به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم تجلیل از محمد میرشکرایی، پژوهشگر فرهنگ عامه و هنرهای آیینی ایران، عصر امروز سهشنبه هشتم اسفند با حضور سید کمال حاج سیدجوادی، رییس پژوهشکده فرهنگستان هنر، جلال الدین رفیعفر، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و رییس انجمن انسانشناسی ایران، سید قاسم ناظمی، معاون سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، بهرام امیراحمدیان، پژوهشگر فرهنگ عامه، یدالله پرمون، رییس پژوهشگاه مردم شناسی و سید محمد بهشتی، رییس سابق سازمان میراث فرهنگی کشور، در تالار ایران فرهنگستان هنر برگزار شد.
سید کمال حاج سیدجوادی در این مراسم گفت: متاسفانه پژوهشها و تحقیقهای انجام شده در حوزه هنرهای آیینی ناچیز و اندک است و آنچه تاکنون انجام گرفته بعضا با سلیقهها و ذهنیتهای شخصی صورت گرفته که حاصلش نظریاتی است که هیچ پایه و اساس علمی و آکادمیک ندارد.
وی افزود: بسیاری از این تحقیقها برگرفته از کلام و نظریات مستشرقانی است که فرهنگ و آیینهای ایرانی را به خوبی نمیشناسند. با این وجود چراغ پژوهشهای مربوط به آیینهای ایرانی باید نگه داشته شود.
رییس پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر در ادامه با اشاره به شخصیت علمی میرشکرایی گفت: بررسیهای انجام شده نشان میدهد که در مجموع پژوهشگران و پژوهشهای مربوط به آیینهای ایرانی، شخصیتی که کاملا همراه با عشق به ایران و اسلام کار کرده و میکند، استاد محمد میرشکرایی است. ایشان نزدیک به نیم قرن است که در این موضوع آثار درخور توجهی را به جامعه و فرهنگ ایرانی ارایه میکند. پژوهش درباره فرهنگ و آیینهای ایرانی تنها با میرشکرایی معنا پیدا میکند.
وی در ادامه با اشاره به برخی فعالیتهای میرشکرایی گفت: میرشکرایی از معدود پژوهشگرانی است که بدون منت عمرش را در راه پژوهش گذاشته و آیینهای ایرانی را جاودانه کرده است. یکی از کارهای عظیم و سترگ ایشان ثبت نوروز به عنوان میراث فرهنگی جهانی به نام ایران و ایرانی است.
جلال الدین رفیعفر هم در این مراسم درباره شخصیت علمی میرشکرایی گفت: استاد میرشکرایی از نخستین افرادی است که حرکتهای اولیه را برای شروع یک سلسله مطالعات فرهنگی ارزشمند در ایران از سال 1346 آغاز کرد.
وی در ادامه به خواندن متنی در معرفی میرشکرایی پرداخت. در بخشی از این متن آمده بود: میرشکرایی از سال 1352 پس از خدمت سربازی به استخدام مرکز مردمشناسی ایران در وزارت فرهنگ و هنر در آمد و به تشخیص و پیشنهاد رییس مرکز، دکتر خلیقی، سمت کارشناس حوزه مرکزی ایران به او واگذار شد.
رفیعفر در ادامه به بخشی از فعالیتهای علمی و سمتهای مدیریتی میرشکرایی اشاره کرد و در پایان گفت: در اینجا باید از دیگر پژوهشگرانی که همراه با استاد میرشکرایی در تاسیس مرکز مردمشناسی ایران همکاری داشتند یاد شود. پژوهشگرانی چون جابر عناصری، محسن میهن دوست، کاظم سادات اشکوری، هدایت الله زرنانی، فتانه فرید، بهروز اشتری، رضا رضا زاده لنگرودی، عسگر اصغری خانقاه و محمد حسین باجلان فرخی، که از سال 1352 با میرشکرایی زحمت کشیدند، اما گمنام بودند و در هیچ جایی نامی از آنها برده نشده است.
همچنین در این مراسم بهرام امیراحمدیان، سید محمد بهشتی و یدالله پرمون نیز درباره شخصیت علمی و پژوهشی میرشکرایی سخنرانی کردند.
در این مراسم که افرادی چون حاتم عسگری، جلال الدین رفیعفر، محمد مهدی ناصح، سید قاسم ناظمی، یدالله پرمون و غزاله پرویز، همسر میرشکرایی حضور داشتند، با اهدای لوحها و هدایایی از طرف امیر خوراکیان، رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، محمد علی معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر و یدالله پرمون، رییس پژوهشگاه مردمشناسی ایران، از زحمات و فعالیتهای میرشکرایی تجلیل شد.
محمد میرشکرایی، پژوهشگر آیین و فرهنگ عامه و همچنین هنرهای آیینی و سنتی ایران است.
از جمله تالیفات منتشر شده میرشکرایی میتوان به «هنرهای بومی در صنایع دستی باختران»، «زبان مردم ماسوله»، «تعزیه و آیینهای عاشورایی»، «مردم شناسی و موزهها»، «گرفتگی ماه و خورشید در فرهنگ مردم ایران» و «مهر و داغ بر خرمن و دام» اشاره کرد.
سهشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۹:۵۸
نظر شما