كارشناس اخلاق و عرفان كتاب «درآمدي بر عرفان عملي در اسلام» را تاليف كرد. معيار حق يا باطل بودن مكاشفات و كارهاي خارقالعاده عارفان از جمله موضوعات اين اثر است._
وي افزود: در اين كتاب، ادوار تاريخي و شخصيتهاي مهم عرفان عملي به پنج دوره كلي تقسيمبندي شدهاند و در هر دوره نيز شخصيتها و آثار برجسته بررسي شدهاند تا از اين طريق، آشنايي با منابع اصيل عرفان عملي ميسر شود.
اين كتابها و شخصيتها به ترتيب تاريخي معرفي شدهاند، براي مثال «آدابالعبادت» شقيق بلخي كه در اواخر قرن دوم هجري ميزيست، از نخستين منابع است. البته منابع عرفاني را به صورت انتقادي معرفي و به ضعفهايشان هم اشاره كردهام.
شريفي ادامه داد: شريعت، طريقت و حقيقت و ارتباط اين سه باهم مفاهميي هستند كه تفاسير نادرستي از آنها ارايه شده است؛ بنابراین تلاش كردم در كتاب به اين موضوع نيز بپردازم. «كثرتگرايي سلوكي» موضوع فصل ديگري از اين كتاب است. در اين دوره با كثرتگرايي سياسي و ديني مواجهيم، در عرفان نيز اين موضوع مطرح ميشود كه سير و سلوك عرفاني متكثر است و راههاي زيادي براي رسيدن به خدا وجود دارند. در اين فصل بررسي كردهام كه آيا تنها رسيدن به مقصد مهم است يا راهي كه برميگزينيم هم اهميت دارد.
عضو هيات علمي موسسه آموزشي پژوهشي امام خميني(ره) كرامات و كارهاي خارقالعاده و مكاشفات عرفاني را از ديگر موضوعات پرسشبرانگيز عرفان عملي دانست و گفت: ضمن بررسي ماهيت اين كارهاي خارقالعاده، عرفانهاي كاذب را نيز بررسي كرده ام. معيارهاي تشخيص مكاشفات حق و باطل نيز در اين فصل ذكر شدهاند.
اين نويسنده افزود: چيستي و چرايي سلوك عرفاني نيز يكي از مباحثي است كه در اين اثر مورد توجه قرار گرفتهاند. همچنين بحثهاي فلسفي درباره تفاوت مقام و منزل و دليل اختلاف عرفا در تعيين تعداد مقامات و حالات، آخرين موضوعي است كه آن را بررسي كرده ام. عدهاي از عرفا مراحل سلوك را يك مرحله و عدهاي ديگر 70 يا 100 مرحله ميدانند.
شريفي با بيان اينكه اين اثر تنها مقدمات عرفان عملي را در بردارد گفت: قصد دارم با تكيه بر آيات و روايات و سيره پيامبر اكرم(ص) و ائمه(ص) نمونه عرفان عملي اصيل را به صورت مستند در يك كتاب معرفي كنم.
كتاب «درآمدي بر عرفان عملي در اسلام» از سوي انتشارات موسسه آموزشي پژوهشي امام خميني(ره) منتشر ميشود.
نظر شما