سه‌شنبه ۷ آذر ۱۳۹۱ - ۱۳:۰۲
«هوادریا ناجی آبادان» با «مقاومت در خارک» به چاپ رسيد

جلد‌های نهم و دهم مجموعه تقویم تاریخ دفاع مقدس نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با زیر عنوان‌های «مقاومت در خارک» و «هوادریا ناجی آبادان» منتشر شدند. این تقویم، در این جلد‌ها رویداد‌های نیمه دوم دی‌ماه سال 1359 تا پایان نیمه نخست بهمن‌ماه همان سال را روایت می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، جلدهای نهم و دهم مجموعه تقویم تاریخ دفاع مقدس را دفتر پژوهش‌های نظری و مطالعات راهبردی نداجا منتشر کرد.

این جلد‌ها روایتگر نبردهای دریایی در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از نیمه دوم دی‌ماه سال 1359 تا پایان نیمه نخست بهمن‌ماه همان سال‌اند.

در نیمه دوم دی‌‌ماه سال 1359 و پس از انجام عملیات مروارید که در آذر ماه همان سال از سوی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام گرفت، پایانه‌های نفتی البکر و العمیه منهدم شدند و ارتش بعثی عراق کوشید تا با حمله به جزیره استراتژیک و نفتی خارک این شکست را جبران کند.

حمله‌های متجاوزان بعثی که با مقاومت دریاداران و همراهی نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران‌ روبه‌رو شد، در جلد نهم به صورت ساعت‌شمار بازگو شده است. 

کشاکش این درگیری‌ها را حبیب‌الله سیاری و علی جعفری جبلی در ساعت 15 و 40 دقیقه روز بیست‌و دوم دی‌ماه 1359 چنین روایت می‌کنند: «فرماندهی نیروی رزمی 421 بر اساس اطلاعات دریافتی به منطقه دوم دریایی، ناو تیپ هشتم، منطقه سوم و ایستگاه دریایی بندر امام و ناو ج.ا کهنمویی اعلام نمود، امکان حمله هوایی به وسیله هواپیماهای توپولوف دشمن محتمل است. دستور فرمایید پیش‌بینی و مراقبت‌های لازم به عمل آورند.»

در بخش گزارش‌های نوبه‌ای مرکز فرماندهی ستاد آجا در همین روز (22 دی‌ماه) در صفحه 170 نیز آمده است: «فرماندهی نیروی هوایی میزان ماموریت‌ها مورخ 59/10/21 این نیرو را انجام پنجاه سورتی پرواز عملیاتی ذکر نمود و اعلام داشت در این روز چهار فروند هواپیمای مهاجم دشمن توسط رادار‌های ایلام، ماهشهر، کرج کشف گردید که با تلاش‌ به موقع یگان‌های پدافند زمین به‌هوا خنثی و هواپیما‌های مهاجم و متواری گردیدند.»

«هوادریا ناجی آبادان» عنوان دهمین جلد تقویم تاریخ دفاع مقدس نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است و رویداد‌های دریایی نیمه نخست بهمن‌ماه (یکم تا پانزدهم) سال 1359، همان روز‌هایی که تمامی راه‌های زمینی به آبادان در اشغال دشمن بعثی قرار داشت را روایت می‌کند. دغدغه نیروی 421 رزمی دریایی در این روز‌ها پشتیبانی از جزیره آبادان برای جلوگیری از نفوذ دشمن به این جزیره و نیز حفظ آمادگی رزمی یگان‌های دریایی برای ادامه مقابله با ترفند‌های دشمن بود.

دریادار حبیب‌الله سیاری جلد دهم این تقویم را که بیشتر حکایت پشتیبانی‌ و آماد منطقه آبادان است، با همکاری ناخدا یکم مجید منصوری به نگارش درآورده است.

در روایت ساعت 14 و 30 دقیقه روز یازدهم بهمن‌ماه این جلد (صفحه 313) می‌خوانیم: «معاونت عملیات نداجا به نیروی رزمی 421 اعلام کرد با توجه به نیاز عملیاتی به قایق‌های جیمینی در بندر امام، قایق‌های جیمینی از آن بندر به اهواز ارسال نگردد و کماکان برای استفاده‌های عملیاتی در بندر باقی بمانند در عوض تعداد 9 فروند قایق جیمینی همراه با خدمه و تجهیزات لازم از منطقه دوم دریایی بوشهر به اهواز ارسال شود و در اختیار لشکر 92 زرهی اهواز قرار گیرد.»

جلد‌های نهم و دهم تقویم تاریخ دفاع مقدس نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز همانند سایر جلد‌های منتشر شده در برگیرنده چهار بخش «حوادث و رویداد‌ها»، «گزارش‌های نوبه‌ای مرکز فرماندهی ستاد آجا»، «انعکاس رویداد‌ها در رسانه‌های داخلی» با نگاهی بر روزنامه‌هایی مانند کیهان، اطلاعات و جمهوری اسلامی، «انعکاس رویداد‌ها در رسانه‌های خارجی» با بررسی روزنامه‌های شاخص آن زمان چون «دیلی تلگراف»، «تایمز»، «اسکاتسن»، «نیویورک‌تایمز»، «گاردین»، «فایننشال تایمز»، «الدستور»، «المستقبل» و «الشرق‌الاوسط» است.

همچنین هر دو جلد تازه انتشار یافته این مجموعه هم شامل فهرست مفصلی از ضمایم‌اند که «گزیده اسناد نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران»، «واژه‌نامه» و «نمایه» را در بردارند. در بخش نمایه نیز «نمایه موضوعی» و «نمایه مکان‌ها» به چشم می‌خورند.

«هوادریا ناجی آبادان» در 498 صفحه و «مقاومت در خارک» در 408 صفحه را انتشارات دفتر پژوهش‌های نظری و مطالعات راهبردی نداجا در قطع وزیری، هر یک با شمارگان هزار و 500 نسخه و به بهای 100‌ هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط