«کتابشناسی و کتابخانه جامع غدیر» عنوان اثری از سیداحمد حسینزاده است که با نگاهی جامع به بیش از هزار و 500 کتاب، مقاله و پایاننامه مرتبط با غدیر را معرفی میکند. ضمیمه فایل pdf اغلب مقالات از ویژگیهای حائز اهمیت این کتابشناسی است.-
وی در تعریف کتابشناسی و کاربردهای آن گفت: کتابشناسیها آثاری هستند که به معرفی آثار چاپ شده اعم از کتاب، مقاله و پایاننامه در یک موضوع میپردازند. اطلاعات این آثار بر اساس نظم خاصی ارایه میشوند و میکوشند محققان و نویسندگان را از واپسین تحقیقات و فعالیتهای انجام شده در این حوزه آگاه کنند. چنانچه این پژوهش تنها درباره مقالات انجام شده باشد، مقالهشناسی نام میگیرد.
حسینزاده با اشاره به این که تدوین کتابشناسی در ایران سبقه طولانی دارد این کشور را یکی از پیشگامان این حوزه دانست.
نویسنده «کتابشناسی و کتابخانه جامع غدیر» با تاکید بر این که این اثر بیش از هزار و 500 داده اطلاعاتی درباره آثار این حوزه دارد، زبان آثار را فارسی و عربی توصیف کرد و گفت: اکثر مقالات این اثر دارای فایل pdf هستند که ضمیمه کتاب خواهد شد و از اینرو نام این اثر را کتابخانه نهادهام که متن همه کتابهای به شکل تمام متن ضمیمه شدهاند و جدیدترین آثار و مقالات چاپ شده درباره غدیر را معرفی میکنند.
مسوول واحد مجموعهسازی و منابع الکترونیک بنیاد دایرةالمعارف اسلامی در پاسخ به این سوال که تفاوت اصلی اثرش با «کتابشناسی غدیر» محمدباقر انصاری در چیست؟ اظهار کرد: جدای از آن که چکیدهنویسی اغلب آثار در این کتابشناسی ارایه شده و فایل pdf اغلب آنها نیز قابل مشاهده است، نحوه چینش اطلاعات تمایز اصلی بهشمار میآید. در این کتابشناسی، اطلاعات بر اساس شناسه اثر یعنی پدیدآورنده آن که میتواند علاوه بر فرد سازمان، ارگان یا نهادی باشد، تنظیم شده است. همچنین کتابشناسی غدیر انصاری هزار و 80 رکورد دارد در حالی که اثر من حاوی افزون بر هزار و 500 رکورد است.
مسوول فنی کتابخانه دیجیتال کتابخانه بنیاد دایرةالمعارف اسلامی با اشاره به اهداف آیندهاش در راستای تکمیل و روزآمدکردن این کتابشناسی گفت: اکنون در حال گردآوری تصاویر و پوسترهایی هستم که درباره غدیر تولید یا تصویرگری شدهاند و تصمیم دارم این مطالب را به همراه اشعار، سرودها و آهنگهایی که درباره غدیر در جمهوری اسلامی ایران ساخته و تولید شدهاند، در لوح فشرده این اثر بگنجانم.
وی در پاسخ به این سوال که کاربرد این کتابشناسی چیست؟ گفت: اطلاعات اغلب کتابشناسیهایی که تاکنون دیدهام بر اساس چینش استاندارد کتابداری نبودهاند و اطلاعات آنها بر اساس نام نویسنده، عنوان کتاب یا بر اساس سال تولید و نگارش کتاب تدوین شده بودند. در اثر حاضر کتابها، مقالات و پایاننامههای مرتبط با غدیر را بر اساس سرشناسه یعنی پدیدآورنده اثر(کسی که بیشترین سهم را در تولید اثر داشته است) گردآوری کردم و تمام اطلاعات کتابها را با اطلاعات کتابخانه ملی تطابق دادم تا دقیق و بینقص باشد. این اثر مورد استفاده محققان و نویسندگان حوزه علوم انسانی است و آنها را با اقدامات انجام شده این حوزه و خلاهای موجود در زمینه پژوهشی آشنا میکند.
این کتابدار یکی از آسیبهای کتابشناسیها را ارایه اطلاعات کتابشناسی را سلیقهای دانست و توضیح داد: متاسفانه اغلب افرادی که این کتابشناسیها را مینگارند، کتابدار نیستند و نمیدانند چگونه باید اطلاعات کتابشناسی آثار را استخراج و تنظیم کنند تا چیدمان استانداردی از اطلاعات ارایه دهند. دستکم لازم است در تولید کتابشناسیها با یک کتابدار مشورت شود.
وی با اشاره به این که نگارش بیش از 95 درصد «کتابشناسی و کتابخانه جامع غدیر» را به پایان رسانده است، گفت: تدوین مقدمه و موخره این کتابشناسی باقی مانده است که اکنون در حال تنظیم آن هستم. همچنین برای انتشار این اثر علاوه بر بنیاد نهجالبلاغه با موسسه کتابشناسی شیعه و موسسه سروش نیز گفتوگوهایی انجام دادهام اما هنوز به توافق نهایی نرسیدهام.
نظر شما