سیزدهمین شماره فصلنامه «مطالعات تاریخ اسلام» از سوی پژوهشکده تاریخ اسلام منتشر شد. هفت مقاله این شماره به بررسی برخی مسایل مرتبط با ایران و جهان اسلام در دوره اسلامی پرداخته است.-
سخن سردبیر این شماره بهیاد محمدحسن گنجی، پدر علم جغرافیا و قدردانی از خدمات وی در این حوزه است.
نخستین مقاله این شماره از فصلنامه، «زمینهها و ماهیت بحران در خلافت عباسی در دوره خلافت مقتدر (295-320 ه.ق)» بهقلم محمد احمدیمنش، به مساله انحطاط دولت عباسیان در آغاز سده چهارم هجری قمری میپردازد.
«بررسی مقایسهای طبقهبندی علوم از دیدگاه فخرالدین رازی و شمسالدین آملی» از محمدباقر خزائیلی، اصغر منتظرالقائم و حسین میرجعفری به بررسی، مقایسه، تاثیر و اهمیت دو طبقه از علوم در تاریخ علم پس از اسلام میپردازد.
مقاله «نقش ایرانیان در فتح ایران بهدست اعراب از آغاز تا پایان سده نخست هجری قمری (گروهها، انگیزهها و انواع همکاری)» نوشته زهره دهقانپور و محسن معصومی به همکاریهای ایرانیان با اعراب در این دوره پرداخته شده است.
«استبداد و انحطاط ایران از نگاه سفرنامهنویسان خارجی» از داریوش رحمانیان و حسین هژبریان، به حضور سفرنامهنویسان در دوره انحطاط ایران که با انقراض صفویه آغاز و به انقلاب مشروطه ختم میشود، پرداخته و نگاه این شرقشناسان را تحلیل میکند.
«تحلیل گفتمان انتقادی قصیده بائیه حضرت فاطمه زهرا(س)» از کبری روشنفکر و فاطمه اکبریزاده با روشی تحقیقی ـ توصیفی و برپایه روش «نورمن فرکلاف»، قصیده بائیه را که پس از خطبه فدک سروده شده، تحلیل کرده است.
علی ناظمیانفرد در «کارگزاران اموی در نظام خلافت عباسی» به دگردیسی در رفتار عباسیان نسبت به امویان و استفاده از دیگر اقوام در کارهای حکومتی میپردازد.
مقاله «شناخت زندگی سیاسی و فکری دریه شفیق، فعال جنبش زنان در مصر» نوشته یاسمن یاری به موثرترین فرد در جنبش زنان مصر پرداخته و مبارزه وی برای دستیابی به حقوق سیاسی زنان این کشور را بررسی میکند.
شماره سیزدهم فصلنامه علمی ـ پژوهشی «مطالعات تاریخ اسلام» در 181 صفحه، شمارگان یکهزار و 500 نسخه و بهای دو هزار تومان از سوی پژوهشکده تاریخ اسلام منتشر و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
نظر شما