چهارشنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۱
مجموعه «نیم‌رخ شهری» به جلد نهم رسید

«حکمروایی شهری و مشارکت محله‌ای» عنوان نهمین جلد از مجموعه «نیم‌رخ شهری» ویژه محلات بریانک، هفت‌چنار در تهران و «سن بلز» در پاریس است و به بررسی میزان مشارکت محله‌ای می‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب که در شمار تولیدات اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران است، نتایج بررسی مقایسه‌ای انجام شده از سوی گروه دیده‌بان شهری انجمن ایرانشناسی فرانسه در ایران به شمار می‌آید که با همکاری شهرداری تهران انجام شده است.

این گروه مطالعاتی با ابداع روشی جدید و تلفیق شیوه‌های مشارکتی، مقایسه‌ای، چند رشته‌ای، پژوهشی و اجرایی، طرحی میدانی را به صورت پایلوت(آزمایشی) در دو محله بریانک و هفت‌چنار شهر تهران و محله «سن بلز» شهر پاریس به اجرا گذاشتند تا از رهگذر یافته‌های آن، تاثیر ابعاد اجتماعی محله و توانمندی نهادهای دولتی و غیر دولتی موجود در محله را بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده و پرتراکم شهری را ردیابی کنند.

این کتاب زوایای اجتماعی محله، به ویژه حاکمیت شهری و مشارکت مردمی را در این دو محله معرفی می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه در طرحی مانند طرح پایلوت بریانک ـ هفت‌چنار از احساس تعلق اهالی به محله و از نهادهای موجود اعم از دولتی و غیر دولتی، رسمی یا خودجوش می‌توان استفاده کرد تا طرحی از پایین به بالا را تا حد ممکن در محله پیاده کرد.

پرسش مبنایی مدنظر این طرح پژوهشی این است که «جایگاه حکمروایی شهری و مشارکت محلی» در ساماندهی شهری، رفع معضلات شهری و محله‌ها کجاست؟ چه طرح‌هایی در محله‌ها قابلیت اجرایی بیشتری دارند؟ و چگونه می‌توان با نهادهای فعال محلی برای اجرای طرح «توسعه اجتماعی ـ فرهنگی» محله همکاری کرد؟

از دیگر اهداف تدوین کتاب «حکمروایی شهری و مشارکت محله‌ای» می‌توان به معرفی محله «سن‌بلز» در پاریس اشاره کرد که مشخصاتش بی‌شباهت به محله بریانک نیست و تجربیات مداخله در آن در 40 سال اخیر با تاکید بر نقش نهادها و حاکمیت شهری و نتایج به دست آمده از آزمون و خطاهایی که در آن رخ‌داده است می‌توان به مثابه طرحی پایه‌ای و مقایسه‌ای بررسی و از آن استفاده کرد.

این کتاب در پی پاسخ به این پرسش است که در زمان حال و آینده برای حاکمیت شهری و مشارکت مردمی این نوع محله‌ها چه اتفاقی افتاده است و می‌افتد؟

مضامین کتاب در چهار بخش اصلی با عناوین «معرفی دو محله»، «هویت اجتماعی دو محله»، «حاکمیت محلی و مدیریت شهری در دو محله» و «مشارکت در طرح بهسازی و بهبود کیفیت زندگی در دو محله» تنظیم شده‌اند. 

به اعتقاد محققان این طرح شهروندان نقش‌آفرینان اصلی در رهیافت توسعه پایدار شهری هستند. بر اساس این رهیافت، ساماندهی شهر و رفع معضلات شهری و محله‌های آن به مشارکت محلی متکی است، بنابراین لازم است ساز و کار توسعه تعامل و همکاری با نهادهای فعال محلی برای اجرای طرح «توسعه اجتماعی ـ فرهنگی» هر محله روشن شود.

نخستین چاپ کتاب «حکمروایی شهری و مشارکت محله‌ای» را انتشارات تیسا با نظارت دکتر مینا سعیدی‌شهروز با شمارگان یک‌هزار نسخه در 94 صفحه و بهای سه هزار و 500 تومان روانه بازار کتاب کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها