چهارشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۴
«پیام مشرق» ساختار خدمات کتابخانه‌ای را متحول می‌کند

آيين اتصال هزارمین کتابخانه عمومی کشور به شبکه پیام مشرق عصر روز گذشته از سوي نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور برگزار شد. به گفته مدیرکل فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی این سامانه تحولی عظیم در کتابخانه‌ها پدید آورده و ساختار ارايه خدمات به اعضا را متحول می‌کند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، آيين اتصال هزارمین کتابخانه عمومی کشور به شبکه پیام مشرق عصر روز گذشته(18 مهرماه) با حضور منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانه عمومی کشور و محمدجعفر محمدزاده معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال برگزار شد. 

واعظی در ابتداي اين مراسم گفت:  امروز آرزوی دیرینه‌ام محقق شد و به وسيله اين نرم‌افزار همه کتابخانه‌های عمومی به يكديگر متصل ‌مي‌شوند.

وي ادامه داد: موضوع کتاب و کتابخوانی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است و از ابتداي انقلاب تاكنون در همه شاخص‌های کتابخوانی رشد پنج برابری داشته‌ايم؛ سرانه مطالعه در سال 53، دو دقیقه در روز بود و اكنون از 17 دقیقه عبور کرده، همچنين متراژ کتابخانه‌ها، اعضای آن‌ها و تعداد کتابداران نیز افزایش یافته و از این رو شاهد یک تحول بزرگ در حوزه فرهنگ کتاب و کتابخوانی هستیم. 

اين مقام مسوول در ادامه بيان كرد: از سوي ديگر آنچه برای این بحث اهمیت دارد، شاخص‌های کیفی این مساله است، چراكه امروز نهضت مطالعه مفید را در ساختار مدیریتی برای مدیریت مطالعه مفید در کشور ایجاد کرده‌ایم.
 
وي تاكيد كرد: در فضای فیزیکی در حد بضاعت امر مطالعه مفید محقق شده است. در امر مطالعه مفید در فضای فیزیکی به دنبال آن بودیم کتاب خوب و مفید در کتابخانه‌ها داشته باشيم بنابراين اگر تعداد کتاب‌ها در کتابخانه‌ها در سال 85 نزديك 14 میلیون بود امروز بیش از 30 میلیون کتاب در کتابخانه‌ها داريم و این کتاب‌ها با دقت، کارشناسی و خریداری شده‌اند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه کرد: امروز شرایط جدیدی داریم و آن مطالعه در فضای مجازی است. نهاد کتابخانه‌ها در حوزه مجازی فعالیت‌های بسیاری انجام داده اما آنچه مهم است این است که معنا و مفهوم مطالعه مفید در فضای مجازی چیست؟
 
وي در همين باره بيان كرد: این مساله بسیار پیچیده است چرا که فضای مجازی کاملاً با فضای عینی کتابخانه‌ها متفاوت است، از این رو سطح جدیدی از ابزار مدیریت و نیروی انسانی را نیاز دارد.

واعظی با اشاره به نرم‌افزار پیام مشرق گفت: باید نوع نگاهمان را به مساله مطالعه تغییر دهیم. برای مدیریت مطالعه در فضای مجازی باید گام‌های بسیاری برداشته شود، این نرم‌افزار، ابزارهای جدیدی را در اختیار کتابداران و اعضا قرار می‌دهد، بنابراين متناسب با این امکانات باید تعریف جدیدی از امر مطالعه مفید داشته باشیم. 

در ادامه اين مراسم محمدزاده با اشاره به موضوع فرهنگ و اعتلای آن در جامعه خواستار فعالیت همه حوزه‌ها در این زمینه شد و افزود: همه بخش‌ها اعم از حوزه‌های مربوط به کتاب، مطبوعات، نشريه و ... مسوولیت دارند در این راستای افزایش سطح فرهنگ تلاش کنند. این تعالی شکل نخواهد گرفت مگر این‌که بخش‌ها ابتدا به صورت حلقه و حلقه‌ها به صورت زنجیر به یکدیگر متصل شوند و اعتلای فرهنگ را دنبال کنند.
 
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد گفت: تا کنون همانند این سامانه را نداشتیم و هر چه امکانات، فضا و شرایط را مهیا کنیم، مي‌توانيم میزان سرانه مطالعه را افزایش دهيم.

در بخش ديگري از اين مراسم، لیلی هاشمی مدیرکل فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی گزارشی درباره روند اجرايي شدن این شبکه ارايه كرد و گفت: از 24 اردیبهشت امسال ورود اطلاعات کتابخانه به اين سامانه آغاز شد و اكنون 31 استان کشور در حال بهره‌گیری از این طرح فرهنگی‌اند. 60 کتابخانه جدید هم در حال اتصال به این شبکه‌اند تا در نهایت 1060 کتابخانه به سامانه متصل شوند. با این اتصال در واقع برای نخستین بار در خاورمیانه کتابخانه‌ها یکپارچه خواهند شد.

وي ادامه داد: براساس برنامه‌ریزی، کل کتابخانه‌های واجد شرایط تا پایان سال 91 به این پروژه متصل و از مدیریت یکپارچه بهره‌مند می‌شوند. 

هاشمي به افق آتی نهاد با استفاده از اين سامانه اشاره كرد و افزود: این سامانه تحولی عظیم در کتابخانه‌ها پدید آورده و ساختار ارايه خدمات به اعضا را متحول می‌کند. البته با راه‌اندازی این سامانه احصاء آمارها، مطابق با نیازهای ستادی صورت خواهد گرفت و خطاهای انسانی به حداقل می‌رسد.
 
وي اضافه كرد: همچنين میزان استفاده از منابع براي سیاستگذاری و خرید منابع از طریق سیستم امکان‌پذیر خواهد بود و زمينه جدیدی برای فعالیت و نظارت بر کتابخانه‌های عمومی توسط کارشناسان ستادی، نهادی و استانی فراهم می‌شود.

مدیرکل فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی با اشاره به ساير امكانات  این سامانه اظهار كرد: درخواست عضویت از هر نقطه با استفاده از اینترنت، امکان ارايه محتوا(الکترونیک و چاپی)، امکان سفارش  منابع چاپی از هر نقطه، امکان درخواست امانات از سیستم‌های جست‌وجوی اعضا و اجرای صوتی شماره درخواست‌ها، امکان ارايه محتوا به گروه‌های خاص(مانند کتاب‌های گویا برای نابینایان)  از ديگر امكانات اين سامانه است.

وی با اشاره به فرایند فهرست‌نویسی و وقت‌گیر بودن آن براي كتابداران عنوان كرد: این کار که در اغلب کتابخانه‌های عمومی صورت می‌گیرد با این سامانه حذف می‌شود چراكه فهرست‌نويسي بين 30 تا 50 درصد از زمان كتابدار را به خود اختصاص مي‌داد.

هاشمي به ديگر ويژگي‌هاي سامانه یکپارچه مدیریت کتابخانه‌ها اشاره و عنوان کرد: از  این قابلیت‌ها می‌توان به امکان سیاهه‌برداری به صورت مجازی، ایجاد همزمان چندین پرتال، ایجاد همزمان چندین سایت، امانت بین کتابخانه‌ای، تمدید و رزرو مدرک به صورت آنلاین، ایجاد کتابخانه شخصی برای اعضا، دیجیتال‌سازی مدارک و... اشاره کرد. 

وي يادآور شد: اعضا با استفاده از اين سامانه مي‌توانند به نسخه ديجيتال منابع دسترسي پيدا كنند.

در پایان این مراسم با حضور واعظي و محمدزاده هزارمین کتابخانه عمومی کشور به شبکه پیام مشرق متصل شد و اعضاي فعال در اين پروژه تجلیل شدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها