به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، همایش «نقش دانشمندان اسلامی ایرانی در کشف رازهای کره ماه» به مناسبت چهلوپنجمین سال فرود انسان به کره ماه در واپسین روزهای سال 91 برگزار شد.
دکتر جعفر آقایانی چاوشی، دبیر این همایش، با بیان اینکه پیش از این نیز دو همایش دیگر در مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم(ع) برگزار شده بود درباره ویژگی همایش سوم و تغییرات آن گفت: متاسفانه بسیاری از مراسمی که از سوی سازمانهای مختلف برگزار میشوند هزینههای زیاد و بازدهی کمی دارند و ما کوشیدیم چنین روندی را تغییر دهیم. از همین رو مراسم را با حداقل هزینه و بیشترین بازدهی علمی برگزار کردیم و کوشیدیم فضای بحث و تبادل نظر را در میان استادان، پژوهشگران و دانشجویان فراهم آوریم.
به گفته چاوشی، منبع اصلی مقالات ارایه شده در این همایش، کتابهای دانشمندان ایرانی قرنهای گذشته بودند که نظرات مختلفی درباره رازهای کره ماه از خود بر جای گذاشتند و بهزودی این مقالات در قالب دو کتاب منتشر میشوند.
چاوشی درباره اهداف این همایش توضیح داد: امیدواریم با برگزاری چنین همایشهایی، پژوهشگران ایرانی تشویق شوند تا در ادامه فعالیتهای اندیشمندان کشورمان در قرنهای گذشته، پرده از رازهای جهان هستی بردارند و به رشد و توسعه دانش موجود در این حوزه کمک کنند. قرنهای گذشته شاهد شکوفایی علمی دانشمندان ایرانی و اسلامی بوده و هنوز هم میتوانیم در راستای پیشبرد اهداف علمی در کشور گامهای مهمی برداریم.
وی استقبال از این مراسم را به نسبت سالهای گذشته قابل توجه دانست و گفت: به عقیده من حضور دانشآموزان و دانشجویان یکی از نقاط قوت این همایش بود و اگر این شور و شوق علمی به خوبی هدایت و مدیریت شود قطعا در آینده شاهد چرخشی قابلتوجه به سوی پیشرفت در مسایل علمی خواهیم بود.
دکتر ناصر کنعانی و دکتر حسن بلوری دو شخصیتی بودند که چاوشی از آنها به عنوان مهمانان ویژه مراسم نام برد و افزود: در این همایش ترجمه مقالهای از «ویلی هارتنر» درباره حرکت ماه از دیدگاه خواجه نصیر توسط دکتر کنعانی ارایه شد. سخنرانی دکتر بلوری نیز نقد و بررسی علمی نظریات مختلف دانشمندان این حوزه درباره چگونگی پیدایش کره ماه بود که از کتابها و مقالات مختلف برگرفته شده بود.
چاوشی که با مقاله «نور ماه از نظر ابن هیثم» در این همایش شرکت کرده بود درباره مباحث مهم مطرح شده در این مراسم گفت: در این همایش چگونگی پیدایش ماه، فاصله آن با زمین، شکل فیزیکی، مواد سازنده آن، نقش آن در مسایل مذهبی و زندگی روزمره انسانها و چگونگی سفر به ماه با رویکردی تاریخی و علمی مورد بررسی قرار گرفتند و نقش دانشمندان اسلامی و ایرانی به ویژه ثابت بن قره، حبش حاسب، خواجه نصیر و محسن هشترودی در کشف رازهای این «قمر» پر رمز و راز بازگو شد.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف درباره این دانشمندان و تاثیری که بر شناخت انسانها از کره ماه گذاشتهاند توضیح داد: اندیشمندان نامبرده، اغلب دارای کتابها و مقالات مختلفی در حوزه نجوم، ریاضیات، ویژگیهای ماه و تاریخچه پیدایش آن هستند. برای مثال حبشالحاسب حدود هشت کتاب در حوزه نجوم نگاشته است که متاسفانه فقط دو کتاب از وی بر جای مانده که همان دو کتاب نیز به آثار مرجع نجوم تبدیل شدهاند. همچنین وی خطاهای کتاب «المجطی» را نیز تصحیح و به درک بهتر و آسانتر آن کمک کرده است.
وی به برخی سخنرانیهای چالشبرانگیز در این مراسم اشاره کرد و درباره ضرورت نقد نظریات ارایه شده و تاثیر آن بر پیشرفت علم توضیح داد: بحثهای مختلفی در میان ارایه مقالات به وجود آمد که زمینه را برای تبادل نظر فراهم کرد. همچنین در بخشی از مراسم درباره ایدههای خرافی موجود درباره کره ماه صحبت شد و تلاش شد تا مباحث علمی جایگاه خود را حفظ کنند. به وجود آوردن فضای بحث و تبادل نظر و رد و بدل شدن دیدگاههای علمی متنوع قطعا فرصت تامل بیشتری را برای اندیشمندان این حوزه فراهم خواهد آورد.
آقایانی چاوشی، دبیر علمی همایش نقش دانشمندان اسلانی ایرانی در کشف رازهای کره ماه، دارای درجه دکترا در رشته شناختشناسی و تاریخ علم از دانشگاه پاریس است. این همایش دهم اسفند ماه سال 1391 برگزار شد و مجموعه مقالات ارایه شده در آن بهزودی در قالب دو کتاب منتشر میشوند.
دوشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۲ - ۲۲:۰۹
نظر شما