به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب با طرح جلدی که حکایت از محتوای متن دارد از مجموعه کتابهای دایمز است که به طور خلاصه علم جامعهشناسی را تعریف کرده و مباحث مهم این علم را میتوان در چند سطر از طریق طرح جلد کتاب دریافت که خود نوعی خلاقیت برای سادهنویسی و سادهگویی است.
کتاب «جامعهشناسی» با بررسی اصول و مبانی این علم با دید جامعهشناسی به اجتماع توجه کرده است و با رصد برابری و نابرابری در دنیای متکثر، به بررسی تحلیل تفصیلی نهاد اجتماعی میپردازد.
این کتاب با نگاهی کارشناسی تلاش می کند جامعهشناسی را مانند روشی برای تامل و تفکر درباره جهان اجتماعی بشر معرفی کند تا حس کنجکاوی انسان را درباره بعد ویژهای از زندگی برانگیزد.
یکی از نکات ظریفی که در این کتاب اشاره شده این است مفهوم جامعه با جامعهشناسی تفاوت دارد زیرا جامعه موضوع مورد مطالعه جامعه شناسان است و جامعه شناختی صفتی است برای علم جامعهشناسی که به مطالعه علمی افرادی که در قالب گروههایی مشغول تعامل با یکدیگرند، میپردازند.
موضوعات مورد مطالعه جامعهشناسان بسیار جنجال برانگیز است و اگر جامعهشناسان از این موضوعات پرهیز کنند، کل نیت و غرض این علم نقض خواهد شد و مهمترین نکته این است کتاب بر اساس باورها، اعتقادات و نوع نگاه این فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد آمریکا نوشته شده و بسیار از بینش و تمدن فرهنگ ایرانی اسلامی دور است.
در این کتاب بر اساس علم جامعهشناسی با اندیشههای بسیار متضادی با اعتقادات متداول مردم برخورد میکنیم که شاید هیچ یک از موارد مورد قبول این نویسنده، مورد پذیرش جامعه ما واقع نشود به عنوان مثال، دین را روشی برای کسب درآمد معرفی کرده و تاکید دارد که این ایدولوژی اعتقادی، هیچ هدف سازنده و مفیدی ندارد.
نخستین مبحث بحث برانگیز که بسیار مخالف اعتقادات اسلامی و ایرانی است، همین نکته است که با اصل شریعت اسلام و کلام خدا به عنوان محور هدایت مسلمانان مغایرت درد. نکته دیگر التزام به این نکته است که موثرترین نوع حکومت، خوکامگی است که باهوش ترین انسان بر آن حکومت میکند در حالی که اسلام معتقد است زمین برای نیکان به ارث خواهد ماند و حکومت از آن صالحان است و مبنای تایید باید عدالت و صلاحیت باشد.
سومین اندیشه محوری کتاب این است که جامعه زمانی به شرایط آرمانی میرسد که زنان برای آشپزی در خانه بمانند و مردان امرار معاش کنند که این نکته هم به طور حتم مور قبول بسیاری از جامعهشناسان نیست اما مطرح کردن مواردی از این دست باعث تضارب آرای مختلف میشود و زمینه را برای بررسی و تحلیل عوامل اجتماعی آماده می کند.
جامعهشناسی به عنوان یک علم وارداتی اگرچه از نظر و آراء گوناگونی تاثیر میگیرد و دورکیم و کنت و فروید در شکلگیری نظریههای آن بسیار تاثیرگذار بودند اما فرهنگ و تمدن نقش بزرگی در جامعهشناسی دارد و مصرفکننده صرف بودن این علم به معنای عقبماندگی فرهنگی محسوب میشود و دلیل بزرگی برای افتادن در ورطه از خود بیگانگی فرهنگی است.
کتاب جامعهشناسی نوشته جی گیبلر با ترجمه مهدی شفقتی با شمارگان دو هزار جلد در 356 صفحه از سوی انتشارات آوند دانش از سری مجموعههای کتابی دایمز وارد بازار کتاب شده است.
یکشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۰
نظر شما