حسن ذوالفقاری درباره کتاب «ادبیات مکتبخانهای ایران» که به زودی منتشر میشود، گفت: در این اثر به تصحیح و بررسی 70 رساله مکتبخانهای در دوران قاجار پرداختهام. این کتاب با هدف احیای دوباره این نوع ادبیات تدوین شده و یکی از منابع خوب خواندنی برای نسل امروز است.-
وی ادامه داد: به عبارت دیگر این 70 رساله، کتابهایی بودهاند که بیشتر پس از آنکه بچهها باسواد میشدند و دورههای قرآنخوانی و الحمدخوانی را سپری میکردند، این رسالهها یا کتابها و جزوههای کوچک را میخواندند. به این کتابها یا جزوهها، بچهخوان هم گفته میشد.
این پژوهشگر درباره عنوان یا موضوع برخی از این رسالهها اظهار کرد: این رسالهها، جزوههایی کوچک درباره عاق والدین، قصه عباس دزد یا خاله سوسکه تا کتابهایی بزرگتر چون ملک جمشید و حسین کرد را شامل میشده و بیشتر در گروه ادبیات عامه جای میگرفتهاند.
وی درباره روند ارایه و بررسی این رسالهها در این کتاب توضیح داد: در این کتاب متن کامل رسالهها همراه با توضیحاتی درباره هر متن ارایه شده است. هدف اصلی از گردآوری و انجام چنین کاری احیا دوباره ادبیات مکتبخانهای دوران قاجار است؛ چراکه بسیاری از این رسالهها یا کتابها در دسترس نبود یا به چاپ سنگی شده بودند.
ذوالفقاری افزود: تصحیح و توضیح این رسالهها به کسب شناخت مناسبی نسبت به آثار مکتبخانهای منجر میشود و از سوی دیگر یکی از منابع خوب خواندنی برای نسل امروز است.
وی در پایان یادآور شد: این رسالهها از کتابخانه ملی، کتابخانه مجلس و کتابخانه دانشگاه تهران گردآوری شدهاند. این اثر در سه جلد و حجمی در حدود دو هزار و 800 صفحه از سوی انتشارات رشدآوران در دست چاپ است و تا پایان امسال راهی بازار کتاب میشود.
حسن ذوالفقاری (متولد 1345 دامغان) داری مدرک دكترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران بوده و به عنوان مدرس و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس مشغول به كار است.
اجرای طرح «دایرةالمعارف داستانهای فارسی» با همكاری محمد غلام و با سرپرستی تقی پورنامداریان برای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و «فرهنگ بزرگ ضربالمثلهای فارسی» در سه جلد از کارهای ذوالفقاری است.
این استاد دانشگاه همچنین تالیف 25 عنوان كتاب درسی و 20 عنوان اثر پژوهشی را در كارنامه کاری خود ثبت کرده است.
نظر شما