قوانین بینالمللی و همچنین قوانین ملی ایران مربوط به آلودگی هوا در کتابی با عنوان «حقوق حفاظت از هوا» بررسی شدند.-
آلودگی معضلی است که گریبان همه کشورها از توسعه یافته تا توسعهنیافته را گرفته است. از همین رو تاکنون کنوانسیونها و قوانین متعددی در راستای حل این بحران در سطح ملی و بینالمللی تدوین شدهاند.
وی این اثر را تلاشی برای بررسی قوانین مربوط به آلودگی هوا در یک نظام حقوقی مشخص دانست و گفت: با وجود قوانینی که در این حوزه وجود دارند، پژوهشهای اندکی در این باره داریم. البته این کتاب، قوانین مربوطه را در دو حوزه ملی و بینالمللی بررسی کرده است.
مشهدی توضیح داد: پس از مباحث مقدماتی درباره تاثیرات سوء آلایندهها در حوزههای زیستمحیطی و اقتصادی، قوانین بینالمللی مربوط به هوای پاک بررسی شدند. به این منظور کنوانسیون ژنو و پروتکلهای الحاقی درباره آلودگی هوای فرامرزی مورد توجه قرار گرفت.
عضو هیات علمی دانشگاه قم ادامه داد: لایه اوزون و حفاظت از آن موضوع دیگری در سطح بینالمللی است که آن را در کنوانسیون حمایت از لایه اوزون و پروتکلهای الحاقی آن بررسی کردهایم.
وی با اشاره به آسیبهای ناشی از گازهای گلخانهای به عنوان مهمترین و جنجالیترین موضوع در بحث آلودگی گفت: این موضوع را با اتکا به کنوانسیون تغیرات آب و هوایی و از همه مهمتر پروتکل 1997 کیوتو درباره انتشار گازهای گلخانهای است.
مشهدی افزود: در سطح ملی نظام حقوق ملی حفاظت از هوای پاک در ایران در سه سطح اداری و انتظامی، مسوولیت مدنی خسارات ناشی از آلودگی هوا و همچنین ضمانت اجرای کیفری بررسی شد. کیفرشناسی آلودگیهای هوا و نظام کیفری آن نیز در این کتاب، تحلیل و در نهایت پیشنهادهایی برای ضمانتهای اجرایی ارایه شدهاند.
وی قوانین موجود درباره آلودگی هوا در ایران را کافی دانست و گفت: مشکل ما خلأ قوانین نیست بلکه در محتوای این قوانین باید بازنگری شود. حقوقدانان علاقه دارند خلأ قانونی را مهمترین مشکل حوزههای حقوقی معرفی کنند، در حالی که قوه قضاییه و مجریه در سالهای اخیر تلاشهای مفیدی را در تصویب قوانین به سرانجام رساندهاند.
این نویسنده و مدرس دانشگاه یادآوری کرد: اما قوانین این حوزه نیاز به بازنگری در محتوا دارند، زیرا رویکرد کلی این قوانین سرکوبگرانه است نه پیشگیرانه. ضمانت و اجرا و اجرای با حسن نیت قوانین مربوط به آلودگی هوا نیز از دیگر مواردی است که میتوان انتقاداتی را درباره آنها مطرح کرد.
کتاب «حقوق حفاظت از هوا» منتشر شده و بهزودی از سوی انتشارات میزان توزیع میشود.
نظر شما