سه‌شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۴
پدر علم هواشناسی «اقلیم‌شناسی مناطق خشک» را نوشت

کتاب «اقلیم‌شناسی مناطق خشک» اثر هوشنگ قائمی، پدر علم هواشناسی است که با همکاری آذر زرین و فرامرز خوش‌اخلاق نوشته شده است. این کتاب به اقلیم‌شناسی مناطق خشک و بیابانی، تغییرات جوی و اقلیمی این مناطق در جهان و بیابان‌های ایران می‌پردازد.-

هوشنگ قائمی دربار کتاب «اقلیم‌شناسی مناطق خشک» به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گفت: این کتاب درباره اقلیم‌شناسی مناطق خشک و برای دانشجویان کارشناسی‌ارشد و دکترای رشته‌های جغرافیای طبیعی، اقلیم‌شناسی، هواشناسی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط‌ زیست تدوین شده است.

مولف کتاب افزود: کتاب حاصل 25 سال تدریس در دانشگاه و پژوهش‌های اقلیم‌شناسی در سه بیابان اصلی ایران، دشت لوت، کویر و جازموریان به‌شمار می‌رود و به‌شیوه توصیفی ـ تحلیلی در 10 فصل نوشته شده است. اثرات انسان بر شرایط جوی و اقلیمی مناطق بیابانی، تشدید پدیده بیابان‌زایی و نیز تاثیر بیابان بر شرایط زیستی انسان از مطالبی است که کتاب آن‌ها را بررسی می‌کند، همچنین در پایان به مناطق خشک و بیابان‌های ایرانی می‌پردازد.

پدر علم هواشناسی بیان کرد: موقعیت جغرافیایی ایران در قلمرو اقلیم پرفشار و جنب‌حاره واقع شده و تنها وجود رشته‌کوه‌های البرز و زاگرس، همچنین کوه‌های مرکزی ایران باعث شده تا وضعیت جوی ایران نسبت به بیابان‌های اطرافش که از عربستان تا شرق هند امتداد دارند، تعدیل شود.

قائمی توضیح داد: بخشی از کتاب به بیابان‌زایی اختصاص دارد و به مساله‌ای اشاره می‌کند که امروزه گریبانگیر اقلیم‌های خشکی مانند ایران است و باعث فقر زمین می‌شود. متاسفانه نابودی جنگل‌ها در ایران به این امر دامن می‌زند و بر وضعیت جوی این منطقه تاثیر منفی دارد.

نویسنده کتاب «مبانی هواشناسی» گفت: کتاب تلاش کرده تا با ارایه صورت مساله‌های مربوط به حوزه اقلیم و تعریف آن‌ها در حل مسایل این حوزه موثر باشد. در چاپ بعدی کتاب مطالبی درباره دیگر کویرهای پراکنده ایران به این کتاب خواهم افزود.

کتاب «اقلیم‌شناسی مناطق خشک» در بخش‌های «علم اقلیم‌شناسی و مفاهیم آن»، «گردش کلی جو»، «واچرخنده‌های جنب‌حاره»، «خاستگاه مناطق خشک»، «ماهیت زناری، فصلی و وردایی اقلیم خشک»، «مناطق خشک و شاخص‌های خشکی»، «اقلیم بیابان‌های جهان»، «انسان و مناطق خشک»، «بیابان‌زایی» و «بیابان‌های ایران» همراه با تصویر گردآوری و تدوین شده است.

هوشنگ قائمی، پدر علم هواشناسی، متولد 1314 در شیراز، دارای دکترای «دینامیک جو» از دانشگاه «رِدینگ انگلستان» است و از سال 1353 در موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و تربیت مدرس به تدریس اشتغال دارد. وی هم‌اکنون در پژوهشکده سازمان هواشناسی فعالیت می‌کند. کتاب‌های دیگر قائمی، «هواشناسی عمومی»، «مبانی هواشناسی» و «اقلیم جهان (قسمت مناطق حاره و جنب‌حاره)» نام دارند.

کتاب «اقلیم‌شناسی مناطق خشک» در 420 صفحه، شمارگان 300 نسخه و بهای 10 هزار تومان از سوی مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) منتشر و راهی بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها