کتاب «تاريخ شفاهي جنبش دانشجويي مسلمان» نوشته محمدحسن روزیطلب و امیرحسین ثابتی منفرد منتشر شد. اين اثر در پي گفتوگو با 30 دانشجوي عضو اين جنبش شکل گرفته است.-
جنبش دانشجويي در ايران قدمتي به اندازه عمر دانشگاه و نهاد آموزش عالي دارد و نتيجه واكنش دانشجويان به مشكلات جامعه و بازتاب دغدغههاي آنان در قبال حل معضلات را نشان ميدهد.
در دوران پهلوي به علت ممنوع بودن فعاليت نهادهاي مدني، احزاب و گروههاي برخاسته از بطن جامعه، جنبش دانشجويي جاي خالي اين تشكلها و نهادها را پر ميكرد و ضمن فعاليت در عرصه علم و دانشگاه، عرصه اجتماع و سياست را نيز زير نظر داشت.
جنبش دانشجويي پس از كودتاي 28 مرداد و تعطيلي احزاب و دستگيري و منزوي كردن رهبران نهضت ملي شدن صنعت نفت به صورت يك جريان در مقابل حكومت پهلوي ايستاد.
تسخير لانه جاسوسي (سفارت) آمریکا در 13 آبان ماه سال 1358، حضور در جبهههای هشت سال دفاعمقدس و نقد سياستهاي كلان دولتهای پس از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران گوشههایي از نقشهاي دانشجويان پس از پیروزی انقلاب اسلامیاند. این وقایع در كتاب «تاريخ شفاهي جنبش دانشجويي مسلمان» بررسی شدهاند.
مولفان براي تدوين «تاريخ شفاهي جنبش دانشجويي مسلمان» با 30 نفر از دانشجويان اين جنبش به گفتوگو و مصاحبه نشستهاند. در اين كتاب مولفان تلاش كردهاند مقاطع مهم و سرنوشت ساز تاريخ جنبش دانشجويي را واكاوي كنند تا در پس آن، ريشه بسياري از اتفاقهای سالهاي بعد را مورد بررسي قرار دهند.
اين كتاب با موضوع وضعیت دانشگاهها قبل از انقلاب فرهنگي در گفتوگو با دكتر ابراهيم اسرافيليان، استاد دانشگاه علم و صنعت آغاز ميشود و با متني تحليلي با عنوان «جنبش دانشجويي نميميرد فقط پوست مياندازد» برگرفته از صحبتهاي مهدي فاطمي به پايان ميرسد.
مولفان براي اين اثر با افرادي نظير امير آشفته تهراني، فيروز اصلاني، غلامحسين الهام، فاطمه رجبي، بهاره فيروز آبادي، عليرضا معيني، صادق واعظ زاده، قاسم قنبري، كامران باقري لنكراني، ميثم نيلي، سجاد صفارهرندي، سعيد زيبا كلام و عليرضا زاهدي به گفتوگو نشستهاند.
متن كتاب «تاريخ شفاهي جنبش دانشجويي مسلمان» در قالب پرسش و پاسخ تنظيم شده و در پارهاي موارد حالت گزارش تحليلي به خود گرفته است. امير حسين ثابتي منفرد در پيشگفتار كتاب نوشته است: «از آنجايي كه بايد بين حق و باطل، يكي را انتخاب نمود و عملا راه سومي در اين ميان ندارد، بايد اذعان داشت كه محتواي اين كتاب هيچگاه بيطرفانه تنظيم نشده و چنين ادعایي در اين زمينه از اساس مردود است. بالعكس سعي شده تا با تميز حق و باطل، به نصرت تمام عيار جبهه حق پرداخته شود كه البته اين مهم با گرفتار شدن در دام تحريف واقعيت فرسخها فاصله دارد چرا كه «بيطرفي» تنها يك شعار پوچ است.»
«تاریخ شفاهی جنبش دانشجویی مسلمان» در قطع وزیری و 472 صفحه با شمارگان دو هزار نسخه و بهاي 98 هزار ريال توسط موسسه فرهنگي، هنري و انتشارات مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر شده است.
نظر شما