش در مسایل علمی تاکید کرد و گفت: اتحادیه لیتوگرافان تهران با شعار جدیدی کار خود را آغاز کرده است. همدلی و همکاری با تمام مسوولان و متولیان صنف چاپ در سراسر ایران عنوان این شعار را تشکیل میدهد.
وی بیان کرد: اتحادیه لیتوگرافان تهران تصمیم دارد بیش از پیش از پیشکسوتان این صنعت استفاده و از آنها به عنوان اتاق فکر در حوزه چاپ استفاده کند.
رییس اتحادیه لیتوگرافان تهران آمادگی این اتحادیه برای دریافت هرگونه نقد سازنده را اعلام کرد و گفت: تا زمانی که نقد نباشد هیچ پیشرفتی در جامعه صورت نمیگیرد. صنعت چاپ مشکلات زیادی دارد که برگزاری چنین نشستهایی میتواند برای رفع این مشکلات موثر باشد.
علی شاهحسینی، سخنران بعدی این نشست بود. وی عنوان کرد: آرامشی که سالهاست در صنعت چاپ بوده، باعث شده تا ما نخواهیم در این صنعت تغییراتی ایجاد کنیم. شاید به خاطر غره شدن به خودمان بوده که فکر میکنیم این صنعت نیازی به تغییرات ندارد.
مدرس دانشگاه علمی ـ کاربردی واحد پنج تهران ضمن مخالفت از تالیف کتاب در حوزه صنعت چاپ گفت: من با تالیف و قلم زدن در این حوزه مخالفم چون در کشور ما حدود یک دهه است که در صنعت چاپ، کار آکادمیک و رسمی انجام میشود در حالی که کشورهایی وجود دارند که بیش از شش دهه در حال ارایه دکترای صنعت چاپند.
شاهحسینی افزود: یکی از سخنان مقام معظم رهبری در حوزه تولید علم این بود که ما باید تکنولوژی و نکات جدید را حتی از کسانی که دشمن ما هستند، یاد بگیریم.
وی در پایان گفت: آنچه اکنون ما میخواهیم تالیف کنیم، سی سال پیش در دانشگاه آکسفورد تالیف شده است. صاحبنظران و دستاندرکاران صنعت چاپ باید این منابع را ترجمه و سپس مطالب خود را به آنها اضافه کنند و در اختیار دانشجویان قرار دهند.
نظر شما