شماره 50 از فصلنامه «رشد آموزش تاریخ» با موضوعهایی مانند چهارده سالگی فصلنامه، آموزش تاریخ در لهستان، ایران در جنگ جهانی اول، سیسیل در دوره فرمانروایی مسلمانان و طبقه واستریوشان و هوتخشان در دوره ساسانی منتشر شد.-
نقد و نظر این شماره با عنوان «نوعی خودمشتومالی» از نگاه چند تن از صاحبنظران بررسی شده است. مقاله «عرصهای نوین در مطالعات تاریخی» بهقلم رحیم روحبخش نیز پژوهشگران، بهویژه معلمان حوزه علوم انسانی را برای سازماندهی علمی و تشکیل نمایشگاهها و مراکز اسنادی یا موزه اشیای آموزشی در مراکز استانها و شهرستانها تشویق و ترغیب میکند.
«آموزش تاریخ در لهستان» گفتوگوی مسعود جوادیان با «آدام یاشکوفسکی» استاد دانشگاه شرقشناسی دانشگاه ورشو است که به بررسی وضعیت درس تاریخ در لهستان اختصاص دارد.
مقاله «ایران در جنگ جهانی اول» بهکوشش جمیله عباسی عزیزلو به بیان و بررسی عوامل اصلی ناتوانی ایران در حفظ بیطرفی و به وجود آمدن مشکلات و نقض بیطرفی از سوی دولتهای درگیر جنگ جهانی اول میپردازد. این مقاله، مساله حفظ استقلال، وابستگی سیاسی دولتمردان ایرانی به دولتهای خارجی، وخامت اوضاع مالی ایران، ناتوانی حکومت مرکزی، ضعف نیروی نظامی و مساله نفت را از مهمترین دلیلهای این امر دانسته است.
فرهاد محمدیان در مقاله «سیسیل در دوره فرمانروایی مسلمانان» به تهاجم مسلمانان به سیسیل و فتح آن میپردازد و مینویسد: «آغاز حملات مسلمین به جزیره سیسیل از سال 31 هجری، بهطور رسمی صورت گرفته است؛ یعنی دوران خلافت عثمان خلیفه سوم و از پایگاه دریایی مسلمانان در شام صورت میگرفت.» در ادامه این مقاله به آثار و آنچه از آنها در این منطقه بهجای مانده است، بررسی میشود.
در مقاله «روایتگری سنتی تاریخ در بویراحمد» نوشته سیدرضا شریعتیراد، آمده است: «تا حدود سه چهار دهه اخیر که بخش زیادی از مردم جامعه ما بیسواد بودند، وقایع و حوادث بهصورت شفاهی توسط کهنسالان و افراد مسن دنیادیده هر قوم بیان میشد. بهیقین اینان در طول دوران حیات خود شاهد وقایع و رویدادهای زیادی بودند و از گذشتگان خود نیز اخبار و اطلاعات زیادی بهیاد داشتند که آنها را بهصورت شفاهی بیان میکردند.»
مقاله «طبقه واستریوشان و هوتخشان در دوره ساسانیان» کوشیده تا ساختار نظام اجتماعی و اقتصادی کشاورزان و پیشهوران در این زمان را براساس منابع موجود بررسی کند. در بخشی از آن نوشته شده است: «مانند تمامی دولتهای باستانی، در ایران عصر ساسانی اقتصاد کشاورزی شکل غالب و برتر فعالیتهای اقتصادی را تشکیل میداد.»
نرگس کلاکی در گزارش «یازده تن طلای ایران» به موضوع یازده تن طلا که دولت شوروی به ایران بدهکار بود و از پرداخت آن به دکتر مصدق خودداری میکرد، پرداخته و ماجرای آن را شرح میدهد.
در «خلیج، خلیج فارس»، نویسنده با اشاره به پنجمین مجله پژوهشنامه خلیج فارس که بهکوشش عبدالرسول خیراندیش و مجتبی تبریزنیا منتشر شده، فصلهای آن را معرفی کرده است. گزارش«کنگره تاریخدانان ایرانی» بهقلم فریده حشمتی نیز به گزارش نخستین کنگره تاریخدانان ایرانی و نشستهای آن میپردازد.
شماره 50 فصلنامه «رشد آمورش تاریخ» در 48 صفحه، شمارگان هفتهزار نسخه و بهای 6 هزار و 500 تومان از سوی دفتر انتشارات و تکنولوژی کمکآموزشی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزشوپرورش راهی بازار کتاب شده است. علاقهمندان برای بهدست آوردن اطلاعات بیشتر میتوانند به نشانی اینترنتی www.roshmag.ir مراجعه کنند.
نظر شما