محمد بقاييماكان با بيان اينكه در آثار مهدي محقق، به تحقيقات تطبيقي پرداخته نشده است، گفت: غربيها با انجام تحقيقاتي دلخواه خود، ريشه بسياري از آثار تمدني ما را به خود نسبت ميدهند و ما وظيفه داريم در اين زمينه، به نسل جوان خود اطلاعات صحيح دهيم.-
بقايي ادامه داد: اين روند سبب شده است بسياري از آرا و انديشههايي كه اولين بار از سرزمين ايران سر بر آوردند، به غربيان نسبت داده شوند. بدين ترتيب، نه فقط نسل جوان ما، بلكه جهانيان نميدانند اين افكار اولين بار از سوي ايرانيان مطرح شده است.
وي با بيان اينكه محقق تحقيقات بسياري درباره ناصرخسرو انجام داده و نام او با اين شاعر و حكيم عجين شده است، گفت: دكتر محقق با توجه به دانش گستردهاي كه در علوم مختلف دارد، ميتوانست ريشه بعضي دانشها، افكار و حتي سبكهاي نوشتن را كه در غرب موجود است، در آثار ناصرخسرو بيابد. مثلا سبك سفرنامهنويسي ناصرخسرو و ساختار و قالببندي آن نه فقط بر آثار نويسندگان ايراني مانند «خسي در ميقات» جلال آلاحمد، بلكه در آثار بعضي نويسندگان خارجي نيز ديده ميشود.
بقايي افزود: مجموع نوشتهها و آثار محقق در زمينه فرهنگ ايراني و اسلامي تحسينبرانگيز و شگفتآور است، اما اگر با شيوههاي نوين تحقيق در دنياي معاصر به بررسي آثار وي بپردازيم، جاي بررسيهاي تطبيقي را خالي ميبينيم.
وي محقق را يكي از «سرداران ادب فارسي» خواند و افزود: محقق با بنمايههاي فرهنگ ايراني و اسلامي به خوبي آشناست و براي كسب اين دانش زحمات بسياري كشيده كه اين موضوع هم در آثار و سبك نگارش و هم در شيوه سخن گفتن و استفادهاش از واژهها نمايان است.
اين پژوهشگر تاريخ و تمدن ايران و اسلام افزود: محقق يادآور چهرههاي بزرگي مانند محمد معين و سيدجعفر شهيدي در پهنه ادب فارسي است كه از جلوههاي تابناك فرهنگ كشور ما به شمار ميروند.
«شب مهدی محقق» شنبه 28 بهمن در بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار برگزار شد.
نظر شما