دوشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۰
ارایه منابع غنی همراه با استقبال بی‌نظیر

کتابخانه میرفندرسکی شهرستان گرگان به عنوان کتابخانه مرکزی این شهر، توانسته است با داشتن فضای کتابخانه‌ای کافی، منابع غنی و بی‌نظیر و ارایه امکانات متفاوت، مخاطبان بسیاری را ترغیب کند تا به این کتابخانه مراجعه کنند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، برای آشنایی با این کتابخانه بهتر است ابتدا قدری درباره فردی بدانیم که کتابخانه به نام او نامگذاری شده است.

مولانا محمدباقر میرحسینی فندرسکی مشهور به میرفندرسکی (۱۰۵۰-۹۷۰هجری قمری)حکیم و دانشمند دوره صفوی است. نیاکان او از سادات بزرگ استرآباد بودند. وی از معاصران میرداماد و شیخ بهایی بوده است و چندین تن از مدرسان حکمت معروف آن دوره مانند ملاصادق اردستانی، محمدباقر سبزواری، آقاحسین خوانساری، میرزا رفیعای نائینی و شیخ رجبعلی تبریزی از شاگردان او بوده‌اند. مهم‌ترین اثر میرفندرسکی رساله فارسی معروف به «صناعیه» است که به عنوان «حقایق الصنایع» نیز شهرت دارد. نام میرفندرسکی اکنون زینت‌بخش کتابخانه مرکزی شهرستان گرگان است. این کتابخانه در بهار سال 1384 تأسیس شده و هدف از تاسیس آن ارایه اطلاعات و خدمات‌رسانی به اهالی گرگان است.

کتابخانه در مساحتی افزون بر دو هزار و 800 مترمربع  و در سه طبقه احداث شده است. در طبقه نخست، بخش کودک و نوجوان، سالن غذاخوری، سالن اجتماعات، کافی‌نت، مرکز مبادله کتاب‌ها و انبار قرار دارند. طبقه دوم نیز به مخزن اصلی، بخش مرجع، بخش نابینایان، بخش نشریات، خدمات فنی، بخش دیداری شنیداری، سالن مطالعه آقایان، بخش امانت و تازه‌های کتاب اختصاص داده شده است. در طبقه سوم نیز سالن مطالعه خانم‌ها و مکان اداره کتابخانه‌های عمومی استان قرار دارد. 6 کتابدار در این کتابخانه فعالیت می‌کنند.

طاهره خیرآبادی، مسوول کتابخانه میرفندرسکی شهرستان گرگان استان گلستان درباره بخش‌های مختلف این کتابخانه می‌گوید: کتابخانه دارای بخش‌های مختلف است. بخش کودک و نوجوان کتابخانه با دو هزار و 500 جلد کتاب به کودکان خدما‌ت‌رسانی می‌کند. فضای این بخش متناسب با استانداردهای کتابخانه کودک و نوجوان طراحی شده و دارای قفسه و تجهیزاتی است که رنگ‌آمیزی آن بر اساس سلیقه کودکان انجام شده است. در این بخش یک کتابدار نیز حضور دارد تا به کودکان خدمات بدهد.

بخش کمک‌آموزشی نیز یکی دیگر از بخش‌های این کتابخانه‌ است. در این بخش حدود 500 نسخه کتاب کمک آموزشی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برای دانش‌آموزان و دانشجویان وجود دارند. 

خیرآبادی با اشاره به بخش «منابع دیداری و شنیداری» این مرکز فرهنگی می‌افزاید: در این بخش لوح‌ فشرده کتاب‌های گویا با بیش از هزار و 200 حلقه در اختیار مخاطبان قرار داده می‌شوند. بخش مرجع نیز دارای سه هزار و 500 نسخه کتاب در موضوعات مختلف است و به یک سیستم رایانه‌ای مجهز شده تا کاربران از طریق آن جست‌وجوی منابع را انجام دهند.
 
بخش نابینایان این کتابخانه مجهز به دستگاه‌ها و سیستم‌های مورد نیاز نابینایان برای مطالعه است. یک کتابدار نیز در این بخش به مراجعه‌کنندگان کمک می‌کند.
 
به گفته مسوول کتابخانه میرفندرسکی، متناسب با منابع موجود در این بخش، استقبال از آن نیز خوب است. بخش نابینایان با همکاری بهزیستی مجهز شده است و سعی شده تا حداقل استانداردها را در آن رعایت شود.
 
در  بخش «آرشیو نشریات» کتابخانه، نشریات پیش و پس از انقلاب اسلامی به صورت صحافی شده در اختیار مخاطبان قرار گرفته‌اند و از بخش‌های پرمخاطب این مرکز به شمار می‌آید. 



 مخزن اصلی کتابخانه نیز شامل 35 هزار عنوان کتاب در 10 رده‌بندی دیویی است و موضوعات متفاوتی را دربر می‌گیرد. کاربران از طریق نرم‌افزار مدیریت کتابخانه پیام مشرق می‌توانند منابع مورد نظر خود را در این بخش جست‌وجو کنند. همچنین برای برخی پژوهشگران نیز امکان استفاده از مخزن باز وجود دارد.
 
تغییر سلیقه مخاطبان متناسب با فصل‌ها 
مسوول کتابخانه میرفندرسکی با بیان این‌که کتابخانه منابع بسیار خوبی در حوزه دین و ادبیات دارد، ادامه می‌دهد: سلیقه مخاطبان برای مطالعه کتاب‌ها متناسب با فصل‌ها تغییر می‌کند؛ به طور مثال، در فصل تابستان کتاب‌های ادبی و رمان درخواست‌کننده بیشتری دارند و در فصل‌های تحصیلی نیز کتاب‌های کمک آموزشی و درسی با استقبال بیشتری روبه‌رو می‌شوند. منابع موجود در این کتابخانه غنی است و گاهی برخی منابع موجود در آن به ویژه در حوزه ادبیات، تاریخ و دین در کتابخانه‌های دیگری یافت نمی‌شود. 

ماهانه بیش از 6 هزار نفر به کتابخانه مراجعه می‌کنند که بیشتر آن‌ها را خانم‌ها تشکیل می‌دهند. بیش از از سه هزار عنوان کتاب نیز ماهانه امانت داده می‌شود. 

بخشی برای «گلستان‌شناسی» در کتابخانه میرفندرسکی
 در بخش «گلستان‌شناسی» کتابخانه حدود 200 عنوان کتاب‌ ویژه استان گلستان قرار دارند. همچنین کتاب‌های نویسندگان بومی استان نیز در این بخش موجود است.

ویژگی برجسته این کتابخانه، مستقر بودن آن در مرکز شهر گرگان است و به همین دلیل مراجعه‌کننده زیادی به کتابخانه می‌آید. از سوی دیگر، ساماندهی خوبی در بخش منایع در این کتابخانه صورت گرفته که موجب استقبال اعضا از این کتابخانه شده است. 

این کتابخانه مراجعه‌کنندگان بسیاری دارد و از لحاظ منابع نیز غنی است. اکنون فعالیت‌های فرهنگی خوبی در کتابخانه جریان دارند.

 کتابخانه میرفندرسکی چند ساعت پس از تحویل سال نو بازگشایی می‌شود. این سنتی است که در سال‌های گذشته در این کتابخانه با توجه به مرکزی بودن آن رواج داشته است.

کتابخانه میرفندرسکی از ساعت 7  تا 20و 20 دقیقه شب خدمات می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها