سه‌شنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۳
اهمیت داستان‌های انقلاب وابسته به پیام‌‌های آن‌هاست

مهرداد موسويان، نويسنده کتاب‌های داستانی «میوه‌های رسیده» و «شهید خودم» درباره انقلاب اسلامی، معتقد است: رمان در ميان مخاطبان جاي بهتری از داستان كوتاه پيدا كرده است. زیرا مولفان این گونه ادبی به نوعي عقايد خود را هم در آثار مي‌گنجانند و پیامی كه رمان به مخاطب منتقل مي‌كند، مهم است._

مهرداد موسويان، نويسنده رمان «ميوه‌هاي رسيده» اثر برگزیده سومين جشنواره داستان انقلاب و مجموعه داستان «شهيد خودم» ویژه گروه سني نوجوان با موضوع انقلاب، به خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) گفت: امسال هم رماني را براي ارایه پنجمين جشنواره داستان انقلاب آماده كرده‌ام كه ترجيح مي‌دهم موضوع‌ آن را پس از پايان جشنواره بازگو كنم. اما ايده نگارش رمان «ميوه‌هاي رسيده» پنج سال پيش به ذهنم رسيد و شخصيت اصلي آن بر اساس يكي از داستان‌هاي كوتاهي كه نوشته بودم خلق شد.

وي ادامه داد: در اين داستان كوتاه فردي براي دزدي به ميان تظاهركنندگان مي‌رود و تير مي‌خورد. در رمان «ميوه‌هاي رسيده» خسرو شخصيت اصلي داستان پس از تير خوردن به بيمارستان منتقل و ساواك او را با مبارزان سياسي اشتباه مي‌گيرد و به زندان مي‌فرستد. مسير زندگي خسرو پس از آشنايي با كمونيست‌ها در زندان عوض مي‌شود و پس از آزادي با كمك آن‌ها به يك بانك دستبرد مي‌زند. او پس از بازگشت به همدان با مبارزان مذهبي آشنا می‌شود و تحت تاثير سخنراني‌های شهید آیت‌الله سید اسدالله مدنی قرار مي‌گيرد.

موسويان در اين‌باره كه «چقدر در خلق داستان از واقعيت بهره گرفته است؟» افزود: ماجراي رمان كاملا تخيلي است، اما مواردي كه به شهيد آیت‌الله مدني و سخنراني‌هاي ايشان باز مي‌گردد، كاملا واقعي هستند. داستان از زمان حال و موقعيت فعلي شخصيت اصلي در اداره‌اي كه مشغول به كار است آغاز می شود و در برابر حق‌گویی و حق‌جویی یكی از كارمندان به یاد اتفاق‌های دوران انقلاب می‌افتد و خاطرات خویش را مرور می‌كند.

وي در پاسخ به اين سوال كه «موضوع انقلاب تا چه ميزان توانسته جايگاه خود را در گونه ادبي رمان پيدا كند؟» گفت: در نگارش رمان فرقي نمي‌كند مولف درباره چه موضوعي كار مي‌كند، پیامی كه رمان به مخاطب منتقل مي‌كند، مهم است. مساله‌اي كه در نگارش رمان‌هاي ايراني پر رنگ است دور بودن از استاندارد‌هاي تعريف شده این گونه ادبی است.

موسويان افزود: با وجود ضعف‌هاي موجود در رمان‌هاي ايراني، معتقدم كه رمان در ميان مخاطبان جاي خود را بهتر از داستان كوتاه پيدا كرده است. مخاطب عام رمان را مي‌پسندد، زیرا در داستان كوتاه با يك صحنه،‌ عكس يا تصوير رو‌به‌‌رو مي‌شود، اما رمان مبناي فلسفي دارد و مولف به نوعي عقايد خود را در آن مي‌گنجاند. البته جامعه ادبي امروز ما در حوزه نگارش داستان كوتاه موفق‌تر بوده و مولفان هم از آن استقبال مي‌كنند. شايد اين گونه ادبي در آينده‌ا‌ي نه چندان دور مخاطبان خود را در جامعه پيدا كند.

وي كه امسال كتابي با عنوان «شهيد خودم» را در قالب داستان كوتاه انقلاب راونه بازار نشر كرده، گفت: دليل چاپ شدن اين مجموعه داستان، استقبال از داستان‌های با محوريت انقلاب در جامعه است. اين مجموعه شامل هشت داستان كوتاه با عنوان‌هاي گذرگاه، نخودهای زرد و کشمش‌های سبز تیزابی، عکس‌های امام حسین(ع)، درد ترکه آلبالو، شهید خودم، مزاحمت، سرباز خانم معلم و آقا بی‌خود احترام کسی را نداشت، است.

موسويان افزود: اين مجموعه داستان براي گروه سني نوجوان تاليف شده و مجموعه داستان‌هاي ديگري هم با موضوع‌های دفاع‌مقدس و مقاومت لبنان دارم كه هنوز انتشاراتي را براي آن‌ها پيدا نكرده‌ام.

وي درباره نقد تازه‌ترین آثار منتشر شده‌اش گفت: رمان «ميوه‌هاي رسيده» چند ماه پيش نقد شد و برايم بسيار مفيد بود. اگر نقد كتاب پيش از چاپ آن باشد و منتقدان به صورت حرفه‌اي كتاب را بخوانند و آن را به بحث بگذارند، نتيجه بهتري به همراه خواهد داشت، اما «شهيد خودم» هنوز مورد نقد قرار نگرفته است.

رمان «ميوه‌هاي رسيده» در قطع رقعي و 240 صفحه با شمارگان 2500 نسخه و بهاي 49 هزار ريال توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده و مجموعه داستان «شهيد خودم» در قطع رقعي و 89 صفحه با شمارگان 2500 نسخه و بهاي 20 هزار ريال از سوی موسسه شهرستان ادب به بازار كتاب آمده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط