یکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۰
«بِچه آبادان» به سرنوشت شگفت پسرخاله‌های شهید نگاه می‌کند

««بِچه آبادان» عنوان کتابی در قالب خاطره ـ داستان است که شاداب عسکری در آن می‌کوشد دو پسرخاله‌ای را معرفی کند که سرنوشت آن‌ها تا هنگام شهادت به‌ طرز شگفتی با هم پیوند دارد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، داستان «بِچه آبادان» از یک‌سال پیش از بروز انقلاب اسلامی و در شاهین‌شهر اصفهان آغاز می‌شود. شهری که بیشتر ساکنان آن را بازنشستگان شرکت نفت آبادان، خوزستانی‌ها و به‌ویژه آبادانی‌ها تشکیل می‌دادند.

شخصیت‌های اصلی داستان‌ با «صادق» (دوست صمیمی راوی) پیوند خانوادگی نزدیکی دارند. صادق، داییِ جعفر و جعفر، نوه‌ خاله جواد است که به دلیل صمیمیت خانوادگی، جواد و جعفر یکدیگر را پسرخاله خطاب می‌کردند.

ویژگی‌های روحی و برداشت‌های ذهنی چهار دوست و خویشاوند صمیمی که تابستانی را با هم سپری می‌کنند در سیر بیان خاطرات دگرگون می‌شود.

مطالب ابتدایی کتاب، بیان‌گر خاطرات شیطنت‌‌های بچه‌گانه چهار پسر نوجوان در تابستان 1356 است در حالی که با شکل‌گیری انقلاب اسلامی در سال 1357 هم‌گام با تغییر در شیوه پنداشت نوجوانان از پیرامونشان، خاطراتشان هم متحول می‌شوند.

نویسنده در صفحه 25 این کتاب می‌نویسد: «از جعفر که به شاهین‌شهر می‌آمد، انتظار آوردن اعلامیه داشتیم چراکه مردم اصفهان، به‌نوعی پیشتاز انقلاب شده بودند...»

سال 1359 جواد آماده می‌شود تا برای ادامه تحصیل به هندوستان برود اما با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، جواد، راوی و دو شخصیت دیگر داستان تصمیم می‌گیرند که خدمت سربازی‌شان را به‌ انجام برسانند.

ظرفیت‌ پرداخت بیشتر به هر خاطره‌ ـ داستان که بیشتر بر پایه دو شخصیت جواد و جعفر دنبال می‌شوند، بسیار زیاد است. موضوع آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و در پی آن آوارگی بسیاری از مردم آبادان، هریک به تنهایی زمینه‌های داستانی بلند‌ند که نگارنده به روایت خاطره‌ای کوتاه از این رویداد‌ها بسنده کرده است.

مخاطب در طول خوانش متن، لحظه‌ای از حضور راوی غافل نمی‌‌شود. عسکری کوشیده است در لا‌به‌لای بیان خاطرات، مخاطبش را با روحیات، باور‌ها و تکیه‌کلام‌های مردم آبادان آشنا کند.

عسکری از خاطرات ریز و درشتی که با جعفر و محمد‌جواد داشته است نگذشته و این خاطرات را گاه از زبان خود و گاه از زبان دیگر شخصیت‌های خاطره - داستانش بیان می‌کند.

وی در بین خاطرات، از خانواده دو شهید شناخت نسبی به دست می‌دهد و از این راه، درک صمیمیت خانوادگی موجود در داستان را برای مخاطبش آسان می‌کند.

جعفر جعفریان دهاقانی با لشکر 14 امام‌حسین(ع) و محمدجواد حسین‌زاده همراه با تیپ یک لشکر 21 حمزه به عملیات محرم اعزام می‌شوند و در روز، تاریخ و زمان یکسانی در طول همین عملیات به‌ شهادت می‌رسند. 

نگارنده این خاطرات، پیش از آن‌که به شرح نحوه شهادت این دو شهید بپردازد، توضیحات مختصری هم درباره عملیات محرم، دلیل نام‌گذاری و نیرو‌های حاضر در آن ارایه می‌کند.

مخاطب، خاطرات شهیدان را در 10 فصل «آشنایی»، «ملاقات دوباره دوستان»، «شروع جنگ»، «زمینه حضور در جبهه»، «آخرین دیدار»، «تصمیم بزرگ»، «عملیات محرم»، «شهادت مردان خدا»، «وداع آخر» و «کلام پایانی» دنبال می‌کند و تصاویری از این دو شهید و برگی از وصیت‌نامه آن دو را در بخش ضمیه کتاب از نظر می‌گذراند.

از لحن راوی و شیوه فصل‌بندی «بِچه آبادان» احساس دریغ و حسرت نویسنده و حتی خویشان او را از به شهادت رسیدن جواد و جعفر می‌توان دریافت.

شیوه بیان عسکری در این کتاب گرم و پدرانه است و «بِچه آبادان» که به بهانه سی‌امین سالگرد به شهادت رسیدن جعفر جعفریان و محمدجواد حسین‌زاده منتشر شده است، می‌تواند برای نوجوانان و به ویژه پسران این گروه سنی اثری خواندنی باشد.

«بِچه آبادان» را انتشارات حدیث قلم با شمارگان سه‌هزار نسخه، در قطع رقعی و به بهای 60 ‌هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها