کتاب «نقد متون سیاسی» اثر سیدصادق حقیقت، محقق و نویسنده حوزه علوم سیاسی منتشر شد. مولف این کتاب نقد را وسیلهای برای مشخص شدن جایگاه حقیقی آثار معرفی کرد و گفت: نقد منصفانه به معنای تخریب نیست بلکه مشخص میکند که هر کتابی در چه جایگاهی قرار دارد.-
عضو هیات علمی دانشگاه مفید محتوای این کتاب را مجموعه مقالاتی دانست که در طول 14 سال در حوزه نقد آثار گوناگون تقریر کرده و در قالب کتابی فراهم آورده است.
وی درباره رویکرد اصلیاش در نقد متون سیاسی گفت: در نقدهایم اغلب به نقاط قوت آثار میپردازم چرا که معتقدم نقد، تنها بیان نکات منفی نیست. رویکرد اصلیام این است که پس از اشارهای به ظاهر اثر نظیر میزان رعایت نکات دستوری و ویرایشی و نگارش صحیح واژگان، از بعد روششناسی محتوای اثر را مد نظر قرار دهم. در این بخش به بررسی روشی میپردازم که محقق کتاب برای گردآوری و تبیین یافتههای خود از آن بهره گرفته است.
نویسنده کتاب «روششناسی علوم سیاسی» ادامه داد: در بررسی روششناسانه متون علوم سیاسی باید به این نکته توجه داشت که آیا روش انتخاب شده با موضوع اصلی کتاب تناسب دارد؟ آیا روش به درستی انتخاب شده و این که آیا روش به شکل صحیحی به کار گرفته شده است یا خیر؟ و در نهایت به نقد محتوایی کتابها میپردازم.
حقیقت در پاسخ به این سوال که نقد متون سیاسی چه اهمیت یا ضرورتی دارد؟ اظهار کرد: متاسفانه در جامعه ما محیط برای نقد منصفانه و عادلانه فراهم نیست. اغلب افراد جامعه ما نقد را به معنای تخریب اثر در نظر میگیرند. همچنان که در این کتاب نیز عنوان کردهام، در جامعه ما «اخلاق نقد» وجود ندارد.
وی در ادامه سخنانش گفت: باید محققان، نویسندگان و مخاطبان ما بدانند چنانچه آستانه تحملمان را بالا ببریم، افراد متعددی وجود دارند که متمایلند کتابهای دیگران را نقد کنند اما این افراد به دلیل محافظهکاری یا مسایلی از این دست از نقد میپرهیزند.
نویسنده کتاب «نقد متون سیاسی» افزود: از آنجایی که متون علوم سیاسی و علوم اجتماعی ما با آشفتگیهای مفهومی و روشی مواجهند، لازم است آثار این حوزه را نقد و بررسی کنیم. همچنین دانشجویان این رشتهها با انبوهی از آثار روبهرو هستند که از نظر علمی همه آنها در یک سطح قرار ندارند، در چنین فضایی نقد آثار مشخص میکند که هر کتابی در چه جایگاهی قرار دارد.
کتاب «نقد متون سیاسی» در 19 فصل به نقد بیش از 20 کتاب در حوزه سیاسی با تاکید بر اندیشه سیاسی اسلامی پرداخته است. در این میان دو متن به حوزه علوم اجتماعی اختصاص دارند.
همچنان که در بخشی از معرفی نوشتار حاضر آمده است: «کتابهایی که در این اثر نقد شدهاند از معتبرترین کتابهای موجود در حوزه علوم سیاسی و علوم اجتماعی به شمار میآیند. به اعتقاد نویسنده این اثر، علوم سیاسی در ایران علاوه بر مسایل محتوا با آشفتگی مفهومی و روشی روبهرو است و این معضل جز با نقد منصفانه متون ارزشمند میسر نمیشود. درحقیقت جامعه ما از سویی به نقد متون و از سوی دیگر به «اخلاق نقد» نیازمند است.»
نخستین چاپ کتاب «نقد متون سیاسی» را انتشارات طبا با شمارگان یکهزار نسخه در 461 صفحه و به بهای 17 هزار و 500 تومان روانه بازار کتاب کرده است.
نظر شما