به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نخستين كنفرانس مديريت منابع اطلاعاتي وب صبح امروز، دوم اسفند ماه، با حضور اسحاق صلاحي، رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، غلامعلي منتظر، دبير علمي كنفرانس و جمعي از پژوهشگران و استادان دانشگاه در سالن همايشهاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران برگزار شد.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در اين كنفرانس اظهار كرد: بحث مديريت منابع اطلاعاتي وب به موازات همايش كنسرسيوم محتواي ملي است كه بهمنماه در اين سازمان برگزار شد.
وي ادامه داد: وب، موجودي فرهنگي و زنده، داراي شناسنامه و مبتني بر جهانبيني و معرفتهاي اساسي است و محتواي توليد شده در اين محيط از سوي يك سكولاريسم و مسلمان در عرصه مديريت، يكسان اداره نميشود.
صلاحی اظهار كرد: محتواي توليد شده در وب بر اساس ارزشها و فرهنگهاي هر جامعه تعريف ميشوند و در ايران به دليل پايبندي به دين و اعتقادات اسلامي بايد مديريت بخش منابع وب در تشخيص سره از ناسره با پيگيري مستمر دنبال شود.
وي افزود: انديشه انسان زماني ارزش دارد كه محتواي ملي و ماندگاري داشته باشد و زماني اين تفكر معني دارد كه ثبت و ضبط شود و اكنون شاهد اين هستيم كه منابع ديجيتال به عنوان يك زبان سحرآميز با دو عدد صفر و يك، چگونه تغيير پارادايمي وسيعي در حوزه محيط مجازي ايجاد كرده است.
ریيس کتابخانه ملی با اشاره به كتاب «تعليم و تربيت شهيد ثاني» اظهار كرد: اگر نتوانيم مديريت محتواي ملي وب را مديريت كنيم با چالشهاي اساسي روبهرو ميشويم، چنانچه اكنون اين فضا با درهم شكستن ارتباطات، روابط استاد و دانشجو، والدين و فرزندان را دچار تفاوت فاحشي نسبت به دورههاي پيش كرده است.
صلاحي با بيان اينكه مهمترين مشكل در محتواي مديريت وب، پردازش ناپيداي آن است، اظهار كرد: بايد بتوانيم با تغيير در مديريت محتواي وب از محصولات توليد شده در اين عرصه پشتيباني و امكان دسترسي به آن را براي نسلهاي آينده فراهم كنيم.
وي با بيان اينكه محتواي توليده شده در وب در عرض يك ماه در صورت پردازش و ذخيرهسازي نكردن ديگر قابل دريافت نيست، اظهار كرد: مديريت منابع اطلاعاتي وب امكان دسترسي محققان و پژوهشگران نسلهاي آينده را در فضاي مجازي فراهم ميكند و در غير اينصورت ما با منابع محدود مكتوب روبهرو ميشويم.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران اظهار كرد: عمر مفيد آرشيو وب 13 سال است اما سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در اين بخش به عنوان يك ماموريت ذاتي خود عقب مانده است و اين سازمان وظيفه دارد هر آنچه به شكل كتاب، پاياننامه و منابع ديگر ثبت مي شود، آرشيو كند و متاسفانه 10 سال در اين حوزه عقب است.
صلاحي اظهار كرد: محققان و پژوهشگران بايد به آرشيو مطمئني از منابع وب كه در حوزههاي گوناگون توليد ميشود، دسترسي پيدا كنند تا وقايع امروز با ابهام و تاريكي در آينده روبهرو نشوند و اگر امروز ميگوييم در اين عرصه 10 سال عقب هستيم، سال بعد به دليل سرعت نجومي پيشرفت در اين حوزه نميتوانيم بگوييم اين رقم به 11 سال رسيده است.
وي اظهار كرد: آرشيو ملي هويت ملت است و ما به عنوان پرچمداران تمدن اسلامي بايد بتوانيم اين حوزه را مديريت كنيم تا در بحث تكنيك و ابزار ديگر سلطهپذير نباشيم و از حافظه ملي خود صيانت كنيم.
صلاحي همچنين عنوان كرد: بزرگترين مجموعه آرشيو ملي ايران از ابتداي تشكيل تا كنون شامل 10 هزار برگ سند و چندين جلد كتاب از سوي ژاله اصفهاني به سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران اهدا شده است كه بعد از اتمام فهرستنويسي در اختيار محققان قرار ميگيرد.
غلامعلي منتظر از ديگر سخنرانان اين كنفرانس اظهار كرد: بحث فناوري اطلاعات و آيتمهايي كه بر شبكه وب قرار ميگيرد با توجه به اينكه شخص توليدكننده، مصرفكننده و ناشر است، اهميت بيشتري دارد.
دبير علمي همايش كنفرانس مديريت منابع اطلاعاتي وب اظهار كرد: گردآوري، پالايش و سازماندهي اطلاعات به طور معمول بر عهده كتابخانه ملي هر كشوري است در ايران هم سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با همكاري پژوهشگاه فناوري اطلاعات و دانشگاهها بعد از 11 ماه تلاش توانست اين كنفرانس را برگزار كند تا نشان دهد در اين حوزه مصمم است.
منتظر اظهار كرد: اكنون 15 هزار وب سايت در ايران وجود دارد و 12 ميليون صفحه را در اختيار مخاطبان قرار ميدهد. حجم بيشتر اين صفحهها را اطلاعات جزئي و چهار ميلیون صفحه را اطلاعات سازماني در بر ميگيرد.
وي با بيان اينكه 100 ميليون سایت مجازی وب در اختيار مردم كره جنوبي قرار دارد، اظهار كرد: ايران هم در توليد وب و همچنين در دسترسي به اين اطلاعات دچار مشكل است و در اين كنفرانس با دريافت 60 مقاله و پذيرش 15 مقاله براي ارايه شفاهي در تلاشيم اين حوزه را وارد دستگاههاي مختلف علمي، فرهنگي و فناورانه كشور كنيم تا عميق به آن پرداخته شود.
در پایان این مراسم، از دو جلد كتاب «مديريت منابع وب» شامل 30 مقاله برگزيده و 15 مقاله از متخصصان ايراني رونمايي شد. این کتابها به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تهیه و منتشر شدهاند كه جلد نخست آن شامل تجربهها و مباني جهاني و جلد دوم آن دربرگيرنده ديدگاههاي اخلاقي و فناورانه وب است.
چهارشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۳:۴۷
نظر شما