مدیرعامل انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، فعالیتهای این دانشگاه را به عنوان یکی از قطبهای علمی کشور تاثیرگذار دانست و از لزوم توجه بیشتر به استادان و دانشجویان و فراهم آوردن شرایط مطلوب برای آنها سخن گفت.
محمدمهدی روحانی مشهدی درباره فعالیتهای موسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: این موسسه از سال 1352 و در حوزه نشر کتابهای علوم انسانی و فنی و مهندسی شروع به فعالیت کرد. بعد از انقلاب و با تخصصی شدن صنعت نشر، به تولید کتابهای فنی و مهندسی پرداخت و تاکنون بیش از 300 عنوان کتاب منتشر کرده است.
روحانی درباره دستاوردهای بخش انتشاراتی دانشگاه صنعتی شریف گفت: بعد از سال 1374 که مراسم کتاب سال و کتاب فصل در حال برگزاری است، تاکنون حدود 150 عنوان از سوی این موسسه منتشر شده که 40 عنوان از آنها برگزیده شدهاند و این آمار بالا نشاندهنده توجه دانشگاه شریف به کیفیت علمی آثار است.
به گفته روحانی، گرانی کاغذ معضل اصلی ناشران است که این روزها مراکز انتشاراتی دانشگاهها را هم درگیر کرده است. وی درباره این مشکل گفت: با حذف تعرفه کاغذ توسط دولت، ناشران منتظر تحولی هستند تا شاید بتوانند کاغذی ارزانتر تهیه کنند. مخاطب عمده کتابهای این انتشارات دانشجویان هستند و به دلیل اهمیت بُعد فرهنگی نشر کتاب، باید توجه بیشتری به این مشکل شود.
به گفته روحانی با توجه به افزایش بهای کاغذ هنوز موسسه انتشاراتی دانشگاه شریف اقدام به افزایش بهای کتابها نکرده است. وی با بیان این مطلب افزود: دانشجویان ورودی جدید و قدیم نیاز به تهیه کتابهای زیادی دارند و افزایش بهای کاغذ فشار زیادی را بر آنها وارد میکند. بر همین اساس است که نمایشگاهی در محیط دانشگاه ترتیب دادیم و آثار موجود را با تخفیفی که ناشر و دانشگاه در نظر گرفته ارایه کردهایم.
بحث کتابهای الکترونیکی موضوعی است که همراه با دغدغه گرانی کاغذ در دستور کار بسیاری از ناشران قرار گرفته است. روحانی درباره گرایش دانشگاه صنعتی شریف به تولید این گونه کتابها گفت: رییس دانشگاه این موضوع را مدتها قبل مطرح کرد اما در کشور ما به دلیل نبود قانون حق مولف تولید کتاب الکترونیک با مشکلات زیادی روبهروست. تولید کتاب الکترونیک در ایران تقریبا معادل ارایه رایگان زحمات مولف است و باید مرکزی برای حمایت از ناشران به وجود بیاید زیرا کسی حاضر نیست بدون سود کار کند.
وی یکی دیگر از مشکلات کتابهای الکترونیک را عادت نداشتن مردم به مطالعه کتاب در صفحات کامپیوتر دانست و گفت: با اینکه برخی از دانشجویان کتابهای چاپی را هم تکثیر میکنند اما این دو موضوع با هم قابل مقایسه نیستند زیرا با این وضعیت کاغذ، تکثیر تمامی صفحات یک کتاب از هزینه پشت جلد آن بیشتر میشود.
ضعفهای سرفصلهای مصوب وزارت علوم و کاستیهای کتابهای درسی، موضوع دیگری بود که روحانی درباره آن چنین توضیح داد: این سرفصلها هر ساله توسط دانشگاهها هم تجدیدنظر میشوند اما تغییراتی جزیی در آن به وجود میآید که برای عملیاتی شدن باید به تصویب وزارتخانه برسد.
عضو هیات علمی مرکز گرافیک مهندسی دانشگاه صنعتی شریف معتقد است تغییر سرفصلها باید به سمت و سوی نیازهای کشور حرکت کنند. وی در اینباره گفت: ما باید در دانشگاهها شرایطی را فراهم آوریم که منابعی که تدریس میشوند نیازهای کشور را برطرف کنند. در این صورت فارغالتحصیلان ما در داخل کشور میمانند و بخشی از مشکلات کشور به دست آنها برطرف میشود.
وی تالیف کتاب توسط استادان دانشگاه را نیازمند انگیزهای قوی دانست و گفت: نوشتن یک کتاب علمی به شرایط خاصی نیاز دارد و فرد باید فرصتهای دیگر را تعطیل کند و مدت زمان مشخصی را به صورت تمام وقت به نگارش داشتههای علمیاش اختصاص دهد.
استاد نمونه و برتر آموزشی مرکز گرافیک در سال 1387 درباره فعالیتهای دانشگاه شریف برای تشویق استادان گفت: طرحی به دانشگاه ارایه شده که بر اساس آن به استادی که در حال تالیف یک کتاب است فرصت مطالعاتی و هزینههای تالیف از سوی دانشگاه پرداخته شود. این روند سبب تولید علم نوین در کشور میشود و باید اهمیت آن در ارتقای علمی استادان هم پررنگتر شود.
مولف کتاب «رسم فنی» وضعیت تالیف را در کشور مطلوب ندانست و ادامه داد: انتشارات دانشگاه شریف در مجموع حدود 35 عنوان کتاب تالیفی منتشر کرده که این آمار خوبی نیست. ما پتانسیلهای بیشتری در دانشگاه شریف داریم که متاسفانه از آنها استفاده نمیشود.
مهندس روحانی ایجاد بانک علمی مناسب و تولید نسخه الکترونیک کتابها و پایاننامهها را ضروری دانست و اظهار کرد: انتشار کتاب الکترونیک مشکلات خاص خود را دارد که سبب شده نتواند جایگاه خود را در کشور به دست بیاورد. با این حال جهان به تدریج به این سمت در حرکت است اما تا مساله تکثیر بیدردسر این نسخهها برطرف نشود این مشکلات باقی خواهند ماند.
یکی دیگر از موضوعات مهمی که روحانی به آن اشاره کرد تعامل صنعت و دانشگاه بود. وی درباره این موضوع گفت: اگر از هر هزار مقاله تحقیقی در دانشگاه یکی هم به تولید منتهی شود ارزشمند است.
وی در پایان بر اهمیت ویراستاری آثار تولید شده تاکید کرد و گفت: موسسه انتشارات علمی تمام تلاش خود را میکند که کتابهایی روان و ویرایششده را با زبانی سلیس ارایه دهد و معتقدیم گرچه دانشجویان و فارغالتحصیلان ما به زبان انگلیسی مسلط هستند اما باید برای رسیدن به وحدت فرهنگی جامعه علمی و فراموش نشدن فرهنگ ایرانی در ترجمه و تولید آثار برجسته دقت فراوانی شود.
دوشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۵
نظر شما