چهارشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۴
کتابخوانی با تبلور دین اسلام و نزول قرآن همراه بود

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در آغاز مراسم بیستمین جشنواره کتابخانه‌های عمومی و مطالعه مفید گفت: دین اسلام با کتاب آغاز شد، از این رو صنایع و هنرهای مرتبط با کتاب در این تمدن به طور طبیعی به وجود آمدند، رشد کردند و کتابخوانی جریان یافت. در چنین فضایی کتابداران وارث یک سنت دیرینه‌اند.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، غلامعلی حداد عادل امروز 24 آبان‍ ماه در آغاز مراسم بیستمین جشنواره کتابخانه‌های عمومی و مطالعه مفید اظهار کرد: خوشحالم که امروز در خدمت افرادی هستم که عمر خود را صرف کتاب کرده‌اند. در چند ماه اخیر این دومین بار است که به دعوت دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در جمع کتابداران حاضر می‌شوم. 

وی ادامه داد: از افتخارات مسلمانان این است که دینشان با کتاب آغاز شده است؛ نخستین کلمه‌ای که بر پیامبر(ص) نازل شد این بود که بخوان! و قلم امر مقدسی شمرده شد که خداوند به آن سوگند یاد کرد.

وی افزود: از نخستین روزی که اسلام متولد شده، نوشتن با آن همراه بود و هر آیه‌ای که به پیامبر(ص) وحی می‌شد، کاتبان ملزم بودند آن را بنویسند ولو بر استخوان کتف شتر! و از همان آغاز به فکر گردآوری و تنظیم این آیات بودند و توجه داشتند که یک کتاب آسمانی در دست تکوین و تکون است.

حداد عادل همچنین گفت: در اوایل هجرت پیامبر(ص) در حمله‌ای 70 نفر از حافظان قرآن کشته شدند بعد از این واقعه، نخستین وظیفه مسلمانان این بود که قرآن را به صورت یک کتاب حفظ کنند و امام علی(ع) به این کار اهتمام ورزیدند. 

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در این راستا 7 نسخه آماده شد و این 7 نسخه به 7 مرکز مهم جهان اسلام فرستاده شدند تا قرآن‌های دیگر از روی این نسخه‌ها نوشته شود. 

وی با بیان این‌که کتاب، موتور محرک فرهنگ و تمدن اسلامی است، اظهار کرد: در دینی به گستردگی اسلام قرآن و کتاب محورند. ما این سخن را زیاد شنیدیم که قرآن معجزه پیامبر(ص) است اما کمتر به تاثیرگذاری آن فکر کردیم.

وی بیان کرد: از اندلس تا هند و چین در شمال آسیا تحت سیطره این تمدن اسلامی بود. در چنین قلمرو وسیعی همه به قرآن اعتقاد دارند و باید قرآن بخوانند. حال این سوال مطرح می‌شود که چه نتایج تمدنی و فرهنگی از این موضوع حاصل می‌شود؟

حداد عادل در پاسخ گفت: یکی این‌که باید کاغذ تولید کنیم. همچنین باید نوشتن، خواندن و زبان عربی بدانیم، و بتوانیم قرآن را برای سایر افراد ترجمه کنیم. 

وی با تاکید بر این‌که همه فنون تولید کتاب در چنین فرهنگ و تمدنی به سرعت رشد پیدا می‌کنند، عنوان کرد: صنایع مرتبط به کتاب، بازار کتابفروشان، صحافی، جلد سازی و هنرهای مرتبط با کتاب در این تمدن به طور طبیعی به وجود می‌آیند، رشد می‌کنند و کتابخوانی تولید می‌شوند.

به گفته رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی وقتی تمدنی با آن وسعت و قدرت بر محور قرآن استوار می‌شود بلافاصله صحبت از تفسیر قرآن و تفاسیر متعدد به میان می‌آید و مباحث کلامی درباره قرآن موجب تالیف کتاب می‌شود.

حداد عادل یادآور شد: به این ترتیب کتابخانه‌های بزرگ ایجاد می‌شوند. وقتی کتاب و کتابخوانی به وجود آمد کتابدار نیز کار خود را آغاز می‌کند و شما کتابداران وارث یک سنت دیرینه‌اید.

وی با بیان این‌که در ایران قبل از اسلام کتاب عزیز و محترم بود و کتابخانه‌های بزرگی وجود داشتند، افزود: با اسلام سنت کتابخوانی متولد شد و بزرگان هر کدام کتابخانه‌ای در اختیار داشتند که وقتی به جایی حرکت می‌کردند، شترهای زیادی کتاب‌های آن‌ها را با خود حمل می‌کردند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اکنون قدیمی‌ترین کتابخانه ما در ایران که حیات مستمر خود را ادامه داده است، کتابخانه آستان قدس رضوی است و از وقتی مشهد مدفن مطهر امام رضا(ع) شد آنجا کتابخانه داشت.

وی با تاکید بر این‌که امروز مسوولیت بزرگی در توسعه کتاب و کتابخوانی بر عهده داریم، گفت: هر جایی که محروم‌تر است به کتاب محتاج‌تر است. در بسیاری از شهرها دانش آموزان غیر از کتاب درسی خودشان تقریبا کتاب دیگری را نمی‌بینند و استطاعت مالی وکتابفروشی هم وجود ندارد!

حداد عادل یادآور شد: تا همین چند سال پیش در استان‌های دیگر کتابفروشی‌های مستقل وجود نداشت. کار شما کتابداران برطرف کردن این نقص است که در مکان‌هایی که کتابفروشی وجود ندارد، امکان کتابخوانی ایجاد کنید.

به گفته رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، امروز زمانی است که اندیشه‌ها با هم حرف می‌زنند، بدون این که به هم ناسزا بگویند. دنیای اندیشه دنیای خط‌های مسقیمی است که با یکدیگر قابل انطباق‌اند.

وی با بیان این‌که هرچه کتاب بهتر و بیشتر نشر پیدا کند و گسترده‌تر در دسترس دیگران قرار گیرد جامعه منطقی‌تر و فکر ارجمند‌تر می‌شود، افزود: کتاب مسایل گوناگون دارد که یکی از آن‌ها اقتصاد کتاب است؛ ما امروز نگرانیم که رشد کتاب و کتابخوانی در کشور بر اثر مشکلات اقتصادی مانند گرانی فوق‌العاده کاغذ صدمه ببیند. 

وی تاکید کرد: در این باره از نظر فرهنگی و اقتصادی جای نگرانی است؛ در صنعت نشر که در کشور رونق پیدا کرده است میلیون‌ها نفر در سراسر کشور معیشت خود را از این راه می‌گذرانند اگر گرانی کاغذ مهار نشود و به بازار نشر کمک نشود جای نگرانی جدی وجود دارد. 

حداد عادل اظهار امیدواری کرد تا دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بتوانند با تدبیر در حد امکان کاری کنند تا افق روشن این حوزه از میان نرود و سیر نزولی پیدا نکند. 

در ادامه امیرحسن خواجوی، دبیر ستاد هفته کتاب گفت: در این هفته برنامه‌هایی مانند عضویت رایگان در کتابخانه‌های عمومی کشور، برگزاری مسابقات کتابخوانی، رونمایی از تمبر دستاوردهای انقلاب اسلامی در امر کتاب و کتابخوانی و افتتاح کتابخانه صبا در تنب بزرگ را برگزار کردیم.

وی بیان کرد: سعی کردیم تا نقاط صفر مرزی کشور نیز خدمات کتابخوانی را برسانیم و همه در جشن کتاب سهیم شوند.

وی همچنین از افتتاح شبکه رادیو کتاب در این مراسم خبر داد.

در این مراسم با حضور حداد عادل و دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از 20 نفر از کتابداران تقدیر شد.

در بخش پایانی مراسم نیز محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد و دکتر محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور سخنرانی خواهند کرد. 

بیش از 500 کتابدار از سراسر کشور در این مراسم حضور دارند. قرار است در این مراسم از تمبر پنج برابر شدن شاخص‌های کتاب و کتابخوانی پس از انقلاب اسلامی و دو برابر شدن شاخص‌ها در دولت نهم و دهم رونمایی شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها