چهارشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۹
دو برابر شدن شاخص‌های کتابخوانی در درازمدت ثمر می‌دهد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم بیستمین جشنواره کتابخانه‌های عمومی و مطالعه مفید که امروز (24 آبان‌ماه) در برج میلاد در حال برگزاری است، گفت: دو برابر شدن شاخص‌های کتابخوانی در درازمدت ثمره اصلی خود را نشان می‌دهد چراکه وقتی کتاب در بلندمدت برای افراد جامعه فراهم باشد تاثیر بسیاری خواهد داشت.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز 24 آبان‌ماه همزمان با روز کتاب و کتابخوانی در مراسم بیستمین جشنواره کتابخانه‌های عمومی و مطالعه مفید گفت: اهدای کتاب می‌تواند کمک کند که افراد بیشتر مطالعه کنند و باید این سنت در سطح جامعه رواج يابد. تدوین آثار فرهنگی تدریجی است و باید با صبر و حوصله کار کرد تا شاهد کتاب‌های خوب باشیم.

وی با اشاره به افتتاح رادیو کتاب اظهار کرد: این شبکه می‌تواند در معرفی کتاب‌ها و مباحث مرتبط با حوزه کتاب اثرگذار و نتایج و دستاوردهای خوبی داشته باشد. شبکه‌های دیگر رسانه ملی و رادیو نیز به این مقوله می‌پردازندو وظیفه تبلیغ و معرفی کتاب بر عهده همه رسانه‌هاست.

وی ادامه داد: در اسلام و تمدن اسلامی همواره درباره مسجد، مدرسه و کتابخانه اهتمام جدی وجود داشته است و رییس کتابخانه را «خازن المکتبه» می‌گفتند.

وزیر ارشاد افزود: از قدیم افراد اهل فکر و دانشمند رییس کتابخانه‌ها بودند و نقش به‌سزایی را در جذب افراد به کتابخانه داشتند. در تاریخ از این افراد بسیار داریم که خودشان نسخه‌های خطی را فهرست‌نویسی می‌کردند تا کتاب‌ها به نسل دیگر منتقل شود.

حسینی همچنین گفت: اکنون این رسالت بر عهده شما کتابداران است. امروز نیز جشن دو برابر شدن شاخص‌های کتابخوانی است که بیانگر اهتمام دولت در این باره است و باید در بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری گام‌های بلندی را در این زمینه بر داریم.

وی با اشاره به این‌که امروز بیش از دو هزار و 800 کتابخانه در کشور وجود دارد، گفت: فضای کتابخانه‌ای در کشور دو برابر شده و البته کتابخانه‌های دیگری نیز در دست ساخت است.

وی تأکید کرد: دو برابر شدن شاخص‌های کتابخوانی ثمره اصلی خود را در درازمدت خواهد داشت چراکه وقتی کتاب در بلندمدت برای افراد فراهم باشد اثرات زیادی خواهد داشت. آثار فرهنگی تدریجی است و باید با صبر و حوصله کار کرد تا آثار خوب آن را شاهد باشیم.

حسینی در ادامه با اشاره به نقش خیران در کتابخانه‌سازی عنوان کرد: در گذشته نیز خیران کتابخانه می‌ساختند و اگرچه دولت هم در این باره نقش داشته است اما خیران به عنوان باقیات صالح خود به این کار مشغول بودند و کتابخانه‌سازی به عنوان یک خیر محض به شمار می‌رفته است.

وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به روحیه پژوهشگری علامه امینی برای نوشتن کتاب الغدیر اظهار کرد: امیدواریم امروز نیز بتوانیم این روحیه را در میان محققان ایجاد کنیم. در جلسه‌ای که روز گذشته با مسوولان جهاد دانشگاهی داشتیم مطرح شد که پایان‌نامه‌های دانشجویی باید قابل چاپ و ارایه باشند.

وی با بیان این‌که کتاب، حافظ فرهنگ و تاریخ یک ملت است، افزود: اگر کتاب نباشد هویت ملت به‌تدریج فراموش شده و فرهنگ دچار استحاله می‌شود. این که ملت ما در طول تاریخ توانسته سربلند باشد به دلیل این است که اهل فکر و اندیشه‌ آثار خود را می‌نوشتند.

وی یادآور شد: امروز که امکانات بیشتری داریم باید برای حفط کتاب بیشتر تلاش کنیم. محیط کتابخانه‌ها نیز باید محیط پر جاذبه‌ای باشد و اگر کسی با کتاب انس پیدا کرد باید هر روز شوقش بیشتر شود. حتی کسانی که می‌خواهند در کتابخانه کتاب درسی بخوانند باید با خلاقیت و ابتکار کتابداران و اجرای برنامه‌های فرهنگی جذب کتابخانه شوند.

حسینی ادامه داد: اگر عضوی از کتابخانه مدتی به کتابخانه مراجعه نکرد خوب است که کتابداران سراغ آن را بگیرند. این کارها برای جذب افراد به کتابخانه موثر خواهد بود.

این مقام مسوول همچنین به تجهیز یک‌هزار و 200 کتابخانه به بخش کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: با این اقدام خانواده‌ها دیگر دغدغه و نگرانی برای فرزندان خود ندارند و از سوی دیگر باید کاری کنیم تا کودکان از ابتدا با کتاب مانوس شوند.

وی تاکید کرد: فرهنگ مطالعه باید در کشور نهادینه شود و به یک عزم عمومی برای افزایش سرانه مطالعه نیاز داریم. کتابداران که در خط مقدم‌اند می‌توانند با ارایه پیشنهادهاي سازنده راهگشا باشند چون کتابداران با نیازهای افراد سروکار دارند.

حسینی همچنین به راه‌اندازی کتابخانه‌های تخصصی اشاره کرد و گفت: این کتابخانه‌ها باید در موضوعاتی مانند قرآن و عترت و دفاع مقدس تاسیس شوند، به همین دلیل کتابخانه‌های مرکزی باید فضایی را برای کتابخانه‌های تخصصی در نظر بگیرند.

وی پیشنهاد کرد تا در کتابخانه‌های هر استان کتاب‌های مربوط به آن استان در یک‌جا جمع‌آوری شود تا تاریخ گرانبهای هر استان احیا شود.

حسینی در پایان بر برگزاری جلسات معرفی و نقد و بررسی کتاب تأکید کرد و گفت: دستگاه‌های مختلف باید همکاری کنند تا این جلسات گسترش یابد و نویسندگان نیز باید در این زمینه فعال شوند.

در بخش دیگری از این مراسم با حضور وزیر ارشاد، از تمبر پنج برابر شدن شاخص‌های کتابخوانی پس از انقلاب اسلامی و نیز دو برابر شدن شاخص‌ها در دولت نهم و دهم رونمایی شد.

همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به رسم اهدای کتاب در  24 آبان‌ماه به پنج کتابدار پنج نسخه کتاب اهدا کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها