خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)_ دوم اردیبهشت ماه امسال بود که مدیرکل جدید نهاد کتابخانههای عمومی منصوب و لفته منصوري جایگزین رحیم فضیلتپور شد. فضيلتپور شش سال در سمت مديركل اين اداره كل فعاليت ميكرد كه به دليل بازنشستگي، از سه ماه پيش از انتصاب منصوری، ديگر در نهاد فعاليتي نداشت و در اين مدت مسلم ميرزاپور به عنوان سرپرست كارهاي اداره كل را پيگيري ميكرد.
منصوری که پیش از این، مدیریت روابط عمومی شرکت برق منطقهای خوزستان را بر عهده داشت، از فعالان با سابقه عرصه فرهنگی استان خوزستان و از فرزندان خوش ذوق و اهل قلم ملاثانی محسوب ميشود. منصوری سوابقی مانند معاونت فرهنگی هنری اداره کل ارشاد اسلامی خوزستان، ریاست سازمان ایرانگردی و جهانگردی خوزستان و لرستان، مدیریت روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان و همچنین مدیریت روابط عمومی شرکت برق منطقهای استان را در سوابق اجرایی و فرهنگی خود دارد.
راهاندازی شيفت شب در 24 كتابخانه
یکی از خبرهای خوب کتابی که در سال 91 منتشر شد، راهاندازي شيفت شب در 24 كتابخانه عمومي استان از پنجم ارديبهشت بود. اين طرح به دنبال در خواستهای مکرر اعضاي کتابخانههای عمومی استان و همچنین ارايه خدمات بهتر به مراجعه کنندگان انجام شد. این کتابخانهها به دلیل نزدیک شدن به کنکور دانشگاهها، 24 ساعته شدند و در این مدت بیش از 200 ساعت فعالیت داشتند.
اين طرح تا 20 مرداد ماه در کتابخانههاي «علامه طباطبايي(ره)» بهبهان، «شهيد مفتح» و «شهيد دستغیب» ايذه، «ارمغان» باغملك، «شهيد بهشتي» رامهرمز، «شهيد رجايي» و «کتابخانه مرکزی استان» اهواز و «فرهنگ» و «حداد عادل» آبادان، «شماره يك» و «معرفت» انديمشك، «فجر» شوش، «فتحالمبين» و «رودبند» دزفول، «آيت الله سعيدي» ماهشهر، «رضوي» هويزه، «شماره2» لالي، «شهید شرافت» شوشتر، «شهيد امامي» گتوند، «انديشه» شادگان و «شهيد علم الهدی» دشت آزادگان، «کتابخانه ارشاد» مسجدسلیمان و «کتابخانه شهید مدرس» هندیجان و «شهدای ملاثانی» شهرستان باوی فعال بود.
بازسازی قدیمیترین کتابخانه هویزه
بازسازی و نوسازی کتابخانه عمومی رضوی شهر هویزه در استان خوزستان پس از چهار دهه فعالیت را میتوان یکی از خبرهای خوب دانست. این کتابخانه که از سال 1352 تاسیس شده است، بیش از یک هزار و 200 نفر عضو دارد، در مساحت یک هزار و 700مترمربع واقع شده است و بیش از 20 هزار نسخه کتاب در آن قرار دارند. بازسازی محیط کتابخانه شامل تعویض کفپوش، تعویض در و پنجره و رنگآمیزی محیط داخلی است. کتابخانه عمومی رضوی شهر هویزه دارای بخشهای مجزای کودک، نشریات و مرجع است و به عنوان یکی از قدیمیترین کتابخانههای استان خوزستان فعالیت میکند.
همکاری كتابخانهها و مساجد اهواز
برگزاری نخستین همایش مشترک اداره کل کتابخانههای عمومی خوزستان و مسوولان فرهنگی مساجد شهرستان اهواز در هشتم تیر ماه را میتوان یکی از حرکتهای نوین کتابی دانست که با هدف انعقاد تفاهمنامه بین اداره کل کتابخانههای عمومی و مسوولان فرهنگی مساجد اهواز که بخش عمدهای از کتابخانههای مساجد را شامل میشوند، برگزار شد. همافزایی امکانات و توسعه برنامههای فرهنگی مشترک، ایجاد تعامل ساختاری با کتابخانههای مساجد، استانداردسازی کتابخانههای مساجد، انجام فعالیتهای فوق برنامه، توسعه و گسترش برنامههای فرهنگی و ارتقای سطح مطالعه مفید، از دیگر اهداف این همایش بودند.
استاندار برگزیده خوزستان
در آیین بزرگداشت نخستین سالگرد دیدار تاریخی کتابداران با مقام معظم رهبری، سیدجعفر حجازی، استاندار خوزستان به عنوان استاندار نمونه در حوزه کتاب و کتابخوانی برگزیده شد. این همایش اگرچه در تهران برگزار شد اما برگزیدگان استانی بسیاری داشت که سهم استان خوزستان انتخاب استاندار برگزیده بود. از فعالیتهای استاندار خوزستان در حوزه کتاب و کتابخانههای عمومی میتوان به اصلاح دیدگاه مدیران دستگاههای اجرایی استان به نهاد کتابخانههای عمومی، پیگیری توسعه فیزیکی کتابخانههای عمومی استان، اختصاص اعتبارات ویژه به کتابخانههای عمومی استان برای تعمیر، تجهیز، بهسازی و مکانیزه کردن کتابخانهها، اختصاص اعتبارات فرهنگی به نهاد کتابخانههای عمومی برای راهاندازی ایستگاه مطالعه کتاب در مکانهای عمومی و برنامههای فرهنگی و مذاکره با خیران استان برای جذب مشارکتهای مردمی به منظور توسعه کتابخانههای عمومی استان اشاره کرد.
کسب رتبه سوم در شاخص زیربنا
شهریور ماه امسال مدیرکل کتابخانههای عمومی استان خوزستان آمار جالبی اعلام کرد و گفت که در این استان 154 باب كتابخانه عمومی نهادی و مشاركتی فعالند كه زیر نظر این اداره كل اداره میشوند. به طور متوسط به ازای هر 30 هزار نفر یك باب كتابخانه عمومی وجود دارد و این استان از نظر تعداد كتابخانه در مرتبه پنجم كشور بعد از استانهای اصفهان، تهران، فارس و خراسان رضوی قرار دارد. همچنین این کتابخانهها تقریبا 77 هزار مترمربع زیربنا دارند و خوزستان در این شاخص در رتبه سوم بعد از استانهای اصفهان و تهران قرار گرفته است. همچنین سرانه دسترسی به فضای كتابخانه برای هر 100 نفر خوزستانی تقریبا 5/1 مترمربع است، درحالی كه طبق سند نهضت مطالعه مفید، سرانه دسترسی به فضای كتابخانه تا سال 1404 باید به هشت متر مربع به ازای هر 100 نفر برسد و این هدفگذاری تا پایان برنامه پنجم توسعه چهار متر مربع به ازای هر 100 نفر تعیین شده است.
افتتاح کتابخانه بابالحوائج در سالروز شکست حصر آبادان
افتتاح کتابخانه عمومی باب الحوائج در شهر آبادان استان خوزستان پنجم مهرماه همزمان با سالروز شکست حصر آبادان، یکی از خبرهای خوب کتابی برای مردم آبادان بود. این کتابخانه که با همکاری هیات امنای مسجد باب الحوائج آبادان در 300 مترمربع از فضای مسجد با اعتباری افزون بر 500 میلیون ریال ساخته شد، دارای مخزن و سالنهای مطالعه مجزا ویژه خواهران و برادران است. در فاز نخست، این کتابخانه به 10 هزار نسخه کتاب تجهیز شد. کتابخانه عمومی باب الحوائج در کوی فرهنگیان شهر آبادان واقع شده است و هفتمین کتابخانه آبادان به شمار میآید.
ارایه کتابهای عربی در نمایشگاه استانی
هفتمین نمایشگاه کتاب استان خوزستان از 26 دی تا دوم بهمن ماه در محل دایمی نمایشگاههای شهر اهواز برپا شد و در آن 450 ناشر از سراسر کشور بیش از 47 هزار عنوان کتاب را در قالب 305 غرفه ارایه کرده بودند. یکی از ویژگیهای این نمایشگاه راهاندازی غرفه کتابهای عربی با بیش از سه هزار عنوان کتاب بود، به ویژه اینکه بخشی از جمعیت مردم اهواز عرب زبانند و کتابهای عربی یکی از نیازهای اصلی این مردم برای تامین اطلاعات آنها به شمار میآیند.
همچنین پنج میلیارد ریال اعتباری که در قالب بن خرید کتاب برای هفتمین نمایشگاه استانی کتاب خوزستان در نظر گرفته شده بود، در این نمایشگاه هزینه شد. در آمارگیری از غرفهداران و ناشران حاضر در نمایشگاه مشخص شد که بیش از 125 میلیارد ریال کتاب از سوی مردم خریداری شده است.
رونمایی سه کتاب همزمان با هفتمین نمایشگاه کتاب این استان را میتوان دیگر واقعه این نمایشگاه دانست. در این نمایشگاه کتابهای «خاطرات و نوحههای حاج صادق آهنگران»، «شور شیدایی» اثری از حجتالاسلام والمسلمین محقق و «مناظرات» اثری از آیتالله سید علی شفیعی رونمایی شدند.
کتابخوانی در تاکسیهای دزفول
بهمن ماه امسال تاكسیهای شهر دزفول در استان خوزستان به کتاب تجهیز شدند. این طرح با همکاری شرکت تاکسیرانی دزفول و با هدف در دسترس قرار دادن کتاب برای مردم دزفول و همچنین توسعه فرهنگ کتابخوانی با شعار «هر تاکسی یک کتابخانه سیار» فعالیت خود را به صورت آزمایشی با تجهیز 22 تاکسی دزفول به کتاب آغاز کرد که در صورت استقبال مردم و تاکسیرانها، این تعداد افزایش پیدا میکند. در هر تاکسی به طور متوسط 10 کتاب با موضوعات مختلف و عمومی قرار داده شده است تا افراد با سلیقههای متنوع بتوانند از آنها استفاده کنند.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
نظر شما