چهارشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۱ - ۱۳:۲۹
اعضای كتابخانه‌های عمومی اصلی‌ترين كابران موسسه نمايه‌اند

مديرعامل موسسه فرهنگي و اطلاع‌رساني نمايه مي‌گويد طي پنج سالی که از فعاليت اين موسسه گذشته، تعداد كتابخانه‌هاي عمومي كه مشترك اين مركز بوده‌اند از 830 به دوهزار و 500 كتابخانه رسيده است. به گفته وي اصلي‌ترين كاربران نرم‌افزارهاي اين موسسه اعضاي كتابخانه‌هاي عمومي كشورند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نشست هم‌انديشي اصحاب رسانه با مديرعامل موسسه فرهنگي و اطلاع‌رساني نمايه ساعتی پیش ـ امروز10 آبان ـ در نوزدهمين نمايشگاه بين‌المللي مطبوعات و خبرگزاري‌ها برگزار شد. 

محمدرضا اخضريان كاشاني، مدير موسسه نمايه كه وابسته به نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور است، با ارايه گزارشي از عملكرد پنج سال گذشته گفت: پنج سال پیش، موسسه نمايه با مشكلات بسياري روبه‌رو بود؛ بيش از 170 ميليون تومان بدهي داشتيم و از سوي ديگر نرم‌افزارهايي كه توسط گروه‌هاي گذشته كه در موسسه وجود داشت قفل‌شكني شده بود و منابع خود را از دست داديم و بسياري از شركت‌ها محصولات ما را با نام خود ارايه كردند.

وي ادامه داد: از سوي ديگر اين موسسه كار به‌روز‌رساني نرم‌افزارهاي 830 كتابخانه عمومي كشور را انجام مي‌دهد كه بيش از شش ماه بود كه نرم‌افزارهاي خود را به روزرساني نكرده بود. 

اخضريان كاشاني افزود: پس از آن با حمايت دبيركل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور اوضاع ساماندهي و نمايه نرم‌افزارهاي كتابخانه‌هاي عمومي كشور به‌روز‌رساني شد. 

اين مقام مسوول با بيان اين‌كه اين موسسه از سال 77 تا 86 ،430 هزار مقاله، نقد و گفت‌وگو را نمايه‌سازي كرده است، افزود: از سال 86 تاكنون اين تعداد به يك ميليون و 300 هزار مقاله رسيده و بازه زماني مقالات نيز كه تا پيش از اين متعلق به سال 77 بود تا سال 57 گسترش يافت و اكنون نمايه نشريات ما از سال 57 تا 91 موجود است. 

اخضريان كاشاني اضافه كرد: اكنون هر ماه، داده‌ها در قالب نرم‌افزار به‌روز‌رساني شده و در اختيار كتابخانه‌هاي عمومي كشور قرار مي‌گيرد. 

وي با بيان اين‌كه تا سال 1386، تنها 830 كتابخانه عمومي مشترك ما بوده‌اند، عنوان كرد: اكنون اين تعداد به دوهزار و 500 كتابخانه عمومي در سراسر كشور رسيده و به بيش از 500 موسسه پژوهشي نيز خدمات ارايه مي‌كنيم. 

مديرعامل موسسه نمايه در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به ساماندهي فعاليت‌هاي اين موسسه در سه حوزه اصلي گفت: در حوزه اول كه كار نمايه‌سازي نشريات انجام مي‌شود. در حوزه دوم، بحث توسعه بازه زماني فعاليت‌هاي موسسه را داشتيم و اكنون نمايه نشريات از سال 57 تا كنون را داريم. 

وي ادامه داد: همچنين نشريات قابل احصاء را از سال 1285 تا سال 1357 گردآوري و نمايه‌سازي كرديم و در قالب نرم‌افزار «دوسيه جرايد 1» و «دوسيه جرايد2» ارايه شد. 

اخضريان كاشاني در ادامه سخنانش از رونمايي سايت «ايران نمايه» در هفته پژوهش خبر داد و گفت: اين سايت از قابليت‌هاي كاملاً متفاوتي برخوردار است. 

وي تاكيد كرد: كاربران عمده نرم‌افزارهاي نمايه مراجعه‌كنندگان كتابخانه‌هاي عمومي كشورند و تمام تلاش ما اين است كه همه اعضا به اين نرم‌افزارها دسترسي داشته باشند. 

مديرعامل موسسه نمايه همچنين با اشاره به حضور اين مركز در فضاي مجازي عنوان كرد: از دو سال پیش مجموعه مقالاتی که در بانک مقالات نمایه موجود بود، در سایت اینترنتی موسسه عرضه شدند که البته فعلا نسخه آزمایشی مقالات روی سایت قرار دارند و قرار است در هفته پژوهش نسخه نهایی سایت با مقالات درج شده روی آن‌ رونمایی شود. 

وي تاكيد كرد: واقعیتی که وجود دارد این است که تا پیش از سال 86 موسسه نمایه، زیاد در حوزه فرهنگ فعال نبود. ما هم سعی کردیم نیاز مخاطبان را با تولید نزدیک به 200 نرم‌افزار مرتفع کنیم. هدف اصلی‌ما از تولید این نرم‌افزارها دسترسی به محتوای فرهنگی توسط مخاطبان بود. حضور نمایه در فضای وب و ایجاد امکان بهره‌برداری رایگان مخاطبان، گام دیگری بود که موسسه در این سال‌ها برداشت.

وی ادامه داد: در دو سال اخیر چون مخاطبان خارج از کشور امکان تهیه نرم‌افزارها را نداشتند، نسخه اینترنتی‌شان را ارايه کردیم. به همین ترتیب، سایت کتاب مبین با موضوع قرآن راه‌اندازی شد که یکی از بزرگترین پایگاه‌های اینترنتی فارسی زبان است. سایت گنج جنگ از دیگر سایت‌هایی بود که در این راستا افتتاح شد.
 
اخضريان كاشاني گفت: تا روزهای آینده، سایت راشدون با موضوع عترت و 14 معصوم رونمایی خواهد شد که این مراسم رونمایی همزمان با عید غدیر خواهد بود. امیدواریم به مناسبت 9 دی هم سایت جدیدی را با موضوع امام و رهبری راه‌اندازی کنیم که اگر این امر تا 9 دی میسر نشد، تا ایام دهه فجر محقق خواهد شد.

مدیرعامل موسسه نمایه همچنين گفت: آخرین مرحله کاری ما هم در سه ماهه اول سال 92 خواهد بود که راه‌اندازی پایگاه اینترنتی ایران‌شناسی خواهد بود و این سایت هم در راستای تقویت هویت ملی راه‌اندازی می‌شود. به علاوه یک مجموعه قرآنی را هم آماده کرده‌ایم که همزمان با سایت راشدون عرضه خواهد شد. این نرم‌افزار با نام «لوح کریم» با استفاده از مطالب سایت کتاب مبین ساخته شده است و شامل 72 دوره ترتیل کامل قرآن کریم است که تکثیر آن نیز از هر نظر بلامانع خواهد بود. 

وي همچنين در پاسخ به سوال خبرنگار ايبنا مبني بر فعاليت‌هاي اين موسسه در نمايه‌سازي كتاب و نيز همكاري با سازمان‌هايي چون كتابخانه ملي ايران گفت: اين موسسه در زمان مديريت دكتر اشعري با توجه به اطلاع ايشان از فعاليت‌ها اين موسسه در نمايه‌سازي، بخش نمايه‌سازي را در كتابخانه ملي تعطيل و اين كار را به ما واگذار كردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها