به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، متداولترين سووالاتي كه در باب ربا در سيستم بانكي ممكن است پيش بيايد اين است كه ربا چيست؟ آيا خارج از سيستم تعبد ميتوان اخذ آن را ظلم دانست؟ آيا ربا در فعاليتهاي بانكي (سپردهگذاري و اعطاي وام) موضوعيت دارد؟ و يا آيا استفاده از رويكرد سيستمي درباره شناسايي فعاليتهاي بانك به لحاظ ربوي بودن آنها موثر است؟ این کتاب درپی پاسخ به چنین سوالاتی است.
اين كتاب با بهرهگيري از تحليل مفاهيم بهره در نظريههاي متفكران غربي از ديرباز تا سوسياليزم تلاش ميكند نشان دهد فهم انديشمندان از بهره با پيشرفت و تكامل نظام اقتصادي تغيير كرده است.
در نظام حقوقي اسلام هر گونه روابط و تعامل اقتصادي كه براي نوع انسان چنين احساس نفرتي را ايجاد كند و گام نخست بهرهوري و تداوم آن، پايداري سيستم را مختل كند، از طريق اين نظام مورد مقابله و نفي و نهي قرار مي گيرد مانند گرانفروشي، كم فروشي و كلاهبرداري و ربا كه در قرآن از آن تعبير به ظلم ميشود.
اثرات تكويني ربا اين بسيار قابل تامل است زيرا از نظر اجتماعي هيچ فعاليت اقتصادي واقعي كه موجبات رشد جامعه و فرد ميشود، خارج از ريسك نيست، پس هنگامي كه فردبه روش غير صحيح ميزان ريسك را كاهش ميدهد، عمل غير صحيح انجام داده و مانع رشد خود شده كه اين خود بخشي از ظلم به نفس است.
دومين اثر تكويني مخرب اين است كه ضرر و آسيبهاي آن وارد زندگي ديگر افراد اجتماع از جمله قرض گيرنده ميشود، زيرا اين پول كثيف است و آثار آن از جامعه توليد كننده به جامعه مصرفي قابل انتقال
است.
كتاب «موضوعشناسي ربا در پديدهاي به نام بانك» با عنوان فرعي استفاده از رويكرد سيستمي به اهتمام اصغر آقا مهدوي و با آثاري به قلم حجت الاسلام سعيد رجحان، دكتر اصغر آقا مهدوي و كامران ندري به رشته تحرير در آمده است. اين كتاب از سوي انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) با شمارگان هزار و 500 نسخه و بهاي50 هزار ريال در 248 صفحه وارد بازار كتاب شده است.
شنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
نظر شما