سه‌شنبه ۲ آبان ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۶
کمیسیون زیرمنطقه‌ای با محوریت ایران در سطح منطقه تشكيل شد

همزمان با برگزاري اختتامیه سمینار زیرمنطقه‌ای برنامه حافظه جهانی یونسکو در كتابخانه ملي ايران، با پيشنهاد رييس اين سازمان براي تشكيل کمیسیون زیرمنطقه‌ای با محوریت ایران در سطح منطقه موافقت شد. اصلي‌ترين هدف اين كميسيون حفاظت از ميراث مستند و مكتوب و تسهيل دسترسي به آن است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست خبری اختتامیه سمینار زیرمنطقه‌ای برنامه حافظه جهانی یونسکو شامگاه روز گذشته(اول آبان) در کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم اسحاق صلاحی، رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران به معرفی اين سازمان پرداخت و از فعاليت‌هاي جديد آن سخن گفت. 

صلاحی درباره عملکرد این سازمان در حوزه دیجیتالی‌سازی اسناد و کتاب توضيح داد: کتابخانه ملی دارای سایتی فعال است و درون این سایت، سایت مرجعی وجود دارد که توسط آن کاربران می‌توانند سوالات خود را درباره اسناد و کتاب بپرسند.

وی تاکید کرد: خدماتی که سایت مرجع کتابخانه ملی از طریق چت، ایمیل و پیام کوتاه ارایه می‌کند، در دنیا نمونه است.

رییس کتابخانه ملی همچنین با بیان این‌که در طول 6 ماه گذشته، 36 هزار نسخه خطی اسکن شده و روی سایت قرار گرفته، افزود: تلاش ما این است که پایان‌نامه‌ها، منابع غیرکتابی و نشریات را نیز اسکن کنیم و روی سایت قرار دهیم.

وی همچنین گفت: تاکنون 500 هزار برگ سند اسکن شده و فهرست 90 میلیون برگ سند نیز روی سایت اطلاع‌رسانی ما قرار گرفته است.

صلاحی یادآور شد: اقدامات بسیار خوبی انجام شده و مطمئن باشید که رشد ما در حوزه دیجیتال‌سازی اسناد و کتاب تا سال آینده سه برابر خواهد شد.

رییس کتابخانه ملی در ادامه درباره فعالیت‌های این سازمان در همکاری با یونسکو سخن گفت و افزود: امیدواریم بتوانیم کارهای جدیدی را با همکاری یونسکو انجام دهیم و ثبت ملی و ثبت‌های مشترک منطقه‌ای و جهانی بیشتری داشته باشیم.

وی ادامه داد: تاکنون آموزش در این زمینه در 14 استان کشور انجام شده و به تمام استان‌های کشور تعمیم خواهد یافت. همچنين توسعه تشکیلاتی درباره حافظه جهانی از طریق نیروهای داوطلبانه در سراسر کشور خواهیم داشت.

این مقام مسوول در بخش دیگری از این نشست پیشنهادهایی را برای همکاری بیشتر به یونسکو ارایه کرد و گفت: پیشنهاد می‌کنیم نشست بررسی و ارزیابی کمیته حافظه جهانی در سال 2013 به میزبانی ایران انجام شود. جایزه فردوسی نیز که چندین سال است در یونسکو منتظر تصویب است، به زودی اجرایی شود.

وی افزود: با توجه به فعالیت‌های نمونه ایران در سطح منطقه، در کشورهای عضو اکو کمیسیون زیرمنطقه‌ای با محوریت ایران تشکیل شود.

صلاحی گفت: اکنون هر کشوری هر دو سال یکبار می‌تواند دو اثر را برای ثبت در کمیته حافظه جهانی ارسال کند، پیشنهاد می‌کنیم با توجه به میراث مستند غنی کشورهای آسیایی، این دو اثر به چهار اثر افزایش یابد.

محمدرضا سعیدآبادی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به این که برنامه حافظه جهانی دو هدف عمده را دنبال می‌کند، گفت: دستاوردهای بشر امروز و ریشه‌های مفهومی آن را می‌توان در حافظه بشری جست‌وجو کرد و این حافظه بشری همان کتاب‌ها و میراث مستندی است که گذشتگان برای ما به يادگار گذاشته‌اند.

وی ادامه داد: جامعه بشری امروز گرفتار دردها و آلامی است که توسط میراث مستند و مکتوب می‌توان برای این گرفتاري‌ها راه‌حل‌هایی پیدا کرد. 

سعيدآبادي بیان کرد: سطح جدیدی از همکاری‌ها در کمیته حافظه جهانی در نتیجه برگزاری این سمینار اجرا خواهد شد.

تاریا ویرتانن ريیس دفتر منطقه‌ای یونسکو در تهران، در ادامه این مراسم اعلام کرد که با پیشنهاد ایران برای تشکیل کمیسیون زیرمنطقه‌ای با محوریت ایران موافقت مي‌شود و اين كميسيون در ايران تشكيل خواهد شد.

حبیب احمدخان مدیر کل آرشیو ملی پاكستان نیز طی سخنانی گفت: تلاش‌هایی که صورت گرفته فرصتی را فراهم کرده است تا به میراث مشترک جهانی که آرمان ماست دست پیدا کنیم.

وی ادامه داد: دنیا در حال تغییر است و منابع امروز در حال الکترونیکی شدن است و امیدواریم از طریق دیجیتالی‌سازی نسخه‌های خطی در این زمینه موفق باشیم.

در بخش دیگری از این مراسم کانواندیک پولادو، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ترکمنستان گفت: درباره فعالیت‌های آینده مذاکراتی صورت گرفته و ما در کنار کشورهای افغانستان، ایران، پاکستان دارای سایت مشترکی هستیم که از این طریق در ارتباطیم.

وی گفت: باید تلاش کنیم فعالیت‌هایمان به صورت عینی‌تر و ملموس‌تر باشد.

در پایان این مراسم متن نهایی بیانیه تهران در جلسه اختتامیه سمینار زیرمنطقه‌ای برنامه حافظه جهانی یونسکو تصویب و قرائت شد.

در این پیام بر اهمیت و ارزش برنامه حافظه جهانی برای بشریت و همچنین توجه به اهمیت حفظ و انتقال این میراث به نسل‌های آینده تاکید شده است. 

با توجه به اندیشه‌ها و دیدگاه‌های مطرح‌شده از سوی شرکت‌کنندگان راهکارهای پیشنهاد شد که متن آن را می‌توانید در «فایل ضمیمه» این خبر بخوانید. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها