یکشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۶
جدیدترین ماهنامه علوم اجتماعی بر پیشخان قرار گرفت

پنجاه و پنجمین ماهنامه تخصصی علوم اجتماعی با عنوان «بازنگری در علوم اجتماعی» منتشر شد. در این شماره، پرونده ماه، پژواک، فراسوی مرزها، مقالات، تازه‌ها، همایش‌ها و نشست‌های علمی گردآوری شده است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، محمدرضا رسولی، سردبیر این نشریه با بیان این مطلب که پرداختن به حوزه‌های علوم اجتماعی با توجه به تنوع و گستردگی آن نیازمند انجام پژوهش‌های بنیادی و همه جانبه در حوزه علوم اجتماعی است، انتشار این شماره ماهنامه را آغاز دوره جدید نشر کتاب ماه علوم اجتماعی با توجه به دغدغه‌های اصلی نشر کتاب در حوزه علوم اجتماعی دانست. 

در بخشی از سرسخن ماهنامه آمده است: «اکنون، ضمن تاکید بر هدف اطلاع‌رسانی و نقد و بررسی کتاب‌های متنوع این حوزه در موضوعات مختلف که از اساسی‌ترین اهداف نشریه به شمار می‌رود، در این دوره از انتشار برآنیم تا ضمن معرفی و نقد جدیدی که به بازار دانش علوم اجتماعی عرضه می‌شود، به ابعاد مختلف طیف فعال در این مجموعه، با نگاهی به مسایل و موضوعات منشا نشر از اداره و سازمان نشر و تولید کتاب و نیز محصولات این فرایند شامل محتوی و ویژگی‌های کتاب‌های انتشار یافته بپردازیم.»
 
بخش پرونده ماه به موضوعات «بازنگری و ضرورت‌های بازنگری در علوم اجتماعی»، «مطالعه انتقادی بازنگری متون درسی علوم انسانی - اجتماعی»، «موج دوم تلاش برای دستیابی به علوم انسانی اسلامی»، «اسلامی شدن علوم از منظر تصویری و تصدیقی» و «درآمدی بر منطق‌شناسی تولید علوم انسانی اسلامی» پرداخته است. 

جعفر هزار جریبی، رییس شورای بازنگری دروس علوم اجتماعی در بخش «بازنگری در علوم اجتماعی» آورده است: «بدون شک یکی از کارآمدترین رشته‌های علوم انسانی در جامعه ما، علوم اجتماعی است. باید پذیرفت که یافته‌ها و دستاورد‌های وارداتی این علوم، مبتنی بر آبشخور فرهنگ و مبانی دیگری است. بسیاری براین اعتقادند که اگر سه قلمروی اصلی علوم اجتماعی یعنی نظریه‌ها، مفاهیم و حوزه‌های آن از فرهنگ اسلامی و بومی تغذیه و با آن هماهنگ شود، کاربرد متناسب با جامعه خواهد یافت.»

در بخش پژواک این نشریه، «مطالعات انتقادی ارتباطات» ترجمه غلامرضا آذری، «اسارت ذهن در چارچوب روش» تالیف امیرحسین‌خان دیزجی، «سیاست‌های خیابانی جنبش تهی‌دستان در ایران» نوشته آصف بیات، «مقدمه‌ای بر یادگیری الکترونیکی»  تالیف محمد بابایی، «‌مدیریت راهبردی: با تاکید بر جهاد اقتصادی» نوشته رضا بنی‌اسد، «ارتباطات و سلطه فرهنگی» ترجمه کاظم معتمدنژاد و «دین و تکنولوژی در قرن بیست و یکم» ترجمه علی‌اصغر دارابی به عنوان کتاب‌های جدید علوم اجتماعی‌ معرفی و نقد و بررسی شده‌اند. 

همچنین در این شماره، مقاله‌ای با عنوان «پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در آینه نشر» آمده است که به معرفی تعدادی از آخرین گزارش‌های پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات می‌پردازد. 

در بخش فراسوی مرزها نیز به معرفی و نقد آثار مختلف کشورها در حوزه علوم اجتماعی اشاره می‌کند و چهار اثر با عنوان‌های «فهم و مشکلات اجتماعی» نوشته «لیندا مونی»، «درک و پژوهش‌های سیاست اجتماعی و مددکاری اجتماعی» نوشته «سایول بکر» و «آلن برایمن»، «روش‌ها، نظریه‌ها و کاربردهای تجربی در علوم اجتماعی» تالیف «سامویل سلزبرن» و «الداد داویداو» و «جامعه‌شناسی در عصر ما» نوشته «دیانا کیندل» را مورد بررسی و تحلیل قرار می‌دهد.

کتاب «جامعه‌شناسی در عصر ما» در ویرایش نهم خود در سال 2012 میلادی در 704 صفحه به مباحثی قدیمی چون نژاد، طبقه و جنسیت، نگاهی کاملا نو دارد و به بازتعریف آن‌ها به فراخوان جامعه‌شناسی امروز می‌پردازد و سعی برآن دارد تا موضوعات معاصری مثل فمینیسم و پست مدرنیسم را نیز بررسی کند. 

ویژگی‌ منحصر به فردی که درباره این کتاب می‌توان ذکر کرد، وجود بخش پایانی هر فصل است که نویسنده، خواننده را به ویدیوهایی که از تحقیقات میدانی تهیه کرده و در فضای مجازی قابل دسترس است ارجاع می‌دهد و به مدد آن، از کتاب خود یک چند رسانه‌ای می‌سازد که در نوع خود، در آموزش علوم اجتماعی کار جالبی محسوب می‌شود. 

همچنین «معرفی اجمالی نظریه آنتروپی جامعه»، «بررسی عوامل اثربخشی تدریس مشارکتی»، «موانع و مشکلات سنجش عملکرد تحصیلی» و «عوامل موثر بر پرسشگری فراگیران در کلاس» از  موضوعاتی است که در قالب مقاله‌های تخصصی و کاربردی در علوم اجتماعی در این نشریه آورده شده است.

بخش‌های پایانی نشریه تخصصی علوم اجتماعی افزون بر معرفی همایش‌ها و نشست‌های برگزار شده و در حال برگزاری حوزه‌های علوم اجتماعی، به معرفی بخش تازه‌ها با عنوان «رونمایی از کتاب خبرنگاری پارلمانی»، «نقد کتاب‌های ناوبری وب و نقطه» و « تاریخ اجتماعی رسانه‌ها از گوتنبرگ تا اینترنت» می‌پردازد.

پنجاه و پنجمین شماره ماهنامه علوم اجتماعی از سوي موسسه خانه كتاب در 120 صفحه به بهای یک‌هزار و 500 تومان ویژه مهرماه سال جاری منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها