دوشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۱
«از ظهور تا سقوط بني‌صدر» بر پيشخان كتابفروشي‌ها نشست

کتاب «از ظهور تا سقوط بني‌صدر» نقد و تفسيري از حيات فردي،‌ اجتماعي و سياسي بني‌صدر در سال‌هاي قبل و بعد از انقلاب دارد. این کتاب به قلم فاطمه نظري كهره از سوی مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر شده است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)،‌ ابوالحسن بني‌صدر پس از پيروزي انقلاب اسلامي توانست به منصب رياست جمهوري دست يابد. 

وي كه نكات مبهمي به خصوص در روابطش با آمريكايي‌ها در كارنامه قبل از انقلابش وجود داشت، پس از رسيدن به رياست جمهوري با تغيير رفتار نسبت به نيرو‌هاي انقلابي، ‌دوره‌ بحراني را در نخستين ماه‌‌هاي پس از پيروزي انقلاب به وجود آورد كه سرانجام نتيجه‌اي جز سقوط و فرار از كشور برايش به دنبال نداشت.

مولف در این پژوهش با استفاده از کتاب‌ها، اسناد، خاطرات، روزنامه‌ها‌ و دیگر نشریات سعی كرده تصویری روشن از وقایع و عملکرد دوران اولین ریاست جمهوری ایران، که تجربه‌ جدیدی در حیات سیاسی و اجتماعی ایران محسوب می‌شود، ارايه دهد و نقش بنی‌صدر را به عنوان اولین ريیس جمهور ایران در آن وقایع ارزیابی كند. 

اثر حاضر در دو بخش به زندگی و عملکرد بنی‌صدر، اولین رییس‌جمهور ایران پرداخته است. بخش اول به زندگی و فعالیت‌های وی در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی می‌پردازد و شامل سه فصل است. در فصل اول، به خانواده، دوران کودکی و نوجوانی، تحصیلات، ازدواج، فعالیت بنی‌صدر در موسسه‌ تحقیقات اجتماعی و سفر وی به اسراییل پرداخته شده است. 

فصل دوم به فعاليت‌هاي سياسي بني‌صدر در دوران قبل از انقلاب اسلامي در ايران و فرانسه و فصل سوم نيز به تالیف كتاب‌هاي وي در حوزه مسايل اقتصادي، سياسي و اجتماعي مي‌پردازد.

بخش دوم که به دوران پس از انقلاب اسلامی مربوط می‌شود، در پنج فصل تنظیم شده است. فصل اول با توجه به اهمیت نخستین فعالیت‌های بنی‌صدر پس از ورود به ایران، که منجر به شکل‌گیری چهره‌ای انقلابی از او در نزد نیروهای انقلاب شد مي پردازد. فصل دوم، دوران پرفراز و نشیب ریاست جمهوری بنی‌صدر را مورد بررسی مي‌دهد و چگونگی انتخاب و مهم‌ترین وقایع دوران ریاست جمهوری و عملکرد وی در این برهه را تشریح مي‌كند. فصل سوم نیز با توجه به مساله جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در این دوره از تاریخ کشور به بررسی عملکرد بنی‌صدر در این حوزه پرداخته و در فصل چهارم نحوه تعامل بنی‌صدر با نیروهای انقلابی و وقایع بعدی که به سقوط او از قدرت منجر شد، ریشه‌یابی شده است. در فصل پنجم به چگونگی استیضاح، طرح عدم کفایت سیاسی بنی‌صدر در مجلس، فرار اولین ريیس‌جمهور ایران به خارج از کشور و پیامدهای آن پرداخته شده است. 

در صفحه 233 کتاب «از ظهور تا سقوط بني‌صدر» به چرايي علت مخالفت بني‌صدر با انتشار اسناد لانه جاسوسي كه پس از تسخير سفارت آمريكا به دست آمد پرداخته شده و در بخشي از آن آمده است: «در اسناد لانه جاسوسي بني‌صدر با اسم رمز (اس.دي.لور) خطاب شده است. سازمان سيا براي نزديك شدن به بني‌صدر، از پوشش مسايل اقتصادي استفاده كرد و ماموري با اسم رمز ترفورد - با اسم حقيقي ورنون كاسن - را كه در مسايل اقتصادي تبحر داشت، به عنوان يك تاجر مهم آمريكايي به وي معرفي نمود و بني‌صدر در ملاقات‌هاي اوليه، خواستار تداوم اين ديدار‌ها مي‌شود. اين اقدامات يك ماه قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در پاريس صورت مي‌گيرد.»

کتاب «بنی‌صدر از ظهور تا سقوط» در قطع وزیری و 452 صفحه با شمارگان دو هزار و پانصد نسخه و بهاي 90 هزار ريال از سوي موسسه فرهنگي، هنري مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها