کتاب «تاريخ و فرهنگ جوانمردی» اثر سيدمسعود رضوی از سوی انتشارات اطلاعات منتشر شد. این اثر جوانمردی را نظامی اخلاقي و اعتقادي که نوعي هستيشناسي و انسانشناسي درهم تنيده است به خوانندگان معرفی میکند.-
این روزنامهنگار و پژوهشگر مسایل اجتماعی و سیاسی گفت: جوانمردی نه تنها يك پديده تاريخي و يك سنت ريشهدار در ايران، بلكه نظام اخلاقی مستحكمی است كه تاثير آن تا همين لحظه در زندگي ما ديده ميشود و ميتواند پاسخگوي برخي نيازهاي اخلاقي و اجتماعي در روزگار ما باشد. در این کتاب با این دیدگاه که نميتوانیم اغراق كنیم و بگويیم هنوز ميتوان اين سنت را مانند گذشته تبليغ و ترويج كرد یا میتوان مردماني با منش جوانمردان هزار و صد سال پيش در بلخ، بخارا و نيشابور تربيت كرد يا پرورد به مقوله جوانمردی نگریستم و مطرح کردم كه بسياري از آموزهها، عبارات و حكايات آن جوانمردان، ميتواند بخش پنهان و از ياد رفتهاي از فضايل انساني را در وجود ما احيا كند و فلسفهاي براي نوعدوستي، بخشش، گذشت و فروتني بهشمار آید.
نویسنده کتاب «روشنفکران، احزاب، و منافع ملی: گفتوگوهایی با متفکران معاصر ایران» بیان کرد: جوانمردی نظام اخلاقي و اعتقادي و به نوعي هستيشناسي و انسانشناسي درهم تنيده را به مخاطب ارایه ميكند. وجه ديگر از اين هستيشناسي و انسانشناسي توامان، احياي نوعي آرامش رواني و دروني، براي انسان آشفته و مضطرب کنونی است؛ امري كه قدما در آثار و تالیفات گوناگون از آن به «رضا»، «اطمينان نفس» و «آرامش وجدان» تعبیر كردهاند و امروزيان با عناوين «ثبات روحي»، «حفظ تعادل زندگي» و «تنظيم سلامت رواني» از آن نام ميبرند.
وی درباره مکتوبات این حوزه اظهار کرد: در اغلب كتابهايي كه تاكنون با موضوع جوانمردي و فتوت نوشته و منتشر شدهاند با چند موضوع فني و تخصصي روبهروييم. همچنین برخي مقالات و پژوهشهاي ادبي در اشعار و متون متقدم ادبي و عرفاني به مثابه ادب جوانمردي و عياري و پژوهشهايي در فرهنگ عامه و ذكر جوانمردان از آن منظر و توسع آن به عياري، شاطري و قلندري و آباي زورخانه و پهلواني و لوطيگري و داشمشتيها و جاهلهاي دورههاي اخير است.
رضوی «سپاسنامهای برای استاد ایرج افشار» را زیر عنوان کتاب «تاريخ و فرهنگ جوانمردی» دانست و توضیح داد: مرحوم ایرج افشار به موضوع فتوت و جوانمردی علاقه بسیار داشت و به همراه مرحوم محمدتقی دانشپژوه از پیشگامان پژوهش و فعالیت علمی در این عرصه محسوب میشد. از این رو اين کتاب را به وی تقديم کردهام.
كتاب «تاريخ و فرهنگ جوانمردی» افزون بر ديباچه، شامل 22 مقاله و گفتوگو است. «تاريخ و مسائل جوانمردي»، «درباره فتوتنامهها»، «در حاشیه فتوت و جوانمردی»، «گفتوگوها» و «برخی منابع و کتابها» عناوین بخشهای این اثر بهشمار میآیند.
از مقالات این کتاب نیز میتوان به «نگاهي به فتوت» اثر توفيق سبحاني، «جوانمردي زنان» نوشته سيدمسعود رضوي، «پيشواي جوانمردان» تالیف حميد يزدانپرست، «در مذهب ارباب فتوت»، «كتاب الفتوه»، «اصول ملامتيه، ترجمه رساله ملامتيه ابوعبدالرحمن سلمي» نوشته عباس بشيریگودرزی، «حكايت جام يك عارف خسروانی» اثر هانري كربن با ترجمه انشاءالله رحمتي، «انتقاد از جوانمردي و جوانمردان» نوشته محمدجعفر محجوب، «پهلواني و جوانمردي در شاهنامه فردوسي» در گفتوگو با ميرجلالالدين كزازی و «جوانمردي بهمثابه يك نظام اخلاقي كهن» در گفتوگو با نصرالله پورجوادي، «در جستوجوی عيار گريزپا» به قلم مرضيه سليماني و «گزيده و گزارشي از برخي منابع و كتابهاي فارسي» از منيره پنجتني اشاره کرد.
نخستین چاپ کتاب «تاريخ و فرهنگ جوانمردی» را انتشارات اطلاعات در 560 صفحه با شمارگان هزار و 50 نسخه و بهای 12 هزار تومان به بازار کتاب عرضه کرده است.
نظر شما