ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
چنان که در شاهنامه آمده کیکاووس پادشاه ایران و بانویی تورانی، پدر و مادر سیاووشاند. به نوشته دومزیل، کیکاووس شخصیت افسانهای هند و اروپایی است که نام او در اوستا. ریگ ودا و مهابهارات هم آمده است.
اما مادر سیاووش را واقعاً نمیشناسیم. نام او در شاهنامه و در دیگر متنهای معتبر حماسی ـ اساطیری نیامده است. او خود یک جا ادعا میکند که نسب او به گَرسیوز میرسد. در جای دیگر گرسیوز را پدربزرگ خویش میخواند. دیگر بیش از این چیزی درباره اصل و نسب او گفته نمیشود. اما او بنا به اتفاق اسرارآمیزی در درهای در سر راه پهلوانان ایران قرار میگیرد و مدعی میشود که از خاندانش رانده شده و ناچار بایستی دور از دربار توران بماند. شگفتا که این جا نیز او قربانی زیبایی فوقالعاده خویش میشود.
پهلوانان ایرانی مفتون زیبایی او شده و همگی به او دل میبندند. اما کمی بعد راه پایان دادن به کشمکش بر سر او را در کشتن او مییابند. سرانجام دعوا را به نزد پادشاه میبرند. کیکاووس، خود، او را به زنی میگیرد تا مناقشه را فیصله دهد. از این پیوند، سیاووش به دنیا میآید و از آن پس، این زن از داستان بیرون میرود. گویا نقش وی دیگر به انجام رسیده است.
صفحه 54 و 55/ شاهنامه و پژوهشهای تازه/ غزال دبیری، اولگ گرابار و دیگران/ ترجمه محمود فاضلی بیرجندی/ نشر پایان/ چاپ اول/ سال1391/ 136 صفحه/ 5500 تومان
نظر شما