جمعه ۷ مهر ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
وفایی: ابعاد مختلف اخلاقی و تربیتی آثار مولانا بررسی شود

عباسعلی وفایی، پژوهشگر و مدرس دانشگاه بر لزوم توجه به اندیشه و آثار مولانا در ابعاد گوناگون روان‌شناختی، انسان‌شناسی، جامعه‌شناسی، تربیتی و اخلاقی،به‌ویژه از طریق رسانه‌های دیداری و شنیداری تاکید کرد تا توجه مخاطبان عام نیز به این شاعر و عارف بزرگ و آثارش جلب شود._

وفایی درباره اقدامات انجام شده برای معرفی هرچه بیشتر مولانا به عموم مردم به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: بیشتر توجهی که به مولانا و آثار او شده از سوی اهل فن و استادان و پژوهشگران حوزه ادبیات و عرفان بوده است. برهمین اساس در ارتباط با مولانا و باز کردن جایی برای او و آثارش در میان عموم مردم کار بایسته‌ای صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: در ارتباط با برخی دیگر از شاهکارهای ادب فارسی مانند «شاهنامه» تلاش‌هایی برای بازگردان آن‌ها به نثر ساده و روان صورت گرفته است، تا افرادی که زبان شعر را درک نمی‌کنند یا به راحتی نمی‌توانند با شعر ارتباط برقرار کنند، از نثر ساده و روان بهره بگیرند.

این استاد دانشگاه افزود: هرچند در ارتباط با مولانا گاهی شاهد چنین اقداماتی بوده‌ایم، اما این کارها‌ه بسیار اندک است و تنها به بازنویسی داستان‌ها برای کودکان یا نوجوانان محدود شده است.

وی با تاکید بر این موضوع که باید از دیدگاهی متفاوت از گذشته به مولانا نگاه کنیم، اظهار کرد: باید از حوزه مسایل میان رشته‌ای به مولانا توجه کرد و تنها عرفان و ادبیات او را بررسی نکنیم. برای مثال در زمینه‌های مشاوره، مسایل اجتماعی، حوزه‌های مدیریتی، انسان‌شناسی و ابعاد مختلف مسایل تربیتی و اخلاقی نیز باید به آثار و اندیشه‌های مولانا توجه کرد.

وفایی ادامه داد: اندیشه و آثار مولانا سرشار از جنبه‌ها و ابعاد گوناگون اخلاقی است، اما همواره در ابعاد محدودی به او توجه شده و در نتیجه تنها دانشجویان یا استادان زبان و ادبیات فارسی و تعداد اندکی از علاقه‌مندان این حوزه سراغ او رفته‌اند.

وی تاکید کرد: یکی از راه‌های معرفی مولانا به جهانیان و عموم مردم توجه به آثار او از ابعاد مختلف و در تمامی زمینه‌ها و مسایل اجتماعی و روان‌شناسی است. به عبارت دیگر اگر تنها به بعد ادبی و عرفانی مولانا نپردازیم و به دیگر ظرفیت‌های آثار او توجه کنیم، مخاطبان بیشتری جذب آثار مولانا می‌شوند.

این مدرس دانشگاه با تاکید بر پرداختن به «مثنوی معنوی» از دیدگاه مسایل میان‌رشته‌ای اظهار کرد: فعالیت رسانه‌های دیداری و شنیداری و به‌ویژه دیداری در جلب توجه مخاطب عام به مولانا موثر است، البته در چنین رسانه‌هایی متاسفانه برنامه‌هایی با موضوع و محوریت مولانا نداریم یا اگر برنامه‌ای تولید می‌شود بازهم در سطح مخاطب خاص است و تنها تعداد محدودی می‌توانند از این برنامه‌ها بهره بگیرند.

وی افزود: اشاره به مسایل تربیتی و اخلاقی که مولانا در اشعارش بیان کرده است و البته با زبانی ساده در برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی گامی بسیار مثبت و موثر در معرفی هر چه بیشتر مولانا است. 

وی در پایان و با تاکید بر این موضوع که شعر توانایی بسیاری در جلب توجه مخاطب عام دارد گفت: به‌طور کلی شعر می‌تواند مانند یک چاشنی در طرح و بیان مطالب مختلف به‌کار گرفته شود. برای نمونه چندین روحانی و و خطیب مشهور را می‌شناسم که در سخنرانی‌های خود از داستان‌های مولانا یا دیگر شاعران و عارفان ایران زمین بهره می‌گیرند و این موضوع توجه مخاطبان آن‌ها را بیشتر جلب می‌کند.

هشتم مهر در تقویم رسمی روز بزرگداشت مولوی نامگذاری شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط