طهوری به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: کتاب «ملکوت آینهها» دربرگیرنده مجموعه مقالات من درباره حکمت و فلسفه هنر اسلامی است. در این کتاب من 13 مقاله تالیفی دارم. یک مقاله این کتاب نیز ترجمهای از «اولگ گرابار» ا ست. گرابار محقق آمریکایی، یکی از برجستهترین صاحبنظران و مورخان در زمینه هنر و معماری اسلامی است که سال 2011 در پرینستون آمریکا درگذشت.
وی افزود: این مقالات حاصل 10 سال تحقیق و پژوهش من در زمینه هنر اسلامی بوده است. روش من در نگارش این مقالات «رویکرد پدیدارشناسی به منابع عرفانی» بوده است. باید بیان کنم که مشابه مباحث مطرح شده در این کتاب پیشتر در هیچ منبعی، اینچنین جامع و کامل نیامده است.
این مدرس و مترجم حوزه هنر در توضیح بیشتر روش پژوهشی خود گفت: هدف من این بود که هنر اسلامی را با «عرفان اسلامی» مورد همسنجی و تطبیق قرار بدهم و از محتوای مباحث عرفانی به این نتیجه برسم که مفهوم هنر و زیبایی در اسلام چیست و اصولا مقولههای هنر و زیبایی با عرفان چه ارتباط و نسبتی پیدا میکنند؟
طهوری گفت: در دو مقاله این کتاب هم اشاراتی به هنر مدرن غرب شده است. در این دو مقاله من به مفاهیمی مانند «استتیک» و «نقد» میپردازم و ثابت میکنم که این دو مفهوم جدید است و در هنر اسلامی جایی ندارد. عدهای امروزه با وجود آنکه میدانند این دو مفهوم تازه وارد شده، سعی دارند به اشتباه آنها را وارد مطالعات هنر اسلامی کنند و البته به نتیجهای نخواهند رسید.
«ملکوت آینهها» با شمارگان دو هزار نسخه، 395 صفحه و بهای 11 هزار تومان از سوی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده است.
این کتاب کوششی در یافتن پاسخی برای پرسشهایی است که طیف وسیعی از ابهامها در چیستی هنر اسلامی را تشکیل میدهد.
مخاطب با خوانش این کتاب میتواند به پاسخ پرسشهایی چون، «هنر سنتی به چه معنا است؟»، «چرا هنر سنتی ایران، هنر اسلامی خوانده میشود؟»، «آیا اسلام دستور العملی برای هنر و معماری وضع کرده است؟»، «آیا میتوان در باب هنر اسلامی نظریهای ساخت و پرداخت؟»، «آیا در متون دینی اسلام، بیانیهای در باب هنر اسلامی ارایه شده است؟»، «با چه شیوهای میتوان هنر سنتی یا اسلامی را مورد نقد قرار داد و آیا اساساً قابل نقد است؟»، «هنر اسلامی چه تفاوتی با هنر مدرن دارد؟» و دیگر سوالاتی از این دست برسد.
طهوری فارغالتحصیل مقطع دکترای پژوهش هنر از پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران و مدرس گروه معماری، دانشگاه هنر تهران، پردیس کرج و دانشگاه آزاد اسلامی است.
به قلم طهوری پیشتر کتاب «حدیث آرزومندی» منتشر شده است.
دوشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۸
نظر شما