محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس جمهوری در مراسم اختتامیه هفتمین جشنواره بینالمللی شعر فجر که شب گذشته (هفتم اسفند) در تالار وحدت برگزار شد، گفت: شعر در ادبیات فارسی، روح و جان ادبیات است. ادبیات زبان دلنشین و دلگشای ما، آراسته به اشعار شاعران و بزرگان است که هر آینه روح را لطافت میبخشد و جان را طراوت میدهد.-
محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس جمهوری هدف از حضور در مراسم اختتامیه هفتمین جشنواره بینالمللی شعر فجر را ادای احترام از جانب رییس جمهوری و هیات دولت به ساحت شاعران و بزرگان علم و ادب دانست و گفت: شاید بهترین سخن همین باشد که در مجلسی که به وجود بهترین اندیشمندان و شاعران و بزرگان علم و ادب آراسته شده، سخن گفتن در محضر عزیزان، دلچسبِ حضار گرانقدر نباشد. من فقط برای ادای احترام به این عزیزان، شاعران و سخندانان به این مجلس آمدهام که از سوی دکتر احمدی نژاد و اعضای هیات دولت در واقع به ساحت عزیز این بزرگان ادای احترام کنم.
وی در ادمه سخنانش شعر را در ادبیات فارسی، روح و جان ادبیات ایران دانست و افزود: گاهی با یک بیت شعر میشود سخنرانیهای متعدد و گفتار بزرگان را در دو مصرع خلاصه کرد. همچنین میتوان بیان مطلب و تفهیم آنچه را که در دل گوینده میگذرد با چند بیت و حتی با یک بیت و گاهی با یک مصرع، بیان کرد. ادبیات زبان دلنشین و دلگشای ما، آراسته به اشعار شاعران و بزرگان است که هر آینه روح را لطافت میبخشد و جان را طراوت میدهد. هر چه از شعر شاعران و از جوشش و انقلابی که در جان آدمیان بهوجود میآورند بگوییم، حق مطلب را نمیتوانیم ادا کنیم. بنابراین امشب در این مجلس آمدهام که فقط ادای احترام کنم.
در ادامه سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار كرد: حضور بیش از دو هزار شاعر با بیش از 46 هزار اثر از همه استانهای کشور و میزبانی 7 استان به نیابت از دیگر استانها در این دوره، از شاخصههای بارز این دوره بوده است.
سپس وزیر ارشاد متنی را از روی نوشته برای حاضران در جلسه خواند. متن کامل پیام سید محمد حسینی در این مراسم به شرح زیر است:
«بنام آنکه شاعران را عاشق خلق کرد»
شـــعر تنویر حرمــــت روح اسـت
آسمان برخیــــال مفتـوح اســــت
خال رخساره ادب شــــعر اســــت
هرچه در خوان شعر مملوح اســــت
حرف، دریای مــــوجخیــــز کلام
شـــاعری ناخــــدائی نوح اســت
گوهـــر شـــعر نیســـت مـروارید
ذوق شاعر چو لعل ممسوح اســـت
هرچه نابخـــردی در آن مذمــوم
و آنچه معقول و سفته ممدوح است
تیغ را دســـت هر کسی ندهیـــد
که تن از ناطبیب مجـــروح است
دوستان، میهمانان، شاعران و سخنسرایان
شرح دلدادگی ذهن به زیباییها، شکوه از غربت محتوم بشر، اینهمه تنهاییها، داعیهداری در دیر مغان، بیرق شیداییها، خرقه و دفتر خود را گرو بگذاشتن و بر دل آیینه شاهی، انتظار صحبت روشنرائی داشتن، و همه و همه نشان از خاطره پنهان در ضمیر فطرت است که چون دور ماند از اصل خویش بازجوید روزگار وصل خویش!
شاعر رسالتش بیشتر باز تعریف رویاهایی است از جنس اتصال نفس به نفوس فلکی و ملکی که به میزان طهارت روح و تطهیر نفس، بدو تفویض شود که قرآن درباره انبیاء و اخص حضرت ابراهیم خلیلالله علی نبینا و آله و علیهالسلام فرمود : «قَد صَدَّقتَ الُرّؤیا» و یا در وادی مکاشفه تحفهای به دستش دهند.
شاعری موهبتی است و ودیعهای، که هر چه در سلامتش کوشیده شود، هم خُبث پوشیده شود و هم طیبت جوشیده شود؛ دوام یابد، ماندگار شود که در غیر آنصورت، مضمحل گردد و زار و نزار شود.
من غلام قمـــرم غیــر قمر هیـــچ مگو
پیش من جز سخن شمع و شکر هیچ مگو
سخــن رنج مــگو جز سخـــــن گنج مگو
ور از این بیخبری رنج مبـر هیــــــچ مگو
من به گوش تو سخنهای نهان خواهم گفت
سر بجنبان که بلی جز که به سر هیچ مگــو
بگذریم؛ هفتمین جشنواره شعر فجر به منزل آخر رسید و کار هم به قدردانی از دستاندرکاران کشید و هم تقدیر از برگزیدگان. مشارکت تمامی استانها با محوریت و میزبانی 7 استان از شاخصههای بارز این دوره بود.
احترام به ادیبان و شاعران و در خدمت ایشان بودن به مدت بیست روز و گشت و گذاری از جنس تعلقات ملی، پدیدهای نو در این مراسم عاصم بود که الحق مدیریت هم به سلامت، قاسم بود.
فراهم آوردن فرصتی برای شنیدن 2300 سروده از شاعران برجسته و نامدار و تمهیداتی به منظور تعمیم این هنر یگانه تاریخ در جمع نمازگزاران جمعه همزمان با هفته وحدت در نعت رسول اله صلیالله علیه و آله و سلم، از تلاشهای ویژه این دوره بود.
حضور بیش از دوهزار شاعر با بیش از 46 هزار اثر بیانگر میزان تلاش دبیرخانه و استقبال و لطف شاعران خصوصا جوانان است. نقش حضوری با 60 درصد پررنگی نسبت به سال قبل!
گزارشات کامل تقدیم شما عزیزان شده است.
مرا اطاله به جز حــظّ و فرصت دیدار
نبوده است که خوشوقت گشتهام بسیار
امید آنکه از این جمـــــع، دفتر اشعار
برای جامعه باشــــد، تنبّه و زنهــــار
سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پایان مراسم در جمع خبرنگاران، درباره علت حضور کمرنگ برخی پیشکسوتان در این دوره از جشنواره گفت: اینطور نیست که ما هر ساله شاهد حضور همه پیشکسوتان باشیم و به هر حال بعضی از آنها دلایلی دارند و مشکلاتی را عنوان میکنند و گاهی اوقات اثر جدید ندارند و لذا طبیعی است که جوانها میدانی برای حضور جدیتر پیدا کنند و امسال هم مورد استقبال قرار گرفتند؛ یعنی اینکه نشان دادند میتوانند در آینده انشاءالله جای نامآوران کشور را بگیرند و از تجربه آنها استفاده کنند.
وی در ادامه سخنانش اظهار داشت: در بحث شعر ما معمولا پیشکسوتان را داریم و حضور پررنگی دارند. حتی استاداني مثل استاد سبزواری و استاد مشفق کاشانی با وجود کهولت سن در جشنواره شرکت دارند. ما سعی داریم که دعوتمان فراگیر باشد حالا گاهی اوقات ممکن است دعوت از برخی عزیزان فراموش شود ولی این جشنوارهها متعلق به خود این اساتید است و اگر مسوولان برگزارکننده فراموش کردند، آنها نباید احساس جدایی کنند، زیرا ما توقع داریم که خود آنها رونقبخش اینگونه برنامهها باشند و خوشبختانه در همه جشنوارهها شاهد صفا و صمیمیت خوبی بودهایم.
وی درباره ارزیابی اطلاعرسانی این دوره از جشنواره گفت: اطلاعرسانی در این دوره از دورههای قبلی بهتر بود. رسانهها همکاری بسیار خوبی داشتند. مطبوعات و خبرگزاریها تلاش بیشتری انجام دادند. وقتی که رویداد مهمی در این سطح در کشور برگزار میشود انتظار میرود که بازتاب وسیعی هم داشته باشد تا اینکه جمع بیشتری از مردم بتوانند بهرهمند شوند. این اطلاعرسانی مناسب باعث شد که استقبال بیشتری صورت بگیرد و آثاری هم که در این دوره ارسال شد در مقایسه با گذشته پیشرفت 60 درصدی داشته است. همچنین رشد کمی و کیفی در آثار این دوره وجود داشت و پیشکسوتان نیز حضور فعالی داشتند، در این دوره حضور پررنگ استانها را در جشنواره داشتیم. در مجموع سعی شد که اکرام بیشتری نسبت به شاعران عزیز صورت گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره دستاوردهای این جشنواره گفت: برنامههای متعددی در مراسم نماز جمعه و در مدارس و دانشگاهها در زمان برگزاری جشنواره برگزار شد و در مجموع رشد خوبی را امسال شاهد بودیم و امیدواریم سال به سال بهتر شود و شاعرانی هم به عنوان مهمان از کشورهای فارسیزبان در این برنامهها حضور داشتند که خود این مساله، رونق خاصی به اعتبار جشنواره بخشید.
حسینی، در پایان سخنانش گفت: ما هر ساله جشنوارههای متعددی در این زمینه داریم که اوج آن، همین جشنواره شعر فجر است که امسال باشکوه بسیار اجرا شد. جشنوارههای شعر آیینی داریم که هر ساله برگزار میشود و در هر گوشه کشور که برنامهای باشد ما سعی میکنیم از آن حمایت کنیم. تجلیل از شاعران برجسته و پیشکسوت و همچنین برنامه اعزام شاعران به خارج از کشور و همایش شاعران ایران و جهان که هر دو سال یکبار برگزار میشود، سعی میکنیم از این برنامهها حمایت کنیم و آثار شاعران جوانی را که تازه پای در این عرصه گذاشته و برگزیده میشوند را به چاپ برسانیم.
در پایان مراسم اختتامیه هفتمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، از دو کتاب با عنوانهای «شعرها و چهرهها» و «سالنامه شاعران» رونمایی شد.
نظر شما