دوشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۲
پاسخ به شبهات پیدایش شیعه در یک کتاب

«نقش اصحاب ائمه اطهار در فرهنگ و تمدن اسلامی» عنوان اثری است که حسینیان‌مقدم نگارش آن را بر عهده دارد. او در این کتاب به شبهات مبنی بر پیدایش شیعه با ارایه ادله علمی پاسخ می‌گوید.

حجت‌الاسلام حسین حسینیان‌مقدم در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: برای بررسی هر فرهنگ و تمدنی باید بن‌مایه‌های آن را با مراجعه به تاریخچه‌اش بررسی کنیم. دانش اسلامی هم لایه‌های درونی دارد که باید در عصر رسول خدا(ص) و پس از ایشان در دوره اهل‌بیت(ع) بررسی شود. 

مدیر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه درباره ضرورت تالیف این اثر عنوان کرد: پیش از این در آثار متعدد درباره نقش ائمه(ع) در احیای تمدن اسلامی سخن گفته شده اما نقش اصحاب ایشان مغفول مانده بود.

این محقق و نویسنده حوزه تاریخ اسلام و سیره نبوی گفت: ‌متاسفانه از دوره شیخ طوسی تاکنون همواره این اتهام مطرح بوده که شیعه پشتوانه علمی ندارد، با وجود آن‌که هریک از علما و اندیشمندان شیعه در زمان حیات خود به‌گونه‌ای به این اتهام پاسخ داده و ادله‌ای را ارایه کرده‌اند اما جای کارهای علمی در این وادی خالی بود.

حسینیان مقدم افزود: از سوی دیگر، شیعیانی که تاریخ‌نگاری اسلامی را بر عهده داشته‌اند، به این موضوع توجه کافی نکرده‌اند. از این رو کوشیدم با پژوهش‌های تاریخی و بررسی علمی نقش صحابی پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) حقانیت شیعه و تمدن اسلامی را اثبات و بررسی کنم.

نویسنده کتاب «اخلاق نبوی(ص) در آثار حدیثی و پژوهشی» در پاسخ به این سوال که «تالیف این کتاب و ارایه آن در مجامع علمی حوزه دین چه اثراتی را در پی خواهد داشت؟» گفت: بازسازی کتاب‌های شیعی را یکی از آثار انتشار این کتاب می‌دانم. تکمیل و احیای منابع تاریخی و جغرافیایی شیعی می‌تواند از دیگر بازتاب‌های علمی نشر و مطالعه این اثر باشد.

وی درباره کارکردهای این کتاب متذکر شد: در حوزه بیداری اسلامی آگاهی از پیشینه تمدن اسلامی برای بازسازی این تمدن و بازگو کردن نقش شیعه در این مسیر اهمیت ویژه‌ای دارد.

حسینیان با اشاره به این‌که از منابع اصیل تاریخ اسلام مانند آثار ابن ندیم بخشایشی، فهرست ندیم، فهرست طوسی و رجال طوسی در نگارش کتابش استفاده کرده است، گفت: در این راه از منابع تخصصی و تحقیقات جدید این حوزه بی‌بهره نماندم و کوشیدم بر دستاوردهای پژوهش‌های جدید این حوزه نیز وقوف پیدا کنم.

وی با اشاره به پنجمین فصل این کتاب، مضامین آن را در شمار قوی‌ترین موضوعات تحقیقش دانست و در این باره توضیح داد: اصحاب ائمه اطهار(ع) تاریخ را بر مبنای فضائل و مصائب اهل‌بیت(ع) نوشته‌اند در حالی که اهل سنت سلسله‌های حکومتی را مبنای تاریخ‌نگاری خود قرار داده‌اند.

نویسنده کتاب «نقش اصحاب ائمه اطهار(ع) در فرهنگ و تمدن اسلامی» در پایان گفت: پیش‌بینی می‌کنم تالیف این کتاب را تا سال آینده به پایان برسانم و آن را برای چاپ به انتشارات حوزه و دانشگاه خواهم سپرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها